Η «ζωγραφιά» της Κυριακής έφερε τον Ματιέ Βαλμπουενά ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης. Ένα υπέροχο σε εκτέλεση φάουλ, ένα κρίσιμο γκολ στο φινάλε και τελικά μια νίκη από εκείνες που όσο και αν δεν γεμίζουν το μάτι παίζουν ρόλο καθοριστικό στην ίδια την επιτυχία μιας ολόκληρης σεζόν. Τι άλλο να ζητήσεις από τον 37χρονο Γάλλο, που ολοκλήρωσε αυτή τη μίνι-ραψωδία με μια δήλωση από καρδιάς: «Αγαπώ τον Ολυμπιακό».

Ναι, σίγουρα έχει περάσει στη ζωή του μπόλικες Δευτέρες της ζωής του σε πρωτοσέλιδα και στην καρδιά της επικαιρότητας ο χαρισματικός μεσο-επιθετικός. Σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε εύλογα κάποιος να τον ξεχωρίσει ως «συνηθισμένο». Είναι ασυνήθιστος όμως ο τρόπος του Πέδρο Μαρτίνς μαζί του. Ο τρόπος που ο πορτογάλος τεχνικός καταφέρνει να αξιοποιήσει κάθε στάλα υψηλής ποδοσφαιρικής ποιότητας που έχει απομείνει σε κάποιον που εδώ και 15 χρόνια παραμένει σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο.

Εντός… σχεδίου

Δεν το συζήτησε καν ο Μαρτίνς το καλοκαίρι: ζήτησε την ανανέωση συμβολαίου του Γάλλου και ας ήξερε ότι τον Σεπτέμβρη έκλεινε τα 37 του χρόνια. Το έκανε μάλιστα πολύ πριν από τον τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη, που αν το καλοσκεφτεί κανείς αυτομάτως ανέβασε τις απαιτήσεις προσφοράς του Βαλμπουενά σε αυτή την τρίτη του σεζόν στον Ολυμπιακό. Είχε μια ξεκάθαρη ιδέα ο Πορτογάλος στο μυαλό του. Και μια θέση στο 16-20 του rotation για τον Βαλμπουενά, που μπορεί εύκολα με συμμετοχές των 30 λεπτών να δώσει τεράστια βοήθεια σε μια ομάδα που αγωνίζεται σταθερά Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή. Ειδικά στη Super League, όπου τα σενάρια των ματς φέρνουν τους Ερυθρόλευκους τις περισσότερες φορές να… κατασκηνώνουν στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου, οι εμπνεύσεις, οι αποφάσεις, οι εκτελέσεις του Γάλλου μπορεί κάλλιστα να συμβάλουν ουσιαστικά.

Πολύτιμος στη Super League

Όπως δηλαδή συμβαίνει: στο Αγρίνιο ο Βαλμπουενά πέρασε στο ματς στο 54΄και στο 69΄κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί έγραψε το τελικό 2-1. Στη Λαμία μια εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα συστημένη στο κεφάλι του Παπ Αμπού Σισέ για το πρώτο βήμα μιας νίκης με το ίδιο σκορ. Στα Γιάννενα από δική του εκτέλεση φάουλ ο Εμβιλά μπόρεσε να δώσει την ασίστ στον Ελ Αραμπί για το τελικό 2-1 λίγο πριν από το τέλος. Προχθές στο Φάληρο με το Βόλο η εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ακριβώς στο 90΄+1΄για το τελικό 2-1. Είναι 12 βαθμοί πρωταθλήματος αυτοί. Σε ματς με το ίδιο σενάριο. Τα δύο (Λαμία, Βόλος) ύστερα από δύσκολες ευρωπαϊκές νίκες στο φινάλε (Αντβέρπ, Φενέρ), και τα άλλα τόσα (ΠΑΣ, Παναιτωλικός) πριν από τις διαδοχικές αναμετρήσεις με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Τα λεπτά και η Ευρώπη

Συνολικά ο Γάλλος φέτος μετρά 17 συμμετοχές (στα 22 ματς του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη). Το τεχνικό τιμ όμως δεν τον πιέζει. Δεν τον κρατά στο γήπεδο περισσότερο από ό,τι χρειάζεται. Ο χρόνος συμμετοχής του είναι συνολικά 717΄ εκ των οποίων τα 409΄στα καλοκαιρινά προκριματικά του Champions League και του Europa League, όταν οι Ερυθρόλευκοι από τους μπελάδες της Covid είχαν μείνει με τη μισή τους ομάδα. Από τις 19 Σεπτέμβρη (Λαμία-Ολυμπιακός) και πέρα ο Ματιέ Βαλμπουενά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά ως βασικός. Είναι όμως συνεπέστατος ερχόμενος από τον πάγκο.

Και πολλές φορές καθοριστικός. Από τους πολύ σημαντικούς σε αυτό το σερί των έξι νικών που τρέχει ο Ολυμπιακός στη Super League. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη; Ο Γάλλος είχε τις ασίστ στα γκολ για τις δύο (1-0) νίκες επί της Νέφτσι. Και ήταν από εκείνους που σκάρωσαν την τελική αντεπίθεση στα ματς με την Αντβέρπ και τη Φενέρ στο Φάληρο ερχόμενος από τον πάγκο ως το τελευταίο χαρτί του Πέδρο Μαρτίνς. Κομβικός σε ματς-θρίλερ. Τι άλλο να του ζητήσεις…