Μία σημαντική παρέμβαση έκανε ο Άρειος Πάγος, μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να αποφυλακιστεί ο διαβόητος «ψευτογιατρός», το 18μηνο προφυλάκισης του οποίου συμπληρώνεται στις 16 Δεκεμβρίου.

Με τη δίκη του να βρίσκεται σε εξέλιξη, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας εξέδωσε μία εγκύκλιο-παρέμβαση στην υπόθεση, προκειμένου να αποτρέψει την πιθανότητα αποφυλάκισης ενός ανθρώπου που οδήγησε στο θάνατο καρκινοπαθείς – ακόμη και ανηλίκους – «πατώντας» στον πόνο και την απελπισία των ιδίων και των οικογενειών τους.

Μία τέτοια εξέλιξη συμπλήρωσης του 18μηνου θα πρέπει να αποτρέπεται, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτριου Παπαγεωργίου, στην οποία δίνει ρητές οδηγίες προς τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας.

«Έχει παρατηρηθεί, σε μεμονωμένες βέβαια περιπτώσεις, ότι ποινικές υποθέσεις με κατηγορουμένους τελούντες υπό προσωρινή κράτηση καθυστερούν στο στάδιο της προδικασίας, με συνέπεια να εισάγονται στο ακροατήριο, ενώ έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα ανώτατα όρια προσωρινής κράτησης» επισημαίνεται στην εγκύκλιο.

Και τονίζεται χαρακτηριστικά: «Όταν μάλιστα πρόκειται για υποθέσεις με δημόσιο ενδιαφέρον, αποτελούν αφορμή για δυσμενή σχόλια του Τύπου, αναφορικά με τη βραδύτητα των ρυθμών της Δικαιοσύνης. Επομένως, επιβάλλεται να αποτρέπεται τέτοια αρνητική δικονομική κατάληξη, δηλαδή η ‘αναγκαστική’ αποφυλάκιση του κατηγορουμένου λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου, με κοινή προσπάθεια ανακριτών, εισαγγελέων και δικαστικών συμβουλίων».

Στο πλαίσιο αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο επαναλαμβάνει τα χρονικά περιθώρια που θα πρέπει να ισχύουν για την ολοκλήρωση της προδικασίας και την έκδοση βουλευμάτων, ενώ εφιστά την προσοχή στους εισαγγελείς Εφετών «να εποπτεύουν για την τήρηση της εγκυκλίου» και επισημαίνει πως η τήρηση των προθεσμιών αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Δείτε εδώ την εγκύκλιο του Αρείου Πάγου.