Η performance «Αντιγόνη–Πράξις Ι», τελευταία παραγωγή του ΘΕΑΜΑ – του πρώτου επαγγελματικού συμπεριληπτικού (αναπήρων και μη αναπήρων) θεάτρου στην Ελλάδα – ανεβαίνει στην έδρα του θεάτρου, τον καλλιτεχνικό πολυχώρο ΙΣΟΝ (www.ison.com.gr, Μελενίκου 33, Κεραμεικός, τηλ. 2130411546). Η  πρεμιέρα θα γίνει το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στις 21:00  στο πλαίσιο διήμερου αφιερώματος στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία–3 Δεκεμβρίου.

«Οταν η δράση και η αντίδραση υπακούουν στη μοναδικότητα του προσωπικού εγκλεισμού – μία μήτρα που γεννά δύο σημεία που αλληλεπιδρούν σε μία πορεία της ίδιας ιστορικής συνθήκης, αλλά διαφορετικής βούλησης» σημειώνει σχετικά ο ιδρυτής του ΘΕΑΜΑ Βασίλης Οικονόμου, που επιμελήθηκε τη μετάφραση διασκευάζοντας το κείμενο και σκηνοθετεί την παράσταση.

Το ΘΕΑΜΑ είχε παρουσιάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε περιοδεία το 2017 και το 2018 και τότε αναδείχθηκε και ως ηθοποιός η Ελη Δρίβα με την ερμηνεία της στον ομώνυμο ρόλο. Σήμερα η Δρίβα επαναλαμβάνει τον ρόλο της Αντιγόνης δίπλα στη Σοφία Σταυρακάκη ως Ισμήνη. Το 2018 η παράσταση του ΘΕΑΜΑ «Blindfold–Η Νύχτα του Κυνηγιού» της Σ. Σταυρακάκη ανέβηκε στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» μετά την πρεμιέρα του έργου στα αγγλικά στο Φεστιβάλ του Μπράιτον το 2017.

Συνεργασίες στο εξωτερικό

Στο πλαίσιο του προγράμματος POWER (www.power-creative.eu) της Δημιουργικής Ευρώπης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΘΕΑΜΑ συνεργάστηκε επίσης με τις επαγγελματικές συμπεριληπτικές θεατρικές ομάδες του Nazareno Cooperative (Ιταλία), του KCAT Arts Centre (Ιρλανδία) και του Studio Citadela (Τσεχία). Η συνεργασία τους είχε ως αποτέλεσμα την κινηματογραφική παραγωγή «Όλοι Ερχόμαστε από Κάπου», με σενάριο βασισμένο σε θεατρικό έργο για τη μεταναστευτική κρίση που δημιουργήθηκε από συνεντεύξεις προσφύγων σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία και Τσεχία. Το έργο έκανε πρεμιέρα ως θεατρική παράσταση στην Τσεχία τον Ιανουάριο του 2020 και στη συνέχεια, λόγω πανδημίας, διαμορφώθηκε μία κινηματογραφική εκδοχή του.

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στις 15:00 ώρα Ελλάδας (14:00 Central European Time CET) η ταινία παρουσιάζεται σε κινηματογραφική πρεμιέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός) με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους CC (Closed Captions). Θα ακολουθήσουν ομιλίες των συντελεστών και συζήτηση με το κοινό και δημοσιογράφους με διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ). Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό με προαπαιτούμενη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (Covid-19) και έγγραφο ταυτοπροσωπίας με απαραίτητη κράτηση θέσης στα τηλ. 2130411546 και 6939308409.