Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε σήμερα από τις χώρες μέλη μια «λογική» και «αναλογική» απάντηση στην παραλλαγή Όμικρον, καλώντας σε «ηρεμία» απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που σπέρνει τον πανικό εδώ και μερικές ημέρες.

«Η παγκόσμια απόκριση πρέπει να είναι ήρεμη, συντονισμένη και συνεκτική», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στη διάρκεια μιας συνόδου ενημέρωσης των χωρών μελών για την Όμικρον στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Καταλαβαίνω καλά την ανησυχία όλων των χωρών (σ.σ. που σπεύδουν) να προστατεύσουν τους πολίτες τους εναντίον μιας παραλλαγής, την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη πλήρως. Όμως, είμαι εξίσου ανήσυχος, επειδή πολλές χώρες μέλη εισάγουν γενικά και ωμά μέτρα, που δεν βασίζονται σε αποδείξεις, ούτε είναι αποτελεσματικά από μόνα τους και που το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν τις ανισότητες», είπε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να λαμβάνουν λογικά και ανάλογα του κινδύνου μέτρα, σύμφωνα με τον διεθνή υγειονομικό Κανονισμό», το νομικό εργαλείο αναφοράς του ΠΟΥ και των χωρών μελών, προσέθεσε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε πως ο Οργανισμός «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την εξέλιξη» και κάλεσε τις χώρες μέλη να κάνουν το ίδιο.

Υπογράμμισε, όμως, πως δεν θα έπρεπε να έχουμε εκπλαγεί από αυτή την εξέλιξη. «Αυτό κάνουν οι ιοί», όπως τόνισε.

«Όσο περισσότερο αφήνουμε την πανδημία να παρατείνεται – μη θεραπεύοντας τις ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια ή θέτοντας σε εφαρμογή κοινωνικά μέτρα και μέτρα δημόσιας υγείας με αρμόζοντα και συνεκτικό τρόπο – τόσο περισσότερο δίνουμε στον ιό τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται με τρόπο που δεν μπορούμε ούτε να προβλέψουμε ούτε να σταματήσουμε», υποστήριξε ο δρ Τέντρος.

Ο Τέντρος ευχαρίστησε «την Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική, που εντόπισαν, αλληλούχησαν και ανέφεραν αυτή την παραλλαγή τόσο γρήγορα» και δήλωσε «βαθιά ανήσυχος για το γεγονός ότι οι χώρες αυτές τιμωρούνται τώρα από άλλες, επειδή έκαναν αυτό που έπρεπε».