Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε υπέρ της αδειοδότησης της υπηρεσίας πληροφοριών για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών δεδομένων πολιτών που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον, προκειμένου να ιχηλαντηθούν οι επαφές τους. Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση για δημοκρατική χώρα, γεγονός που εγείρει δικαιολογημένες αντιδράσεις για την εργαλειοποίηση της πανδημίας στον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, ωστόσο είχε λάβει παρόμοιες εξουσιοδοτήσεις και κατά τα πρώτα κύματα της πανδημίας στη χώρα. Η ισραηλινή βουλή καλείται να ψηφίσει αυτήν την εβδομάδα μια νέα νομοθεσία που θα δίνει το δικαίωμα στην εκτελεστική εξουσία να επεκτείνει αυτήν την άδεια κατά δύο ακόμα εβδομάδες και θα της επιτρέπει να την ανανεώνει εάν κρίνεται απαραίτητο.

Σύμφωνα με τους New York Times, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υπέρ αυτής της απόφασης ως μέτρο απαραίτητο προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της Όμικρον. «Έχουμε όντως φτάσει σε ένα σημείο που χρειαζόμαστε έναν “Μεγάλο Αδερφό” που να έχει στοιχεία για το πού πηγαίνουμε», ανέφερε σε άρθρο του σε κεντρώα εφημερίδα, ο καθηγητής Εγκληματολογίας, Λιμόρ Γιεχούντα.

Αντιδράσεις

Οι επικριτές της εν λόγω απόφασης μιλούν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για νομοθεσία που αντιβαίνει στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο Μάρτιο. Το δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι η υπηρεσία πληροφοριών θα μπορεί να χρησιμοποιεί τηλεφωνικά δεδομένα μόνο για την παρακολούθηση ατόμων που αρνούνταν να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα μέτρα περιορισμού και ιχνηλάτισης.

«Καμία άλλη δημοκρατική χώρα δεν επέλεξε να επιστρατεύσει τις υπηρεσίες ασφαλείας της για την ιχνηλάτηση ατόμων», δήλωσε ο Γκιλ Γκαν-Μορ, δικηγόρος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ανανέωση της αδειοδότησης της υπηρεσίας για παρακολούθηση ήταν μια «τρομακτική, παράνομη απόφαση», πρόσθεσε.