Το ΣΕΚ ξεκίνησε από µια μικρή ομάδα επαναστατών που ίδρυσαν την Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ) τον Οκτώβρη του 1971, μέσα στα χρόνια της χούντας. Συμπληρώνονται πέντε δεκαετίες αγώνα κάτω από τη σημαία της εργατικής επανάστασης και του σοσιαλισμού. Δώσαμε πολλές και σκληρές µάχες µαζί µε χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες όλα αυτά τα χρόνια και επιμένουμε πάντα στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης του Πολυτεχνείου για να φτάσουμε σε µια κοινωνία χωρίς τις βαρβαρότητες του καπιταλισμού.

Αφετηρία για την ίδρυση της ΟΣΕ ήταν η ριζοσπαστικοποίηση της γενιάς του 114 και των Ιουλιανών του 1965 που είδε τις ελπίδες της να χάνονται κάτω από τη µπότα της δικτατορίας. Οι αναζητήσεις για τα αίτια της ήττας εκείνου του συγκλονιστικού κινήματος συνδέθηκαν µε το κύμα των εξεγέρσεων του Μάη του 1968 που ξαναζωντάνεψε την επαναστατική παράδοση του Οκτώβρη του 1917. Την παράδοση του Μαρξ και του Ένγκελς, του Λένιν και του Τρότσκι, της Ρόζας και του Γκράμσι.

Με αυτές τις ιδέες η ΟΣΕ έγινε βασικό κοµµάτι της επαναστατικής αριστεράς που πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, που απέρριψε τα διλήµµατα «Καραμανλής ή τανκς» στη Μεταπολίτευση, που πολύ πριν το 1989 έλεγε ότι τον σοσιαλισμό τον χτίζουν οι εργάτες και όχι τα τανκς και οι γραφειοκράτες.

Το ΣΕΚ αναφέρει στο δελτίο Τύπου – κάλεσμά του για τα «50 χρόνια αγώνες για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό»:   «Δώσαμε  µάχες ενάντια στις αυταπάτες για το ΠΑΣΟΚ που είχε υποσχεθεί «σοσιαλισμό στις 18» και κατάντησε να γίνει ο πιο μακρόχρονος διαχειριστής του ελληνικού καπιταλισμού. Μεγαλώσαμε, και το 1997 ξεκινήσαμε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόµµα, πάνω στην ώρα για να στηρίξουμε το νέο αντικαπιταλισμό στη Γένοβα το 2001, το αντιπολεμικό κίνημα το 2003 και τους μεγάλους αγώνες του 21ου αιώνα ενάντια στη χρεοκοπία και τα Μνηµόνια.

Η επαναστατική παράδοση ήταν και είναι η πυξίδα µας για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καμπές των ταξικών αγώνων, τις μεγάλες επιλογές που χρειάζεται να κάνει η Αριστερά για να είναι αντάξια του κόσμου που παλεύει. Η εργατική τάξη είναι η δύναμη που µπορεί να υλοποιήσει τις ριζικές ανατροπές που απαιτούνται. Σε κάθε χώρο και σε κάθε κλάδο, σε κάθε νοσοκομείο και κάθε τράπεζα, σε κάθε γειτονιά και κάθε σχολείο και σχολή, οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες που µπαίνουν µπροστά για να οργανώσουν τις απεργίες και τις διαδηλώσεις µπορούν και πρέπει να ενωθούν πάνω στην προοπτική της ανατροπής. Πάνω στην προοπτική ότι θα επιβάλλουμε µε τις δικές µας δυνάμεις τη δικαίωση των αιτημάτων της εργατικής τάξης, από την υπεράσπιση της υγείας, της παιδείας, των μισθών και των συντάξεων σήμερα µέχρι τον έλεγχο όλου του πλούτου που παράγουμε αύριο»

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

https://www.sekonline.gr/article.php?id=1197

12.00 – 1μμ: προβολή της ταινίας «50 χρόνια αγώνες»1μμ – 3μμ: εκδήλωση «Για ποια κοινωνία παλεύουμε» με ομιλήτριες καιομιλητές τους:

                      Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός, ΔΣ σωμ. Γεννηματάς                      Christine Buccholz, Marx21, Γερμανία                      Δημήτρης Παπαχρήστος, συγγραφέας, ιστορικό στέλεχος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου                      Δημήτρης Ζώτος, Πολιτική Αγωγή στη Δίκη της Χρυσής Αυγής                      Προκόπης Παπαστράτης, Πανεπιστημιακός, ιστορικός                      Πάνος Γκαργκάνας, εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη

3μμ- 4μμ: διάλειμμα, Παρουσίαση της έκθεσης με φωτογραφικό υλικό καιαφίσες από τα 50 χρόνια4μμ-6μμ: εκδήλωση «Για την Αριστερά της επανάστασης και του Σοσιαλισμού»με ομιλήτριες/τές τους:                     Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ                     Κωνσταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια                     Alex Callinicos, SWP Βρετανία                     Απεργοί από e-food και COSCO                     Άννα Τσινίκα, μέλος ΔΣ ΠΣΥΠ-ΕΡΤ                     Κώστας Καταραχιάς, γιατρός                     Μαρία Στύλλου, περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω~6μμ- 7μμ ΣυναυλίαΗ συμμετοχή είναι 5 ευρώ για εργαζόμενους και φοιτητές, 3 ευρώ γιαάνεργους και μαθητέςΕπικοινωνία – Δήλωση συμμετοχής• www.sekonline.gr  • Τηλέφωνα: 6955 687583, 210 52 21509•Αναξαγόρα 14ΑΟμόνοια, Αθήνα, Τ.Κ.: 105 52, email: ergatiki@gmail.com •ΜαρξιστικόΒιβλιοπωλείο, Φειδίου 14, Αθήνα, τηλ. 210 5247584, www.marxistiko.gr•Εθνική Τράπεζα: ΙΒΑΝ GR1401101010000010175172542