Οι τηλεθεατές του «The Crown» δεν έχουν καμία αμφιβολία ποιος έφταιξε για την κατάρρευση του γάμου του πρίγκιπα Κάρολου με τη Νταϊάνα: φεύγει κρυφά για να συναντήσει την αγαπημένη του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, ενώ η πριγκίπισσα μένει να κλαίει στο Παλάτι.

Τώρα, ωστόσο, ένας από τους πρώην αξιωματικούς της βασιλικής προστασίας του ζευγαριού παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων.

Ο Άλαν Πίτερς ισχυρίζεται ότι ο Κάρολος δεν ξανάπεσε στην αγκαλιά της Καμίλα παρά μόνο αφού ανακάλυψε ότι η Νταϊάνα είχε δεσμό με τον συνάδελφό του, Μπάρι Μανάκι, παντρεμένο και πατέρα δύο κοριτσιών. Και ο Πίτερς ήταν εκείνος που ενημέρωσε τον Κάρολο για την σχέση της συζύγου του.

«Η δημοφιλής αντίληψη είναι πως ο πρίγκιπας της Ουαλίας ήταν άπιστος σε όλη τη διάρκεια του γάμου του και αυτό αναμφίβολα και έκανε εξωσυζυγική σχέση ήταν η πριγκίπισσα. Επέστρεψε στην κυρία Πάρκερ Μπόουλς αφού έμαθε για την σχέση της με τον Μανάκι» δήλωσε.

Αυτό επιβεβαιώνει την εκδοχή του Τζόναθαν Ντίμπλμπι. Στην εξουσιοδοτημένη βιογραφία του για τον Τσαρλς, που δημοσιεύτηκε το 1994, ο Ντίμπλμπι δήλωσε ότι ο Κάρολος και η Καμίλα αναθέρμαναν τη γνωριμία τους το 1986.

Ο Μπάρι Μανάκι είχε αρχίσει να εργάζεται στην προστασία της Νταϊάνα το 1985. Η σχέση τους λέγεται ότι ξεκίνησε στη διάρκεια μιας εκδρομής για ψάρεμα στο Μπαλμόραλ εκείνη τη χρονιά. Το 1986 μετατέθηκε στο διπλωματικό σώμα και ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 39 ετών, σκοτώθηκε σε ένα μυστηριώδες τροχαίο.

Τότε ειπώθηκε ότι τον χτύπησε ένας 17χρονος οδηγός με μοτοσικλέτα στο Ανατολικό Λονδίνο, με αποτέλεσμα η Νταϊάνα να υπονοήσει ότι τον «έβγαλαν από τη μέση».

Η αντίδραση του Καρόλου

Μιλώντας σε νέο ντοκιμαντέρ του CNN, ο Πίτερς λέει για την Νταϊάνα: «Άρχισα να παρατηρώ ότι η συμπεριφορά της ήταν ασυνήθιστη όποτε βρισκόμασταν οπουδήποτε κοντά στον Μανάκι, έτσι αποφάσισα να της μιλήσω. Τα πρώτα 20 λεπτά το αρνούνταν κατηγορηματικά, αλλά μετά μου είπε ακριβώς τι συνέβαινε: είχε κάποιου είδους σχέση με τον Μανάκι».

Και συνέχισε: «Ο πρίγκιπας της Ουαλίας με πλησίασε και μου είπε: «Γιατί η πριγκίπισσα συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο; Τι στο καλό συμβαίνει;». Οπότε του λέω: «Πρέπει να της μιλήσεις». Και εκείνος είπε: «Λοιπόν, τα δοκίμασα όλα αυτά, και το μόνο πράγμα που φαίνεται να την στενοχωρεί είναι ότι ο Μπάρι Μανάκι θα επιστρέψει στη στολή. Και, αν είναι τόσο στενοχωρημένη, ας μείνει ο Μπάρι». Σε εκείνο το σημείο, αναγκάστηκα να πω: «Λοιπόν, κύριε, αν μείνει, τότε φοβάμαι ότι θα πρέπει να φύγω εγώ». Και, νομίζω, εκεί το κατάλαβε. Ήταν εντελώς σοκαρισμένος και εμφανώς αναστατωμένος».