Υπερβολική κούραση και ισχυροί σωματικοί πόνοι είναι τα πρώτα συμπτώματα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, σύμφωνα με την επικεφαλής της ένωσης ιατρών Νοτίου Αφρικής.

Η Ανζελικ Κοτζέ ήταν η πρώτη γιατρός που εντόπισε τη νέα μετάλλαξη και ειδοποίησε τις αρχές για περίεργα συμπτώματα στις 18 Νοεμβρίου.

Σε συνέντευξή της στο BBC είπε ότι οι ασθενείς παραπονέθηκαν κυρίως για πόνο στο σώμα και υπερβολική κούραση.

Κανένας τους δεν είχε απώλεια γεύσης ή όσφρησης όπως γίνεται με τον «παραδοσιακό» κορωνοϊό.

Πρόσθεσε ότι προς το παρόν το βλέπουμε κυρίως στη νεότερη γενιά και δεν μιλάμε για ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.

Ωστόσο είπε ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι εάν το κολλήσουν ηλικιωμένοι ή ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου.

Περιοριστικά μέτρα και μετά τα Χριστούγεννα ζητούν οι Βρυξέλλες

Στο μεταξύ τα περιοριστικά μέτρα αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι πρέπει να διατηρηθούν και μετά τα Χριστούγεννα καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλός.

Η νέα μετάλλαξη άλλαξε τα σχέδια των Ευρωπαίων. Πλέον δεν μιλάμε για επιχείρηση διάσωσης των Χριστουγέννων αλλά για συνολική προστασία και μετά τα Χριστούγεννα. Συνεπώς, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι τα μέρα πρέπει να συνεχιστούν και μέχρι τον Ιανουάριο τουλάχιστον.

Ήδη στο Βέλγιο Γάνδη, Λούβεν και Αμβέρσα ακύρωσαν όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για την Πρωτοχρονιά.

Τέλος, η επίσπευση της τρίτης δόσης σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους πλέον κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ.