Νέα μέτρα για τον περιορισμό της παραλλαγής Όμικρον, ανακοινώνει ο Μπόρις Τζόνσον. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης στη Βρετανία.

Τα νέα μέτρα

Μέσα στα μέτρα που ανακοίνωσε περιλαμβάνεται το υποχρεωτικό PCR για όλους τους διεθνείς επισκέπτες, ανεξαρτήτως εμβολιασμού, ενώ όλες οι στενές επαφές των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον θα μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών, επίσης ανεξαρτήτου εμβολιασμού.

«Θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Ακόμα επανέρχεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ και στα καταστήματα.

Σε ποιους θα χορηγείται τρίτη δόση

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι οι αναλύσεις δεδομένων για τη νέα παραλλαγή συνεχίζονται, ωστόσο παραδέχτηκε πως φαίνεται πως η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και πως τουλάχιστον σε ένα βαθμό καταφέρνει να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ τριών εβδομάδων, και μετά θα επανεξεταστούν, ενώ ζήτησε από την επιτροπή των ειδικών στη Βρετανία, να εξετάσει την επέκταση της τρίτης δόσης σε περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι στη Βρετανία η τρίτη δόση χορηγείται στις ηλικίες άνω των 40 ετών και στους πλέον ευπαθείς. Ακόμα εξετάζεται η μείωση του χρόνου ανάμεσα στην δεύτερη και τρίτη δόση, που μέχρι στιγμής είναι οι έξι μήνες.

Πάντως, ο αρχίατρος για την Αγγλία, καθηγητής Κρις Γουίτι εκτίμησε ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να εμποδίζουν αν όχι τη λοίμωξη τότε τη σοβαρή νόσηση από την παραλλαγή Όμικρον.