Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με το θέμα του πονοκέφαλου.

Έχουμε συνηθίσει όταν έχουμε πονοκέφαλο να λέμε «θα περάσει». Κάποιες φορές περνάει και κάποιες όχι. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι ότι θεωρούμε όλους τους πονοκεφάλους ίδιους. Κάποιοι πάμε με το παραμικρό στο γιατρό και κάποιοι που θα έπρεπε, δεν πάμε ποτέ. Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή η κ. Αναστασία Βερεντζιώτη, νευρολόγος, και η αγαπημένη τραγουδίστρια Χρύσπα.

«Έχω σχέση ζωής με τους πονοκεφάλους. Όταν με πιάνουν δε με αφήνουν, είναι έντονοι και καταλήγουν σε ημικρανία, και αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά. Δεν έχει γίνει διάγνωση ότι είναι ημικρανία, είναι δική μου διάγνωση. Έχω συμβουλευτεί ειδικούς κατά καιρούς. Έχω παρατηρήσει ότι συγκεκριμένα πράγματα με ανακουφίζουν και προσπαθώ να τα ακολουθώ όταν μου συμβαίνει», είπε η Χρύσπα.

«Οι περισσότεροι προτιμούν να πάρουν παυσίπονο, να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Το πρόβλημα δε λύνεται, ο ασθενής υποφέρει και καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να απευθύνεται σε κάποιον ειδικό. Πρόβλημα αρχίζει να γίνεται όταν οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συχνοί, όταν η έντασή τους είναι πολύ υψηλή. Τότε πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό», εξήγησε η κ. Βερεντζιώτη.

«Οι πονοκέφαλοι πριν την έμμηνο ρύση ή τις ημέρες της ωορρηξίας είναι πολύ συχνοί. Με το άγχος επηρεάζεται ο ύπνος, και αυτό επιβαρύνει την κεφαλαλγία. Επίσης στους πονοκεφάλους επηρεάζουν διατροφικές συνήθειες, όταν καταναλώνουμε γαλακτοκομικά, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτες. Επίσης μπορεί να σχετίζεται με ορθοπεδικά προβλήματα, με κάποιο θέμα στον αυχένα, ή κακή στάση του σώματος. Τα προβλήματα όρασης, η αλλαγή του καιρού επηρεάζουν επίσης», πρόσθεσε η ίδια.

«Αντιμετωπίζω τον πονοκέφαλο με αναλγητικά, ή ρίχνω νερό στον αυχένα μου. Και στη δουλειά μου μπορεί να με βασανίσει ένας πονοκέφαλος. Είχα σκεφτεί αρχικά να πάω σε οφθαλμίατρο. Είδα ότι δεν είχα κάτι, και θεώρησα ότι συμβαίνει λόγω του κύκλου μου. Αλλά τελικά έχω κάνει λάθος που δεν έχω επισκεφθεί κάποιο ειδικό», είπε η Χρύσπα.

«Όταν η κατάσταση χρονίζει, δημιουργείται πρόβλημα. Ο ασθενής μπορεί να κάνει υπερκατανάλωση σε αναλγητικά, να αποκτήσει εξάρτηση, και μετά είναι δύσκολο να λύσει το πρόβλημά του. Όταν υπάρχει κατάχρηση αναλγητικών, τα ίδια τα παυσίπονα προκαλούν πονοκέφαλο», σημείωσε η κ. Βερεντζιώτη.

«Υπάρχουν άτομα που ζούνε με τον πόνο τους και το κάνουν κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Τα παυσίπονα δουλεύουν την ώρα της κρίσης, αλλά δημιουργούν το πρόβλημα της ανοχής. Χρειάζονται μετά από κάποιο διάστημα πιο ισχυρά παυσίπονα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, τα φάρμακα είναι μονόδρομος. Επίσης, υπάρχουν και φυτικές λύσεις, μασάζ, ρεφλεξολογία», πρόσθεσε η ίδια.