«Για εμάς είναι απαραίτητο να υπενθυμίζονται στους Τούρκους συνομιλητές μας οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να τονίζεται η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των διμερών διαφορών και ότι χρειάζεται να υπάρχει σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά την Κύπρο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα, Χουάν Γκονζάλεθ-Μπάρμπα Πέρα (Juan González-Barba Pera), σήμερα, στη Σεβίλλη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέστησε σαφές στον κ. Barba, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία πιστεύει ότι, για την επίλυση των διμερών προβλημάτων, χρειάζεται να γίνεται επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, να υπάρχει σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και βέβαια να αποφεύγονται οι προκλητικές μονομερείς ενέργειες».

Ωστόσο, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας» και γι’ αυτό «η Ελλάδα δεν είδε με θετικό τρόπο την προσέγγιση ανάμεσα στην ισπανική και την τουρκική πλευρά, την προηγούμενη εβδομάδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι με την Ισπανία συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή και τη διεύρυνση της ΕΕ.

Δήλωσε βέβαιος ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά να κερδίσουν από μία ειλικρινή, έντιμη και διαρκή σχέση μεταξύ τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το πλαίσιο των διμερών επαφών, ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον περιπτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να διαταράξουν το καλό πλαίσιο των διμερών σχέσεων».

Νωρίτερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης έγινε εγκάρδια δεκτός από τον δήμαρχο της Σεβίλλης, Juan Espadas Cejas.