Να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα κάλεσε την Άγκυρα εκ νέου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να παρατείνει την τετραετή κράτηση του Καβάλα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει καταδίκη του.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για τη χρονική παράταση της κράτησης του Καβάλα, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη διολίσθηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.

«Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες κατηγορίες εναντίον της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πολιτικών, επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους. Τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, του ειρηνικού συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι είναι θεμελιώδεις για κάθε υγιή δημοκρατία. Οι ΗΠΑ καλούν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει αμέσως τον (Οσμάν) Καβάλα» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε:

«Οι απατηλές κατηγορίες εναντίον του, η συνεχιζόμενη κράτηση του και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης, μεταξύ άλλων μέσω της συγχώνευσης υποθέσεων εναντίον του, υπονομεύουν το σεβασμό για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να σεβαστεί αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να οδηγήσει την υπόθεση σε μια γρήγορη και δίκαιη επίλυση. Προτρέπουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ για άνευ όρων απελευθέρωση και να εξασφαλίσει μια δίκαιη, διαφανή, ταχεία επίλυση της υπόθεσης».

Ο Οσμάν Καβάλα βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Η δίκη, η οποία συνεχίζεται, έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της.

Η δίκη θεωρείται ότι έχει πολιτικά κίνητρα και ότι αποτελεί ένδειξη της καταστολής διαφωνούντων υπό τον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις επικρίσεις και λέει πως τα δικαστήρια της Τουρκίας είναι ανεξάρτητα.