Η υπόθεση αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι πλέον καταφανές ότι έχει ξεφύγει. Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, το νοσηλευτικό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του, οι διασωληνωμένοι σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας και οι νεκροί ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και το πολυσύνθετο αντιεμβολιαστικό κίνημα αποτρέπει την επέκταση του εμβολιασμού, που είναι η μόνη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος. Υπό την πίεση της επιδεινούμενης κατάστασης η κυβέρνηση αντιδρά αμήχανα και σπασμωδικά καθώς αποκρούει κατηγορηματικά ένα νέο lockdown που θα παρέλυε και πάλι την οικονομία και θα εξαντλούσε τους απομένοντες δημόσιους πόρους. Είναι όμως επίσης προφανές ότι ενεργεί με όρους αποφυγής του πολιτικού κόστους.

Ταπεινά νομίζουμε ότι η πρώτη σοβαρή παράλειψη της κυβέρνησης είναι που δεν έχει αντιμετωπίσει τον ολοένα και πιο διαδιδόμενο ισχυρισμό ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αντισυνταγματικός. Ετσι χιλιάδες αρνητές του εμβολίου αυτοανακηρύσσονται σε συνταγματολόγους επικαλούμενοι αντισυνταγματικότητα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το θέμα από πολύ νωρίς θα είχε ριζικά αντιμετωπιστεί με σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας. Μια γνωμοδότησή του ότι δεν υφίσταται θέμα αντισυνταγματικότητας θα ξεδόντιαζε όλους τους επικαλούμενους το Σύνταγμα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα μάλλον δεν έχει ιδέα τι είναι και φυσικά ουδέποτε το έχει διαβάσει. Πολλοί μάλιστα πιθανότατα να νομίζουν ότι πρόκειται για την πλατεία Συντάγματος. Εν πάση περιπτώσει, ενεργοποιήθηκε αυτοβούλως ο κορυφαίος των συνταγματολόγων μας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, και απεφάνθη κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι αντισυνταγματικός και οι αντίθετα υποστηρίζοντες και αμαθείς είναι, και ψεύδονται, και άρα παραβιάζουν τον ποινικό νόμο, που τιμωρεί τους διαδίδοντες ψευδείς ειδήσεις. Πέραν αυτού, που θα όφειλε να το ξεκαθαρίσει με γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας, και πολλά από τα επιμέρους μέτρα της κυβέρνησης είναι ατελή έως αναποτελεσματικά. Κραυγαλέο παράδειγμα η ορθή μεν απαγόρευση εισόδου σε καταστήματα εστίασης πελατών που είναι ανεμβολίαστοι, αλλά για ανεξήγητους λόγους δεν είναι υποχρεωμένο και το προσωπικό των καταστημάτων αυτών να είναι εμβολιασμένο. Ετσι μάγειροι και σερβιτόροι φορείς του ιού επιτρέπεται ανεμπόδιστα να σκορπούν τη νόσο στους πελάτες τους.

Είναι επίσης ανεξήγητο γιατί δεν επιβάλλεται η υποχρέωση εμβολιασμού στον στρατό. Ιδιαίτερα στο πεζικό. Οταν μάλιστα είναι γνωστό ότι οι νεοσύλλεκτοι υποχρεώνονται σε κάποιους άλλους εμβολιασμούς. Εύστοχα υποστηρίχθηκε επίσης ότι στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ δεν θα έπρεπε να μετέχουν ανεμβολίαστοι. Αλλά και οι νεοδιοριζόμενοι στο Δημόσιο θα έπρεπε να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ολοι αυτοί οι νεοπροσλαμβανόμενοι νοσοκομειακοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και γενικά μέλλοντες υπάλληλοι του δημόσιου τομέα γιατί δεν επιβάλλεται να είναι εμβολιασμένοι; Εξάλλου και η σχετική προτροπή για εμβολιασμό θα έπρεπε να είναι λιγότερο ευγενική και με ορολογία κατανοητή στα ευρέα στρώματα των ημιμαθών ή αγράμματων Ελλήνων. Οι Ιταλοί επιδεικνύουν καθημερινά τα φέρετρα που εξέρχονται από τα νοσοκομεία με νεκρούς από κορωνοϊό. Ετσι η προειδοποίηση για τις συνέπειες του κορωνοϊού είναι ωμότερη μεν αλλά αποτελεσματικότερη. Θα πεθάνετε αν δεν εμβολιαστείτε και όχι θα καταλήξετε, όπως κατά κόρον λένε τα ΜΜΕ προς τους κατά κανόνα ημιμαθείς Ελληνες, που δεν γνωρίζουν τι υπονοείται με το ρήμα «καταλήγω». Αυτά τα ολίγα ελλείψει χώρου.