Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ απηύθυνε έκκληση για μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια ώστε να καταπολεμηθούν οι εγκληματικές οργανώσεις που οργανώνουν τον παράνομο διάπλου της Μάγχης, μετά τον θάνατο 27 μεταναστών στο ναυάγιο του σκάφους στο οποίο επέβαιναν.

Προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι διλεύσεις πρέπει «να απαντήσουμε στην ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης μακροπρόθεσμα, να διαλύσουμε τις εγκληματικές συμμορίες που μεταχειρίζονται ανθρώπους ως εμπορεύματα και να επιτεθούμε στις αλυσίδες εφοδιασμού. Κάτι τέτοιο χρειάζεται μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια», δήλωσε η Πατέλ στους βουλευτές, λέγοντας ότι είναι σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Πολύπλοκο πρόβλημα

Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, δεν υπάρχει εύκολη λύση, υπογράμμισε. Απαιτεί μια ηράκλεια προσπάθεια και κάτι τέτοιο θα είναι αδύνατο χωρίς στενή συνεργασία μεταξύ όλων των διεθνών εταίρων.

Η υπουργός είπε πως επανέλαβε, στη διάρκεια επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό της Ζεράλντ Νταρμανέν, τη βρετανική πρόταση για αποστολή δυνάμεων προκειμένου να περιπολούν στις γαλλικές ακτές, την οποία απορρίπτει μέχρι τώρα το Παρίσι. Είπε πως η Βρετανία προσέφερε στη Γαλλία αποφασιστική και γενναία υποστήριξη ώστε να βάλει τέλος σε αυτό το τρομερό εμπόριο».

Συνάντηση στο Καλαί

Την ίδια στιγμή η Γαλλία καλεί τους υπουργούς αρμόδιους για τη μετανάστευση του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια συνάντηση την Κυριακή στο Καλαί (βόρεια Γαλλία), ανέφερε το Ματινιόν έπειτα από διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η συνάντηση αυτή αναμένεται να επιτρέψει να καθοριστούν οι τρόποι και τα μέσα ενίσχυσης της αστυνομικής, δικαστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας προκειμένου να καταπολεμηθούν πιο αποτελεσματικά τα δίκτυα διακινητών που εμπλέκονται στις μεταναστευτικές ροές, ανέφεραν συνεργάτες του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ.