Μείζον πρόβλημα για τους Ελληνες πολίτες είναι η πανδημία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Ειδικά με την έξαρση των κρουσμάτων και των νεκρών τα ποσοστά έχουν αλλάξει μόλις σε ένα μήνα.

Συγκεκριμένα, το 38% δηλώνει ότι η πανδημία του κοροναϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το σημαντικότερο από τα 5 πρώτα προβλήματα. Μόλις ένα μήνα πριν η πανδημία ήταν στο 20% και πιο σοβαρό πρόβλημα φάνταζε η… τσέπη του καθενός. Η έξαρση των τελευταίων ημερών προκαλεί φόβο και ανησυχία στους πολίτες και αυτό αντικατοπτρίζεται και στα δεδομένα της έρευνας.

Δεύτερο πιο σοβαρό σε ποσοστό 28% κρίνουν την οικονομία – ακρίβεια όταν τον Οκτώβριο ήταν στο 40%.

Ακολουθεί η ανεργία με 8%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 6% και η εξωτερική πολιτική με 3%.

Κακό μαντάτο για την κυβέρνηση είναι οι εντυπώσεις που έχει ο κόσμος για το έργο της στη δημόσια υγεία – κοροναϊό. Το 56% το κρίνει μάλλον αρνητικά κι ένας στους 3 (ποσοστό 33%) μάλλον θετικά ενώ το 10% ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Οι θετικές εντυπώσεις υποχώρησαν από το 50% τον Μάιο στο 33% σήμερα ενώ οι αρνητικές αυξήθηκαν από 45% σε 56%.

Στο ερώτημα αν έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας ή είναι μπροστά μας, το 35% λέει ότι τα χειρότερα πέρασαν αλλά το 58% ότι είναι μπροστά μας. Είναι η αίσθηση της ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα όσο οι πολίτες παρακολουθούν την αύξηση στα κρούσματα, τους νεκρούς, τους διασωληνωμένους.

Εμβόλια

Το 79% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν εμβολιαστεί και το 19% ότι δεν έχει. Η αύξηση όσων δηλώνουν εμβολιασμένοι είναι εντυπωσιακή, από 43% τον Μάιο σε 79% σήμερα.

Στις ηλικίες 17-34 εμβολιασμένοι δηλώνουν σε ποσοστό 72%, στις ηλικίες 35-44 το 75%, στις ηλικίες 45-54 ένα ποσοστό 77%, στις ηλικίες 55-64 ποσοστό 82% και στις ηλικίες 65 ετών και άνω το ποσοστό φτάνει το 90%.

Ως προς την πρόθεση εμβολιασμού, το 4% όσων δεν έχουν κάνει λένε ότι θα το κάνουν και ένα ισχυρό 11% λέει ότι δεν θα το κάνει.

Για την ασφάλεια των εμβολίων, το 67%, δηλαδή 2 στους 3, δηλώνουν ότι είναι ασφαλή και το 20% ότι δεν είναι.

Οκτώ στους 10 πολίτες δηλώνουν υπέρ των εμβολίων και ένα 15% κατά.