«Για κάθε άνθρωπο που χρειάζεται κλίνη ΜΕΘ και δεν βρίσκει ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης και οι συνειδητές πολιτικές επιλογές του», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», αναφέροντας ότι «έχουμε 2.500 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους στο ΕΣΥ σε σχέση με πριν την πανδημία, ενώ ο προϋπολογισμός για το ’22 μειώνει τις δαπάνες για την υγεία».

Πόσοι θάνατοι εκτός ΜΕΘ και ποιο το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ;

Είπε ότι μέσα στο Νοέμβριο έχουμε ήδη 1.487 απώλειες, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πει πόσες απώλειες έχουν συμβεί εκτός ΜΕΘ και ποιο είναι το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ.

«Διότι αν το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτό καταδεικνύει κάτι που μας έρχεται ως εικόνα εδώ και καιρό, ότι πολλά κρεβάτια ΜΕΘ βαφτίστηκαν έτσι ενώ στην πραγματικότητα είναι απλές κλίνες που προστέθηκε ένας αναπνευστήρας και που δεν διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Παρέπεμψε σε δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Γκάγκα ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εντατικολόγοι, θέτοντας το ερώτημα τι έκανε δυο χρόνια η κυβέρνηση.

Κατάργησε την εντατικολογία

Χαρακτήρισε δε «απαράδεκτη» τη χθεσινή δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου, «ο οποίος χονδρικά μας είπε ότι όταν μπαίνεις στη ΜΕΘ πλέον δεν έχεις καμία ελπίδα και ότι είναι «ψευδοπρόβλημα» οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ».

«Ο κ. Παπαδημητρίου κατήργησε έναν ολόκληρο κλάδο της ιατρικής, την εντατικολογία», σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος, καταλογίζοντας του προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών στους γιατρούς. «Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, για το γεγονός ότι το ΕΣΥ καταρρέει, η ευθύνη είναι συγκεκριμένη και έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε.

Τραμπική μεθοδολογία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υιοθέτηση «τραμπικής μεθοδολογίας» με «συνεχή χρήση fake news» και υποστήριξε ότι όμως «το τείχος σιωπής και αποκλεισμού της οποιασδήποτε κριτικής, το οποίο δημιουργείται και με τη συνδρομή της λίστας Πέτσα, δεν είναι αδιαπέραστο, καταρρέει κάτω από το βάρος της πραγματικής ζωής».

«Βέβαια ο αυταρχισμός και η απαξίωση του ίδιου του πλαισίου της δημοκρατικής συζήτησης έχει γίνει πια οργανικό κομμάτι της πολιτικής της κυβέρνησης», είπε ο κ. Ηλιόπουλος, «με τη ΝΔ να επιλέγει χθες -για παράδειγμα- η εξεταστική για τη λίστα Πέτσα να γίνει χωρίς τον κ. Πέτσα».

Σημείωσε ότι από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται μέσα στους κοινωνικούς χώρους όλο το τελευταίο διάστημα και, με επισκέψεις και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με φορείς, ώστε να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα», ενώ παράλληλα στηρίζει «τους δίκαιους αγώνες που αναπτύσσονται», όπως «τους αγώνες των υγειονομικών, τους αγώνες στον κόσμο της εργασίας».

Υποκρισία

Καταλόγισε επίσης στη ΝΔ «υποκρισία» στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι «στον προϋπολογισμό για το ’22 μειώνονται κατά 53 εκατ. ευρώ οι παροχές για τους πολίτες με αναπηρία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγύρισε που έδωσε στους συμπολίτες μας με αναπηρία ένα επίδομα 40 εκατ.».

Τέλος, με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, είπε μεταξύ άλλων πως το ερώτημα είναι «σε ποια θεσμικά μέτρα μπορούμε να προχωρήσουμε και τέτοια είναι η νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, η ενίσχυση των δομών για τις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών».