Εκείνο που σοκάρει όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι πλέον οι προειδοποιήσεις που έρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό που προειδοποιούν οι ειδικοί του ΠΟΥ είναι ότι πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα γιατί ο κορωνοϊός με τις μεταλλάξεις του αγαπά τα Χριστούγεννα τις γιορτές και λατρεύει τα ρεβεγιόν (μέσα στα σπίτια).

Η Ευρώπη, βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19 εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, ανέφερε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν παράλληλα ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ και την περίοδο των γιορτών συνωστίζονται σε σπίτια και καταστήματα.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τι γίνεται όμως στην χώρα μας με τα 7.108 νέα κρούσματα, 93 θανάτους και τους 612 διασωληνωμένους; Δεν σκέφτονται επί του παρόντος οι κυβερνώντες να πάρουν νέα μέτρα. Αύριο ωστόσο ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί αλλά κι αν ληφθούν νέα μέτρα αυτά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους. Οι περισσότεροι δυστυχείς συνάνθρωποί μας που καταλήγουν είναι, όπως με ενημερώνει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου (υπεύθυνη των ΜΕΘ Ευαγγελισμού) ως επί το πλείστον ανεμβοιλίαστοι, μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα.

***
Ρόλος κλειδί των Πρασίνων

Και πάμε τώρα σε αυτά που αποκαλούμε «εθνικά θέματα» με τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο (αλήθεια πόσο καιρό έχουμε να ακούσουμε θετικά μηνύματα από την γερμανική κυβέρνηση) με την ανάληψή σημαντικών υπουργείων από τους Πράσινους με το κυριότερο το υπουργείο Εξωτερικών που το ανέλαβε η Αναλένα Μπέρμποκ επικεφαλής των Πρασίνων. Οι Πράσινοι είχαν πάντοτε συγκροτημένες θέσεις υπέρ της Ελλάδος τόσο στα ελληνοτουρκικά (και στα γερμανικά υποβρύχια), όσο και στο προσφυγικό και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Αλλά σημαντικά θέματα συζητήθηκαν, την Τετάρτη το μεσημέρι και στο ελληνικό Πεντάγωνο. Βέβαια εάν όντως κρατήσουν αυτές τις θέσεις θα το δούμε στην πράξη.

***
Ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προσβολές και προσκλήσεις

Η σκηνή που θα σας περιγράψω, λοιπόν, συνέβη στο Πεντάγωνο, στο γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου, όπου βρέθηκε ένας Νατοϊκός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, από την Ισπανία. Για να καταλάβετε πόσο ψηλά στην ιεραρχία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας βρίσκεται αυτός ο Ισπανός αξιωματούχος, ονόματι Αντρές Μουνιόφ, ήρθε εδώ για να μοιράσει παράσημο εκ μέρους του ΝΑΤΟ. Όχι όποιο- όποιο παράσημο αλλά το παράσημο του Σερζ Λαζαρέφ, ενός από τους συμβούλους του μακαρίτη Αϊζενχάουερ. Ο κ. Μουνιόφ έχει ακόμα μία ιδιότητα. Είναι ο νομικός σύμβουλος του ΝΑΤΟ, είναι αυτός που αποφασίζει νομικά ποια χώρα έχει το δίκαιο με το μέρος της και ποια όχι, σε περίπτωση σύγκρουσης.

Αφού λοιπόν παρασημοφόρησε τον Α/ΓΕΕΘΑ έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Τα ελληνοτουρκικά και την τουρκική προκλητικότητα δεν έθιξαν πρώτοι οι δικοί μας, αλλά ο Ισπανός που σε κάποια στιγμή έκανε λόγο για δύσκολες στιγμές στο Αιγαίο, χωρίς όμως να πάρει θέση. Αλλωστε οι Νατοϊκοί από τους στρατιωτικούς έως τους πολιτικούς και τους κοινοβουλευτικούς πάντοτε τηρούν (με… θρησκευτική ευλάβεια) το δόγμα του equal distance ανάμεσα στις χώρες- μέλη. Αλλά, αφού άρχισε την κουβέντα, η ευκαιρία που δόθηκε στην ελληνική πλευρά ήταν μοναδική. Ο υπουργός ΄Άμυνας λοιπόν του είπε χωρίς πολλές περιστροφές, πως δεν περνά ούτε μια μέρα που να μην υπάρξει έστω και μια προσβλητική δήλωση των Τούρκων προς την Ελλάδα (ότι δήθεν δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε φρεγάτες, ή ότι σε πέντε ώρες μπορούν να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη). Ούτε μια μέρα δεν περνά, χωρίς προσβολές, πέραν των απειλών και των προκλήσεων καθώς και των δεκάδων παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Οι συμπεριφορές της γείτονος χώρας, του ειπώθηκε, θα πρέπει να αξιολογούνται από το ΝΑΤΟ. Βεβαίως ο Ισπανός μένει από την άλλη μεριά της Μεσογείου, μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο (που περνά δύσκολες στιγμές), αλλά όπως του είπε και ο υπουργός και εμείς θα θέλαμε γείτονα μια Πορτογαλία, όπως έχει η Ισπανία, αλλά μας έτυχε η Τουρκία.

***
Πάνε για κόψιμο της λαμαρίνας των Μπελαρά

Αφού έγινε λόγος για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σας ενημερώνω ότι εντός των ημερών ο υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος (Μ) Στυλιανός Πετράκης αναχωρούν για τα ναυπηγεία Λοριάν, της Γαλλίας όπου θα γίνει η κοπή του πρώτου ελάσματος («κοπή λαμαρίνας», την λένε στο Ναυτικό) για την πρώτη από τις τρείς ελληνικές φρεγάτες «Μπελαρά» που παρήγγειλε η χώρα μας και που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό. Στην τελετή θα είναι και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

***
Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις

Θα μείνω στα των Ενόπλων Δυνάμεων για να σας ενημερώσω για ένα αρκετό σοβαρό θέμα που έχει σχέση με την covid-19 και τα εμβόλια. Τι θα γίνει με τους ένστολους αντιεμβολιαστές; Είναι το ίδιο ποσοστό αντιεμβολιαστών και αρνητών εμβολίων που υπάρχει και στην κοινωνία. Μαθαίνω λοιπόν ότι τούτες τις ημέρες έχει προγραμματισθεί να υπάρξει σύσκεψη για να αποφασιστεί ή όχι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των στελεχών καθώς και του πολιτικού προσωπικού. Το θέμα όμως είναι τι μέτρα θα ληφθούν για όσους δεν θελήσουν να εμβολιασθούν; Ούτε βεβαίως μπορούν να τους αποτάξουν, ή να τους βγάλουν σε διαθεσιμότητα ούτε να τους κόψουν τον μισθό. Υπάρχουν στο τραπέζι πολλές προτάσεις και εξετάζονται. Να σημειώσω εδώ ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είχε πει ότι είναι «αδιανόητο να τεθεί εκτός μάχης ένα πλοίο ή ένα αεροσκάφος για ένα περιστατικό covid, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε πολλές φορές στους στρατιώτες του ότι το εμβόλιο δεν είναι το δόρυ που μπορεί να προσκομίσετε στη μάχη αλλά η ασπίδα που θα προφυλάξει εσάς αλλά και τους πλησίον σας»

***
Το Συνέδριο της ΝΔ και το μεγάλο γαλάζιο στοίχημα

Σχεδόν στις ίδιες ημερομηνίες θα διαδεχθούν δύο κορυφαία πολιτικά γεγονότα. Στις 5 Δεκεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ και στις 3-5 Δεκεμβρίου το Συνέδριο της ΝΔ. Ισως να μοιάζει παράδοξο το γεγονός αλλά όλοι (και όταν λέω όλοι εννοώ και τους Νεοδημοκράτες αλλά και τους Πασόκους) ασχολούνται με το ΚΙΝΑΛ και ποιοι από τους υποψηφίους θα περάσουν στην δεύτερο γύρο. Με το συνέδριο της ΝΔ; Θα πείτε δεν ασχολούνται οι Νεοδημοκράτες; Βεβαίως και ασχολούνται αλλά ρίχνουν πάντοτε και μια ματιά προς το ΚΙΝΑΛ για να προβλέψουν ποιον θα έχουν τελικά αντίπαλο στην αντιπολίτευση, όπως λένε.

Το νεοδημοκρατικό συνέδριο έχει προγραμματισθεί να γίνει στο Metropolitan Expo στην Αθήνα, μεσούσης όμως της πανδημίας και της έξαρσης των κρουσμάτων. Έχει ωστόσο εξαρχής ξεκαθαριστεί ότι αυτοί που θα παρακολουθήσουν δια ζώσης το Συνέδριο θα είναι μόνον οι εμβολιασμένοι (ή όσοι προσκομίσουν πιστοποιητικό νόσησης) και ουδείς άλλος. Με δεδομένο ότι στη ΝΔ όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν τα στελέχη της, είναι οι περισσότεροι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Οσοι δεν είναι εμβολιασμένοι θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι το ενδιαφέρον του Συνεδρίου εστιάζεται (κατά την εκτίμηση των γαλάζιων βουλευτών) στη σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής, αλλά και στην εκλογή του νέου Γραμματέα του κόμματος, του 33χρονου Παύλου Μαρινάκη και πόσες συνολικά ψήφους θα λάβει. Αναμένεται να δοθεί έμφαση στα έως τώρα πεπραγμένα της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη (αφού το Συνέδριο δεν θα είναι εκλογικό) και στις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον.

***
Δύο νέες τιμητικές υπηκοότητες

Μετά τη μητέρα του «Greek Freak» Γιάννη Αντετοκούνμπο, Βερόνικα Νκεμ και τον νεότερο αδελφού του Εμέκα-Αλεξ που πολιτογραφήθηκαν Ελληνες, ποιος αλήθεια έχει σειρά για να αποκτήσει τιμητική ελληνική ιθαγένεια; Μα ο Μαρκ Μαζάουερ θα πείτε όπως πρώτοι διαβάσατε από αυτή την στήλη. Μόνον που ο διαπρεπής ιστορικός και σπουδαίος Βρετανός επιστήμονας με την πολωνική καταγωγή τύποις θεωρείται Έλληνας υπήκοος. Και τούτο γιατί η μεν υπηκοότητα του δόθηκε αλλά δεν έχει ακόμα ορκιστεί. Πρόκειται μαθαίνω να έρθει στην Ελλάδα για να ορκισθεί (ίσως και στο Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη) τον Δεκέμβριο και με την ευκαιρία θα παρουσιάσει και το καινούργιο βιβλίο. Και μετά τον Μαζάουερ ποιος, νομίζετε, πως παίρνει σειρά για να αποκτήσει τιμητικά ελληνική ιθαγένεια, διαβατήριο και ταυτότητα; Ο Πήτερ Μάκριτς. Υπάρχουν προς το παρόν εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια στον Βρετανό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για τη συνεισφορά του στην ελληνική λογοτεχνία. Έγραψε, βλέπετε, πολλά βιβλία για την ελληνική λογοτεχνία.

***
Ταξίδια μόνον με τρίτη δόση

Πρόταση να γίνει υποχρεωτική η 3η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο πρωθυπουργός προτείνει μάλιστα να μπορούν να ταξιδέψουν μόνο αν την έχουν κάνει. Με την επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνει την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, ως προϋπόθεση ισχύος για να ισχύει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών ώστε να ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

***
Αμερικανίδα στρατηγός στην Αλεξανδρούπολη

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των Αμερικανών΄(τετράστερων) στρατηγών στην Αλεξανδρούπολη. Καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλον για να είναι παρόντες στη μεγάλη αμερικανική απόβαση που θα γίνει σε λίγες ημέρες τόσο στο λιμάνι, όσο και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Ανάμεσα στους στρατηγούς που έφθασαν και μία γυναίκα στρατηγός, η πρώτη Αμερικανίδα στρατηγός που φθάνει με ειδική αποστολή στην Ελλάδα. Πρόκειται για την στρατηγό Heidi Hoyle, η οποία μαζί με τον επίσης στρατηγό διοικητή του 21st Theater Sustainment Command, James Smith, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και ενημερώθηκαν πως θα γίνουν συνδυασμένα οι μεταφορές του στρατιωτικού υλικού (και των ελικοπτέρων) από και προς το λιμάνι.

***
Γεννητούρια στο κιόσκι του Προεδρικού

Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά η «Καλυψώ», δεν είναι η μοναδική γάτα στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπάρχουν και άλλες γάτες, στον κήπο του Μεγάρου για τις οποίες φροντίζει προσωπικά όχι μόνον η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά σχεδόν όλο το προσωπικό της Προεδρίας (περιλαμβανομένων και των αστυνομικών). Προσφάτως μάλιστα είχαμε και γεννητούρια στον κήπο του Προεδρικού (εκεί κοντά στο Κιόσκι) με έξι χαριτωμένα ασπρόμαυρα γατάκια. Κάθε πρωί που η Πρόεδρος πάει στο γραφείο της τα γατιά ωσάν να είναι συν εννοημένα μεταξύ τους, μαζεύονται γύρω της και γουργουρίζουν περιμένοντας την τροφή τους.