Μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στη βαριά σκιά της πανδημίας. Ο ιός καλπάζει και οι χώρες είναι και πάλι αντιμέτωπες με τον εφιάλτη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο ΠΟΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας της, εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούσαν ότι ο κοροναϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ και την περίοδο των γιορτών συνωστίζονται σε σπίτια και καταστήματα.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη, επισήμανε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο κορωνοϊός «σαρώνει» τη Γερμανία

Στην Γερμανία, ο επικεφαλής του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στην Γερμανία, Λοταρ Βιλερ, βλέπει ένα νέο lockdown ως την μόνη λύση.

«Στην παρούσα κατάσταση, δυστυχώς, αυτά τα μέτρα δεν είναι πλέον αρκετά. Τώρα χρειαζόμαστε μια σημαντική μείωση των επαφών. Αυτό περιλαμβάνει: τηλεργασία, ακύρωση εκδηλώσεων, μείωση του αριθμού των ατόμων σε θέατρα, κλείσιμο των μπαρ και των κλαμπ, ξανά».

Την ίδια στιγμή, δραματικές είναι και οι περιγραφές των γιατρών. «Έχουμε όλο και νεότερους ανθρώπους στην εντατική. Ο χρόνος που λαμβάνουν θεραπεία είναι σημαντικά μεγαλύτερος και γεμίζει τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» αναφέρει ο Επικεφαλής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο Άγιος Αντώνιος, Ούβε Γιάνσεν.

Το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα ξεπερνούν τις 66.000, και οι 335 νέοι θάνατοι φέρνουν την χώρα ένα βήμα πριν σπάσει το τραγικό ρεκόρ των 100.000 νεκρών, από κοροναϊό.

«Ο κοροναϊός δεν έχει ακόμη νικηθεί. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας φτάνουν στα όριά τους» δηλώνει ο Εντολοδόχος Καγκελάριος Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Ενώ οι πολίτες φαίνεται πως τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, στην πλειοψηφία τους, με ουρές να σχηματίζονται στα εμβολιαστικά κέντρα τις τελευταίες ημέρες.

«Γενικό lockdown ήθελε η Μέρκελ»

Όλα αυτά, ενώ έρχονται στη δημοσιότητα πληροφορίες, πως η υπηρεσιακή Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, ήθελε την άμεση επιβολή γενικού lockdown -και για εμβολιασμένους-, ωστόσο η εισήγησή της απορρίφθηκε από τα κόμματα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως επισημαίνει η BILD, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ η Μέρκελ με τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την Καγκελαρία Όλαφ Σολτς, την ηγεσία των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ και τον αρχηγό των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, η Καγκελάριος ζήτησε να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί, στο πρότυπο του προηγούμενου χειμώνα, ακόμη και για τους εμβολιασμένους, από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Όπως αναφέρει για το ίδιο θέμα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η ‘Ανγκελα Μέρκελ πρότεινε την αυστηροποίηση των μέτρων, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας. Μια τέτοια απόφαση πάντως, νομικά θα ήταν εφικτό να ληφθεί μόνο μέχρι σήμερα, καθώς αύριο εκπνέει η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος «εξήγησε την εξαιρετική σοβαρότητα της κατάστασης, μιας άνευ προηγουμένου έκτακτης κατάστασης». Η πρότασή της, σύμφωνα με την BILD, απορρίφθηκε και από τα τρία κόμματα.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ολλανδία

Εκτός ελέγχου είναι και η κατάσταση και στην Ολλανδία, με την χώρα να στέλνει ασθενείς στην Γερμανία για να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας…

«Το ποσοστό μόλυνσης είναι υψηλότερο από ποτέ και ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα» αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Ολλανδίας Ούγκο Ντε Γιονγκ.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα, προσπαθώντας να περιορίσει την διασπορά.

Lockdown στη Σλοβακία

Την Τετάρτη η Σλοβακία ανακοίνωσε νέο γενικό lockdown, στο πρότυπο της γειτονικής Αυστρίας.

«Δεν είναι ένα αρεστό μέτρο, είναι όμως αναπόφευκτο» δηλώνει η Πρόεδρος Σλοβακίας, Σουζάνα Τσαπούτοβα.

Από αύριο κλείνουν για όλους εστιατόρια, καφέ και καταστήματα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Κύπρο

Και στην Κύπρο, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα γίνονται μόνο με έγκριση του υπουργείου, ενώ οι πολίτες άνω των 12 ετών θα μπαίνουν σε γήπεδα, σινεμά και χώρους εστίασης μόνο εφόσον έχουν εμβολιαστεί.

Κώδωνας κινδύνου από το ECDC

Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν επειγόντως μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της επιδημίας στην Ευρώπη και στον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Επίσης, σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC Αντρεα Αμον δηλώνει ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου.

Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως στις πιο καθυστερημένες χώρες.

Περαιτέρω, το Ευρωπαϊκό Κέντρο επισημαίνει την ανάγκη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων ως άμεσου μέτρου για τον έλεγχο της μετάδοσης του κορονοϊού σε συνδυασμό με την εισαγωγή αναμνηστικών δόσεων εμβολίων για ενήλικες, με προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κύριων εμβολίων, σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης. Οι ενισχυτικές δόσεις θα διατηρήσουν τον έλεγχο της μετάδοσης πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής μη φαρμακευτικών μέτρων, αναφέρει το ECDC.