Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη ότι απαγορεύει την πρόσβαση ανεμβολίαστων πολιτών σε ορισμένους κλειστούς χώρους, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει διάταγμα που προβλέπει ότι, από τις 6 Δεκεμβρίου, μόνο οι εμβολιασμένοι και οι πρόσφατα αναρρώσαντες θα μπορούν να εισέρχονται σε χώρους όπως οι κινηματογράφοι, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Οι ανεμβολίαστοι Ιταλοί δεν θα δικαιούνται Πράσινο Πάσο ακόμα και αν έχουν υποβληθεί σε τεστ (Reuters)

Η κυβέρνηση αναμένεται επίσης να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ο οποίος σήμερα ισχύει για το υγειονομικό προσωπικό, στην αστυνομία και το διδακτικό προσωπικό των σχολείων.

Τα μέτρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης.

Η κυβέρνηση αναμένεται ακόμα να αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις του Πράσινου Πάσου, από το οποίο θα εξαιρεθούν οι ανεμβολίαστοι που είχαν αρνητικό τεστ το τελευταίο 48ωρο.

Ακόμα, η ισχύς του Πάσου θα περιοριστεί από τον έναν χρόνο στους εννέα μήνες, ένα μέτρο που έχει στόχο να ενθαρρύνει τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίου.

Μια τρίτη πηγή του Reuters ανέφερε ότι ο εμβολιασμός πιθανώς θα επεκταθεί στα παιδιά 5-11 ετών, τα οποία όμως δεν θα χρειάζονται πράσινο πάσο για να κυκλοφορούν.

Τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται στην Ιταλία και κυμαίνονται γύρω στα 10.000, συγκριτικά με 20.000 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν καταγράφονταν κάθε μέρα εκατοντάδες θάνατοι.