Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καλεί τα κράτη-μέλη της EE να λάβουν «επειγόντως» μέτρα για την αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη και τον κίνδυνο «πολύ υψηλής» υγειονομικής επιβάρυνσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Προειδοποιώντας πως η εμβολιαστική κάλυψη «είναι ανεπαρκής» για να περιοριστούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες στη διάρκεια του χειμώνα, το Κέντρο καλεί τις κυβερνήσεις να αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη και να διατηρήσουν ή να επαναφέρουν μέτρα όπως η τηλεργασία, η χρήση μάσκας και η κοινωνική  ασποστασιοποίηση.

H έκκληση για νέα μέτρα έρχεται λίγες ώρες αφότου το ECDC αναθεώρησε τις συστάσεις για τις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων Covid-19, προτείνοντας πλέον τη χορήγησή τους σε όλους τους ενήλικες, με προτεραιότητα τις ηλικίες 40 ετών και άνω.

H ανακοίνωση που εξέδωσε στη συνέχεια η διευθύντρια του ECDC Άντρια Άμον εστιάζει στην ανάγκη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Πρέπει να εστιάσουμε επειγόντως στο κλείσιμο αυτού του χάσματος ανοσίας, να προσφέρουμε αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα» γράφει η Άμον.

Ακόμα, το ECDC εκτιμά ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι απίθανο να αποδώσουν, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται ήδη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις για μείωση της μετάδοσης του ιού από την χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού για πρόσβαση σε εστιατόρια, κινηματογράφους ή μουσεία.