Πρόθυμοι να αυξήσουν τα επιτόκια, εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται,εμφανίζονται αρκετά μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC), σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η περίληψη της συνεδρίασης δείχνει μια ζωηρή συζήτηση για τον πληθωρισμό, με τα μέλη να τονίζουν την προθυμία να δράσουν εάν οι συνθήκες συνεχίσουν να θερμαίνονται.

«Αρκετοί συμμετέχοντες σημείωσαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων και να αυξήσει το εύρος των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι συμμετέχοντες εάν ο πληθωρισμός συνέχιζει να κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που συνάδουν με τους στόχους της Επιτροπής», αναφέρουν τα πρακτικά.

Τα μέλη της Επιτροπής έδωσαν έμφαση σε μια «υπομονετική» προσέγγιση όσον αφορά τα  στοιχεία, που έχουν δείξει ότι ο πληθωρισμός κινείται με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 30 και πλέον ετών. Αλλά τόνισαν επίσης ότι «δεν θα διστάσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων που θέτουν κινδύνους για τους μακροπρόθεσμους στόχους της σταθερότητας των τιμών και της απασχόλησης».

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 3 Νοεμβρίου, η FMOC ανέφερε ότι θα αρχίσει να περικόπτει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που την είχε οδηγήσει να αγοράζει τουλάχιστον 120 δισ. δολάρια σε ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.Ο στόχος του προγράμματος ήταν να διατηρήσει τη ροή των χρημάτων σε αυτές τις αγορές διατηρώντας παράλληλα τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για να τονωθεί η οικονομία. 

Μετά τη συνεδρίαση, η FOMC είχε δηλώσει ότι «σημαντική περαιτέρω πρόοδος» στην οικονομία θα επιτρέψει τη μείωση των αγορών κατά 15 δισ. δολάρια το μήνα — 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενυπόθηκους τίτλους. Η δήλωση ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο και πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί – πιθανότατα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2022.

Οι υποστηρικτές της επίσπευσης 

Τα πρακτικά σημείωσαν ότι ορισμένα μέλη της FOMC ήθελαν έναν ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό για να δοθεί στη Fed περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα.

«Ορισμένοι συμμετέχοντες πρότειναν ότι η μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων κατά περισσότερα από 15 δισ. δολάρια κάθε μήνα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, έτσι ώστε η Επιτροπή να είναι σε καλύτερη θέση να προσαρμόσει τα επιτόκια, ιδιαίτερα υπό το βάρος  των πληθωριστικών πιέσεων», αναφέρουν τα πρακτικά.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Σε προηγούμενους κύκλους, η Fed αύξησε τα επιτόκια για να «δροσίσει» την οικονομία, αλλά τα μέλη της FOMC είπαν ότι είναι πρόθυμα να επιτρέψουν στον πληθωρισμό να είναι υψηλότερος από το κανονικό για να βελτιωθεί η εικόνα της απασχόλησης.

Οι αγορές, ωστόσο, προσδοκούν μια πιο επιθετική Fed.