Όταν έχεις 105 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας, 608 διασωληνωμένους και 7.287 νέα κρούσματα και μάλιστα τη Δευτέρα που παραδοσιακά οι μετρήσεις κρουσμάτων είναι περιορισμένες (λόγω Σαββατοκύριακου) παραμερίζεις όλα τα άλλα θέματα και σκέφτεσαι πως μπορείς να ανακόψεις αυτή την τραγική εξέλιξη. Εδώ , λένε οι ειδικοί επιστήμονες, χρειάζεται να παραμεριστούν οι πολιτικές και οι κομματικές διαφωνίες και να υπάρξει άμεση συστράτευση των καλύτερων που διαθέτει η χώρα στον τομέα της Υγείας και της διαχείρισης των κρίσεων. Υπήρξε χθες ένα σοκ από τη «Μαύρη Δευτέρα» του Νοεμβρίου και όπως πάλι επισημαίνουν οι ειδικοί, με τόσους πολλούς νεκρούς είναι ωσάν να πέφτει ένα μεσαίου μεγέθους αεροπλάνο κάθε μέρα.

Χρειάζεται, μου λένε, μια ενδελεχής ανάλυση όλων των δεδομένων των αντιεμβολιαστών (επείγει), για να διαπιστωθεί ποιοι βρίσκονται στον πολύ σκληρό πυρήνα τους (πέραν από τους παλαιοημερολογίτες και τους ακροδεξιούς) και ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται ακόμα και χρειάζονται μια καλύτερη και μια πιο στοχευμένη ενημέρωση πέραν των άλλων πιέσεων που ασκούνται με τα περιοριστικά μέτρα.

***
Με τον Μπόρις Τζόνσον στην 10 Dowing Str

Δεν μπορώ όμως να παραμερίσω, από τη στήλη αυτή, κάποιες λεπτομέρειες που έμαθα από το Λονδίνο, όχι για την πανδημία, αλλά για τον Μπόρις Τζόνσον. Μου λένε λοιπόν ότι την ελληνική αντιπροσωπεία στην 10 Dowing Str την υποδέχθηκε μεν θερμά ο Βρετανός πλην όμως δεν τους κέρασε τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι όταν περίμεναν στον προθάλαμο του πρωθυπουργού γραφείου τους είπαν να τους προσφέρουν καφέ ή τσάι, πλην όμως οι δικοί μας αρνήθηκαν. Αλλά το κορυφαίο, που δείχνει και το βρετανικό φλεγματικό χιούμορ είναι ότι λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση Μητσοτάκη- Τζόνσον, ο Βρετανός Πρωθυπουργός στράφηκε προς τους συνεργάτες του και τους ρώτησε με ένα επιφώνημα ανακούφισης: «Τι άλλο είπαμε να του πούμε;» Και βεβαίως όλοι γέλασαν.

***
Βρετανικές επενδύεις σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων

Όπως δεν μπορώ να παραβλέψω μία πρωτότυπη επενδυτική πρόταση που έκαναν στον κ. Μητσοτάκη οι Βρετανοί. Έδειξαν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην χώρα μας σε κοινωνικές υποδομές. Δηλαδή σε οίκους ευγηρίας (Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων- τους διορθώσαμε). Τι σημαίνει αυτό; Φάνηκαν πρόθυμοι να επενδύσουν στις μονάδες αυτές για τη δημιουργία ενός προγράμματος που το ονόμασαν «υποβοηθώντας τη ζωή», φέρνοντας στην χώρα μας, στα νησιά ή σε μονάδες στις μεγάλες αστικές πόλεις συνταξιούχους για να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στη γαλάζια θάλασσα και στον ελληνικό ήλιο. Ρώτησαν μάλιστα ποιοι στην Ελλάδα έχουν τέτοιους οίκους φιλοξενίας ηλικιωμένων. Τέτοια επένδυση την οποία υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι δικοί μας την είχαν ξανακούσει στην Αμερική, με προγράμματα φιλοξενίας συνταξιούχων στην Χαβάη

***
Ο άνεμος οργής του Τσίπρα

Ήταν πολύ τεταμένη η συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, παρόλο που είχαν στηθεί κόκκινα χαλιά και στο γραφείο του προέδρου της Βουλής βρισκόταν ο Πατριάρχης και είχαν συγκεντρωθεί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να τον χαιρετήσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας (που έλεγε πως μιλούσε ως «μελλοντικός πρωθυπουργός» με το κ. Μητσοτάκη να του λέει πως ήταν ένας «αποτυχημένος Πρωθυπουργός») ανακάλυψε στην ομιλία του ένα «άνεμο οργής και αποδοκιμασίας κατά της κυβέρνησης». Υποστήριξε μάλιστα ότι «η οργή» έρχεται ως αποτέλεσμα του ότι «η ζωή των πολιτών γίνεται ολοένα δυσκολότερη» και η «αποδοκιμασία» γιατί, όπως είπε «εκλεγήκατε με την υπόσχεση να την κάνετε καλύτερη» μετά τα μνημόνια. «Αλλά εσείς, χωρίς να έχετε ασφυκτικές πιέσεις, χωρίς τρόικα και μνημόνια, έχετε καταφέρει να βυθίσετε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στην ανασφάλεια». Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ και άρχισε ένας καβγάς ειδικά για την ΔΕΗ (τον οποίο θα διαβάσετε σε άλλες στήλες)

***
«Θα σας έλεγα καμιά βαριά κουβέντα…»

Αλλά ήταν και η ατάκα του Άδωνη Γεωργιάδη που έφερε τα πάνω κάτω. Σε κάποια στιγμή στρεφόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε με εκείνο το χαμογελαστό ύφος που έχει: «Ήσασταν πάντα τελευταίοι και τώρα που είμαστε στην 6η θέση, μας λέει η κυρία Αχτσιόγλου ότι ήταν αναμενόμενο. Θα σας έλεγα καμιά βαριά κουβέντα αλλά είμαι στη Βουλή των Ελλήνων και δεν μου επιτρέπεται».

***
Το ΚΙΝΑΛ, οι εκλογές στα πηγαδάκια στη Βουλή

Αυτή τη φορά τα «πηγαδάκια» ανάμεσα σε βουλευτές ήταν ελάχιστα. Στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την Ακρίβεια, βλέπετε, δεν εμφανίστηκαν πολλοί βουλευτές, τα μέτρα για την πανδημία λειτούργησαν και απέτρεψαν πολλούς βουλευτές να εμφανιστούν. Το σημαντικότερο «πηγαδάκι» που σχηματίσθηκε, ήταν από νεοδημοκράτες βουλευτές και ευθύς αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, θα σας αναφέρω τα θέματα που συζήτησαν. Χωρίς να θέλω να τους κατονομάσω (για λόγους που αμέσως θα καταλάβετε το γιατί) οι νεοδημοκράτες βουλευτές είχαν πολλές ανησυχίες. Για παράδειγμα είχαν αγωνία για το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ και πόσες ψήφους θα μπορούσε να κόψει από τη ΝΔ. Οι απόψεις όμως διέφεραν. Υπήρχαν βουλευτές που τους βόλευε, όπως έλεγαν να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου (τον οποίο θεωρούν ως πιο εύκολο αντίπαλο), άλλοι είπαν πως θέλουν τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος μπορεί να κόψει ψήφους από τη ΝΔ, αλλά σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας , θα είναι, όπως έλεγαν, ο πιο συνεργάσιμος, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι προβλέψεις των βουλευτών της ΝΔ για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ με επικρατέστερους όπως έλεγαν, τον Ανδρουλάκη και Παπανδρέου (μόνον δύο έλεγαν ότι στο δεύτερο γύρο θα είναι Ανδρουλάκης- Λοβέρδος). Το άλλο θέμα που συζητούσαν ήταν οι ψήφοι της ΝΔ που πηγαίνουν δεξιότερα της ΝΔ και πώς μπορούν αυτοί αν ανακοπούν..

***
Πάνω σε μια απόδειξη έγραψαν τα αποτέλεσμα των εκλογών

Εις εξ των βουλευτών είχε μετρήσει (βάσει των πρόσφατων δημοσκοπήσεων) ότι οι δεξιότεροι της ΝΔ θα μπορούσαν , εάν δεν ανακοπούν, να συγκεντρώσουν όλοι μαζί ένα 8% (περιλαμβανομένων των Βελόπουλου, Τζήμερου και Κρανιδιώτη). Αυτό το 8% θα πρέπει να γυρίσει στο κόμμα, έλεγε και ξαναέλεγε με τους άλλους να συμφωνούν. Ένας άλλος βουλευτής, έβγαλε ξαφνικά μολύβι και στο πίσω μέρος μιας απόδειξης του καφενείου έγραψε τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών. Έγραψε λοιπόν ΝΔ 32-34%, ΣΥΡΙΖΑ 16%-18% και ΠαΣοΚ (ΚΙΝΑΛ) 14%-16% καταχειροκροτούμενος από τους υπόλοιπους βουλευτές.

***
Και ξαφνικά συζήτηση για ανασχηματισμό

Τρίτο θέμα συζήτησης των νεοδημοκρατών βουλευτών (αναμένοντας να αρχίσει η συζήτηση για την Ακρίβεια στη Βουλή) ήταν ο… ανασχηματισμός. Ουδείς από τους εν λόγω βουλευτές έλεγε πως δεν θα γίνει άλλος ανασχηματισμός, εάν τελικά οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Όλοι προσδοκούσαν να υπάρξει ακόμα ένας ανασχηματισμός αυτή τη φορά με τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα περισσότερων κοινοβουλευτικών (και όχι τεχνοκρατών, ή κεντρώων), αλλά προερχόμενων από την ορίτζιναλ νεοδημοκρατική παράταξη . Εάν όμως, πρόσθεταν, ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να μην προχωρήσει σε άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έως τις εκλογές, τότε οι εθνικές εκλογές πολύ πιθανόν γίνουν νωρίτερα, πολύ νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας.

***
Φύσηξε άνεμος, έπεσε η σημαία

Ξαφνικά ακούστηκε ένας παράξενος (και έντονος) θόρυβος στο Εντευκτήριο Βουλευτών την ώρα που ο Πατριάρχης κατευθυνόταν στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής. Τι είχε συμβεί; Άνοιξαν τις πόρτες της αίθουσας (ως μέτρο υγιεινής προστασίας) φύσηξε άνεμος, δημιουργήθηκε ρεύμα και έπεσε με πάταγο μία από τις δύο σημαίες που φιλοξενούνται στην αίθουσα. Όχι, δεν έπεσε η ελληνική σημαία, αλλά η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειώσω ότι με την πτώση της σημαίας έτρεξε μία εκ των βουλευτών της ΝΔ, την σήκωσε και την τοποθέτησε στη θέση της.

***
Άλλο ουίσκι και άλλο τσίπουρο

Λίγη ώρα αργότερα στο Εντευκτήριο της Βουλής κυκλοφορούσε από βουλευτές της ΝΔ μια φωτογραφία. Εμφάνιζε τον Πρωθυπουργό, μαζί με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά να κρατούν ένα μπουκάλι. Ειδικά για αυτό το μπουκάλι έγινε η φασαρία με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου, η οποία το πέρασε για μπουκάλι ουίσκι. Στην πραγματικότητα όπως εξήγησε ο κ. Αμυράς δεν ήτα ουίσκι, αλλά εκλεκτό ηπειρώτικο τσίπουρο από το χωριό Ζίτσας για τον Πρωθυπουργό που συνάντησε στις 28 Δεκεμβρίου 2020 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάσθηκε να κατεβάσει την ανάρτησή της, αλλά η ΝΔ την κάλεσε να ζητήσει και συγγνώμη. Η κυρία Χρηστίδου απέφυγε όμως τη συγγνώμη.

***
Ο σεφ του Προεδρικού για τον Πατριάρχη

Γεύμα σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του Παναγιώτατου Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Μαθαίνω λοιπόν ότι αυτή τη φορά δεν ζητήθηκε βοήθεια ξένου σεφ για να ετοιμάσει το γεύμα, αλλά θα το ετοιμάσει ο σεφ του Προεδρικού Μεγάρου Βασίλης Μπέκας. Τι θα ετοιμάσει για τον Πατριάρχη; Μια γευστική σύνθεση με βάση το ψάρι, ήτοι φρέσκο φαγκρί με βραστά λαχανικά. Ενδιαφέρον έχει το γλυκό που θα προσφερθεί. Μου λένε ότι ο σεφ έφτιαξε ένα γλυκό από σταφίδες, μήλα και από μους κάστανο. Στο γεύμα, λόγω covid, έχουν προσκληθεί στο Προεδρικό μόνον 20 άτομα με τον Πρωθυπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Πρόεδρο της Βουλής ανάμεσά τους.

***
Νέο βιβλίο

Το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου με θέμα «Απέναντι στους Ανέμους», παρουσιάζεται την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021, 18.00, στην ταράτσα Ολυμπιάς, οδός Αθηνάς 57, Αθήνα. Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Ιωακειμίδης , Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Λιαργκόβας , Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, Jean Monnet Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Γιάννης Μεϊμαρόγλου , Εκδότης του ηλεκτρονικού Περιοδικού metarithmisi .

***
Ιδρύεται κι άλλο νέο κόμμα

Ιδρύεται νέο πολιτικό κόμμα, η «Πανελλήνια Πατριωτική Ένωση». Δόθηκε ήδη στη δημοσιότητα η ιδρυτική δικήρυξή του από τον κ. Εμφιετζόγλου. Η Πανελλήνια Πατριωτική Ένωση είναι, λένε οι ιδρυτές της, ένα «κίνημα που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής κατεύθυνσης και τους καλεί να συνασπιστούν σε αυτό. Σκοπός του είναι η προάσπιση των δικαίων και των συμφερόντων της Πατρίδας μας, του Ελληνικού Λαού. Το έμβλημά του είναι το Αστέρι της Βεργίνας σε κύκλο, σε μπλε τετράγωνο φόντο, με την επωνυμία αναγεγραμμένη από κάτω, με κεφαλαία μπλε γράμματα. Η έδρα του βρίσκεται στην Αττική στα Μελίσια.

***
Κάνε και εσύ ένα κόμμα μπορείς

Με την ευκαιρία, θέλω να σας πω ότι κάποια στιγμή θα σας παρουσιάσω τον κατάλογο με τα πολιτικά κόμματα που έχουν ιδρυθεί στην χώρα μας και που τα περισσότερα λειτουργούν περιμένοντας είτε την απλή αναλογική, είτε τις ευρωεκλογές για να ζητήσουν τις ψήφους μας. Είναι πάρα πολλά, εκατοντάδες θα έλεγα και από την ίδρυση του ελληνικού κράτους χιλιάδες, χωρίς καμία υπερβολή. Με το σύνθημα «Κάνε κα εσύ ένα κόμμα μπορείς».