Στις «μεγάλες κάλπες», στις οποίες το 2017 προσήλθαν πάνω από 120 χιλιάδες πολίτες, ρίχνουν το βάρος τους τα επιτελεία των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και ειδικά των Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου. Στόχος τους είναι να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στις περιοχές όπου εκτιμούν ότι έχουν επιρροή και να καλύψουν το χαμένο έδαφος εκεί όπου υπερτερούν οι συνυποψήφιοί τους.

Η μάχη δεν δίνεται μόνο μέσω των περιοδειών και των συναντήσεων των υποψηφίων με πολίτες. Δίνεται, κυρίως στο παρασκήνιο, πόρτα-πόρτα. Κάθε ψήφος που κερδίζεται, κάθε ψήφος του αντιπάλου που χάνεται μετρούν σε αυτή την αναμέτρηση που θα κριθεί στο νήμα και στις λεπτομέρειες.

Η μητέρα των μαχών στο Λεκανοπέδιο

Η μητέρα των μαχών δίνεται στο Λεκανοπέδιο. Το 2017 ψήφισαν συνολικά περί τις 59.000 πολίτες. Από αυτούς, οι 39.000 προσήλθαν στις κάλπες που στήθηκαν στη Β’ Αθήνας. Στην Α’ Αθήνας, που ταυτίζεται γεωγραφικά με τον Δήμο της Αθήνας, φαίνεται ότι υπάρχει υπεροχή του Νίκου Ανδρουλάκη που εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός. Σημαντικές δυνάμεις έχει και ο Γιώργος Παπανδρέου, που όμως έχει απώλειες από την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος εμφανίζεται να έχει, επίσης, υπολογίσιμες δυνάμεις.

Το τοπίο είναι διαφορετικό στη Β’ Αθήνας.

Ο κ. Λοβέρδος, που εκλέγεται επί σειρά ετών στη Β’ Αθήνας, δείχνει να υπερέχει  στα βόρεια και στις αστικές περιοχές της μεγάλης αυτής περιφέρειας, ενώ έχει δυνάμεις και στα δυτικά, λόγω και της υποστήριξης που παρέχει η Νάντια Γιαννακοπούλου. Στα δυτικά φαίνεται να έχει σημαντικές δυνάμεις και ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως και στον νότιο τομέα, στον οποίο έχει τη στήριξη της Τόνιας Αντωνίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά τις δυνάμεις που τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές το 2017 και διατηρεί σημαντικούς πυρήνες υποστηρικτών στην περιοχή.

Στον Πειραιά, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η επιρροή του Γιώργου Παπανδρέου περιορίζεται στην παραδοσιακή βάση του κόμματος. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει τη στήριξη αυτοδιοικητικών στελεχών της περιοχής, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να ενισχύει τις δυνάμεις που στήριξαν την υποψηφιότητά του το 2017.

Στόχος των υποψηφίων είναι να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στις περιοχές όπου έχουν επιρροή και να καλύψουν το χαμένο έδαφος στις άλλες

Επίδειξη δύναμης σε Ρέθυμνο και Χανιά

Την εβδομάδα που πέρασε ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης περιόδευσαν στην Κρήτη, ενώ είχε προηγηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στα εκλογικά τμήματα του νησιού, το 2017, είχαν ψηφίσει 17.500 πολίτες. Τώρα η συμμετοχή αναμένεται να είναι αυξημένη. Η πιθανότητα να ηγηθεί του κόμματος ο Νίκος Ανδρουλάκης, η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και η απογοήτευση από τις αντιπολιτευτικές επιδόσεις του Αλέξη Τσίπρα έχουν δημιουργήσει κινητικότητα στη βάση της παράταξης. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε επίδειξη δύναμης με μεγάλες συγκεντρώσεις σε Ρέθυμνο και Χανιά, όπου μεταξύ άλλων έδωσαν το «παρών» ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης που τον υποστηρίζουν. Παρά την αναγνώριση της υπεροχής του, τα επιτελεία των συνυποψηφίων του εκτιμούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα κάνει περίπατο στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο, λόγω και της υποστήριξης του Βασίλη Κεγκέρογλου, αλλά και στο Λασίθι, όπου εκλεγόταν ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Γιώργος Παπανδρέου διαθέτει σημαντικές δυνάμεις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος διαθέτει πυρήνες υποστηρικτών κυρίως ανάμεσα σε αυτοδιοικητικά στελέχη σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Κάθε ψήφος που κερδίζεται, κάθε ψήφος του αντιπάλου που χάνεται μετρούν σε αυτή την αναμέτρηση που θα κριθεί στο νήμα και στις λεπτομέρειες

Οι δυνάμεις στη συμπρωτεύουσα

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ψήφισαν, το 2017, 17.000 πολίτες. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος, κυρίως στην πόλη. Η στάση του κ. Λοβέρδου απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και η στήριξη της Εύας Καϊλή δημιουργούν προσδοκίες για ένα καλό αποτέλεσμα. Σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης που, όπως λέγεται, αναμένεται να ενισχύσει τις δυνάμεις που είχε το 2017, ειδικά στην περιφέρεια της πόλης. Η υποψηφιότητα Παπανδρέου, όπως σημειώνεται, θέλει ακόμα δουλειά καθώς, εκτός των άλλων, έχει απώλειες από την υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη που εκλέγεται στην Α’ Θεσσαλονίκης και έχει υπολογίσιμες δυνάμεις. Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στην περιοχή, εκτιμούν ότι η υποψηφιότητά του τυγχάνει αυξανόμενης αποδοχής.

Πρωταγωνιστές στη «μάχη του Κάμπου»

Λίγο νοτιότερα, στη Θεσσαλία, «η μάχη του Κάμπου» φαίνεται να έχει πρωταγωνιστές τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου. Τον κ. Ανδρουλάκη στηρίζει η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη και το μεγαλύτερο τμήμα της οργανωμένης βάσης. Η δημόσια στήριξη του κ. Ανδρουλάκη από πρόσωπα που είχαν διατελέσει κατά το παρελθόν εκλεγμένοι γραμματείς της περιφερειακής επιτροπής και των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος και χαρακτηρίζονται από τον τοπικό Τύπο ως «μπαρουτοκαπνισμένα» προκάλεσε αίσθηση. Στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου έχουν ταχθεί οι πρώην βουλευτές Φίλιππος Σαχινίδης, Κώστας Μπαργιώτας και Βασίλης Εξαρχος. Τη Δευτέρα και την Τρίτη πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή ο Ανδρέας Λοβέρδος σε μια προσπάθεια να ενισχύσει και τα δικά του ερείσματα. Την υποψηφιότητά του αναμένεται να στηρίξει ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές του 2019 στη Μαγνησία Νίκος Χαφτούρος.

Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, η οποία συμπεριλαμβάνει τους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, προσήλθαν στις κάλπες του 2017 13.000 πολίτες. Στην περιοχή αυτή φαίνεται να έχουν μεγάλες δυνάμεις οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος.  Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι βουλευτής Αχαΐας και η στήριξη του πρώην περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα ενισχύει τις δυνάμεις του στην Ηλεία και στην Αιτωλοακαρνανία. Στην Πάτρα εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός ο Ανδρέας Λοβέρδος που έχει, μεταξύ άλλων, τη στήριξη του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ενώ δυνάμεις έχει και στην Αιτωλοακαρνανία λόγω της στήριξης από τον βουλευτή του νομού Δημήτρη Κωνσταντόπουλο. Το ζητούμενο είναι πόσο κοντά στους δύο θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης που έχει υπολογίσιμους πυρήνες υποστηρικτών στην περιοχή.