Δεν πάμε καθόλου καλά: μέσα σε δύο εβδομάδες περάσαμε από τους 50 νεκρούς την ημέρα στους 75, αύξηση 50%. Κινούμαστε στους αριθμούς της άνοιξης, τότε που μόλις είχε ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Αν συνεχίσουμε έτσι, οδεύουμε -σκαρφαλώνουμε στου κακού τη σκάλα, για την ακρίβεια – προς τα περυσινά ρεκόρ του Νοεμβρίου, των 100 θανάτων ημερησίως, τότε που το εμβόλιο αποτελούσε ακόμη είδηση και όχι πραγματικότητα.

Τότε που όλα τα κράτη διαγκωνίζονταν για το πώς θα εξασφαλίσουν δόσεις για τους πολίτες τους, τότε που οι πολίτες αγωνιούσαμε πότε επιτέλους θα αρχίσει η διανομή τους – και μαθαίναμε πως με τον νέο χρόνο, που όπου να ‘ναι γίνεται πια παλιός, θα άρχιζαν οι εμβολιασμοί. Eδιναν και έπαιρναν οι υπολογισμοί πότε θα κατακτήσουμε τη συλλογική ανοσία και θα είμαστε ασφαλείς.

Κανείς δεν φανταζόταν πως θα σκοντάφταμε πάνω στη συλλογική ανοησία: υπολογίζουν πως απαιτείται εμβολιασμός πάνω από 80% του πληθυσμού για να επιτευχθεί η ανοσία, και μόνο η Πορτογαλία από όλη την Eνωση είχε φθάσει την περασμένη εβδομάδα σε αυτό το ποσοστό – εμείς είμαστε σε πολύ καλή θέση μεταξύ των ανοήτων και βλακών με ποσοστό εμβολιασμού μόνο 60%.

Για την ακρίβεια, είμαστε πρωταθλητές της ανοησίας, συνωμοσιολογίας, βλακείας, παλικαρισμού και ανορθολογισμού μεταξύ των «προ 2003» μελών της Eνωσης: είμαστε τελευταίοι από όλους τους Δυτικούς, μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού έχουν μόνο οι παλιές «Λαϊκές Δημοκρατίες», οι χώρες που βρίσκονταν πίσω από το «σιδηρούν παραπέτασμα» ως το 1990.

Σύντροφε Γιάννη Ρίτσο, θέλει δουλειά πολλή για να σηκωθεί το παραπέτασμα από τα μυαλά. Θέλει νεκρούς χιλιάδες στις εντατικές, θέλει και οι υγιείς να μην κάνουν εμβόλιο.

 

Παίξε-γέλασε, θάψε-κλάψε

Βεβαίως, στα ευρύτερα Βαλκάνια είμαστε φως ιλαρόν διαφωτιστικόν, γνήσιοι απόγονοι του Αριστοτέλη: λιγότερο από 25% οι εμβολιασμένοι στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία 35%, στην Κροατία 45%, στη Σλοβενία κοντά στο 55%. Οσο για Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία κ.τ.λ., για εμβολιασμούς δεν ξέρω αλλά στους πίνακες των απωλειών έχουν τιμητικές θέσεις.

Φυσικά δεν είναι παίξε-γέλασε τα Βαλκάνια· είναι θάψε-κλάψε.

Εντάξει, δεν φταίνε μόνο οι ηλίθιοι άνθρωποι για την κατάσταση στα νοσοκομεία και στα νεκροταφεία, είναι και επιτυχία του πανούργου ιού ότι παγκοσμίως βρισκόμαστε σε 4ο επιδημικό κύμα. Ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται συνεχώς για να ξεγελά τα αντισώματα που δημιουργούν τα εμβόλια, να επιβιώνει μέσα στα σώματα, να πολλαπλασιάζεται, να μεταδίδεται, να κάνει τα ίδια σε νέους ξενιστές.

Το θέμα είναι αν μεταλλασσόμενος θα γίνεται περισσότερο ή λιγότερο θανατηφόρος. Το δεύτερο είναι ο στόχος του: αν σκοτώνει τους ξενιστές του, δεν θα μπορεί να μεταδοθεί. Αυτό που μας συμφέρει και ιούς και ανθρώπους είναι η ειρηνική συμβίωση, να κυκλοφορεί μέσα μας όπως χιλιάδες άλλοι μικροοργανισμοί και να μη μας σκοτώνει – κάτι που οι άνθρωποι χιλιετίες τώρα αρνούνται να δεχθούν μεταξύ τους.

«Homo homini lupus», «ο θάνατός σου η ζωή μου», «πόλεμος πάντων πατήρ, πάντων βασιλεύς», «οι πλείστοι άνθρωποι κακοί», αυτά μου έρχονται προχείρως στον νου σαν περιγραφές της ανθρώπινης κατάστασης.

Αλλά είπαμε: μολοντούτο η ανθρωπότητα προοδεύει γιατί σε περιπτώσεις πολέμων χάνονται οι πιο βίαιοι, σε περιπτώσεις επιδημιών οι ανόητοι. Πρόκειται για εκούσια ευγονική – προσφορά στην ανθρωπότητα από αυτούς ακριβώς που θέλουν το κακό της. Η πονηριά της Ιστορίας τείνει χείρα βοηθείας με την πανουργία των μεταλλασσόμενων ιών.

Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί πως θα εκφωνήσει μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «και εγώ, και εγώ», πετάχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας σαν έτοιμος από καιρό να μιλήσει αμέσως μετά – λες και δεν μιλάει καθημερινά.

Και θα ήταν λογικό ίσως να ακούσεις «σωστό το τάδε, συμφωνούμε· λάθος το δείνα, διαφωνούμε· προτείνουμε επιπλέον αυτό και αυτό» – αν και δεν έχω ακούσει ή διαβάσει σε άλλες χώρες να αντιπολιτεύονται τις κυβερνήσεις τα άλλα κόμματα για τα μέτρα που παίρνουν για τον κορωνοϊό. Εξαιρούνται τα ακροδεξιά ή ακροαριστερά αντιεμβολιαστικά και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει υπαρξιακά ερωτήματα και δεν ξέρει τι είναι.

Είναι σαν τα παιδιά: το μόνο που ξέρει είναι τι θέλει· εκείνα παιχνίδια, ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία.

Ακούσαμε ότι «ο Πρωθυπουργός αυτοθαυμάζεται», να γίνονται παντού δωρεάν τεστ, περισσότερα κονδύλια για την Υγεία, προσλήψεις γιατρών, προσλήψεις νοσηλευτών, προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών, διαχωρισμός τάξεων στο σχολείο. Ητοι, ως συνήθως, τα τρία δέλτα: «δανείσου, διόρισε, δώρισε». Καθένα από αυτά, πιο επικίνδυνο από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ζήτησε και «άμεση αύξηση και βελτίωση μέσων μεταφοράς» – σωστό: στην Αθήνα είναι υπερπλήρη μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ. Σε όλα συνωστισμός, πουθενά δεν σέβονται τις πινακίδες που απαγορεύουν να κάθονται οι επιβάτες πλάι-πλάι. Αλλά προκειμένου να στριμώχνονται όρθιοι, καλύτερα να είναι καθισμένοι.

Μέσα στον ορυμαγδό των «δανείσου, διόρισε, δώρισε» χάνονται και αυτά τα οποία είναι λογικά και για τα οποία πρέπει να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση – και κυρίως ο επί των μεταφορών Κώστας Καραμανλής Γ’.

Αλλά όλοι ξέρουμε ότι το μείζον πρόβλημα δεν είναι αυτό – το μείζον πρόβλημα είναι οι αρνητές εμβολιασμού· και σε αυτούς κλείνει το μάτι ο Αλέξης Τσίπρας προτείνοντας «μαζικά δωρεάν τεστ για όλους».

Γεγονότα και θεωρίες

Εγραψα παραπάνω λύκος και θυμήθηκα την Αλεπού – και βέβαια υπάρχει! Εχει κάνει φωλιά σε μέρος μυστικό μέσα στο Πεδίον Αρεως, σε σημείο που το έχουν αποκλείσει εδώ και χρόνια, που δεν περνάει κανείς· αμέσως την εντόπισε η Κανέλλα. Μόλις φθάσαμε, τραβήχτηκε στο βάθος η Αλεπού, δεν έβγαινε με τίποτα παρά τα παρακάλια μας. Μας φοβάται – δικαιολογημένα, τι καλό να περιμένει από άνθρωπο, σκύλο, μπούφο;

Α, γιορτάστηκε και η γνωστή επέτειος του Πολυτεχνείου· διαδίδεται ότι κάποιοι αριστεριστές επιτέθηκαν στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – fake news, φυσικά: δεν υπάρχει βίαιο «αριστερό άκρο», η θεωρία περί «περί δύο άκρων» είναι ανιστόρητη, επινόηση του ακροδεξιού Μητσοτάκη, το έχει εξηγήσει επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας. Αποκλείεται λοιπόν να συνέβη κάτι τέτοιο.

Αν όμως συνέβη, σίγουρα ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη τηλεφωνήσει στα θύματα: «Σύντροφοι, μας ξερνάει το κίνημα…».

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Είναι προφανές, Διόδωρε, ότι, με τόσους αρνητές, στην τωρινή απογραφή, τη μακράν μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση θα καταγράψουν τα… Αγραφα.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΠΟΓΡΑΦΟΜΑΙ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ

Αναρωτιέμαι για την υποσχόμενη μετεκλογικώς ενότητα του ΚΙΝΑΛ-ΠαΣοΚ από τους 6 υποψήφιους μνηστήρες του προεδρικού θώκου. Φαντάζομαι ότι ρώτησαν και τον πρώην σύντροφο πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Αν ξαναέρθει ο ΓΑΠ, να κάνουμε όλοι τσεκάπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Με αυτά που βλέπουμε και ακούμε, πέφτουμε κάθε μέρα απ’ τα σύννεφα – για να ξανανέβουμε το βράδυ σε αυτά και να ξαναπέσουμε την επομένη. Εγώ σκέφτομαι να εγκατασταθώ πια μόνιμα εκεί πάνω, με κούρασαν αυτά τα ανεβοκατεβάσματα.
Γ. IDIOT-ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Think tank! Ανανέωση χωρίς να φύγουν οι παλιοί, ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλάξτε τα όλα, ώστε να μείνουν ίδια, έλεγε ο Γατόπαρδος του Λαμπεντούζα.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την αύξηση της τιμής του κρέατος των πουλερικών, κοτέτσια έχουν στηθεί στο ξέφωτο πολυκατοικιών, οπότε η κυκλοφορία αλωπεκών είναι φυσιολογική. Ο Μπούφος δεν έκανε λάθος!
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Κάθε επέτειο του Πολυτεχνείου θυμάμαι τα λόγια του Λ. Κύρκου: «Δύο με τρεις χιλιάδες νέοι, κυρίως φοιτητές, μάτωσαν με τη χούντα στο Πολυτεχνείο και στο κέντρο της Αθήνας. Η πλειονότητα του λαού είχε συμβιβαστεί με τη δικτατορία!» – κι αντί για περηφάνια για τη δήθεν εποποιία του αντιδικτατορικού αγώνα και άλλα πομπώδη, νιώθω γεύση πικρή και στυφή…
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

…Βέβαια, το δεξί άκρο της μεσούλας είναι λίγο δυσδιάκριτο, το μπερδεύει το αραχνοΰφαντο που πέφτει από τα ωμάκια της, λίγο ρετούς θα βοηθούσε. Μη δίνεις όμως σημασία σε τέτοιου είδους σχόλια, είναι καλοπροαίρετα, απόρροια της έντονης μελέτης του έργου τέχνης που κοσμούσε τη σελίδα σου. Μπράβο και καλή συνέχεια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΞ ΑΝΔΡΟΥ

Με ζιβάγκο ή χωρίς, δεν αρέσεις, δεν μπορείς (δημώδες).
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ