Η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) ξόδεψε σχεδόν μισό δισ. τουρκικές λίρες σε μυστικές επιχειρήσεις το 2020, τη στιγμή που τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει σημείωσαν μεγάλη άνοδο, ξεπερνώντας σε αξία τα 32 δισ. λίρες.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Αύγουστο του 2021 -αντίγραφο της οποίας ελήφθη από το Nordic Monitor– η MIT δαπάνησε 495,4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε αυτό που περιγράφεται ως «δαπάνη μυστικής υπηρεσίας».

Αυξηση κατά 761%

Επιπλέον, τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει εκτινάχθηκαν στα 32,7 δισεκατομμύρια λίρες, μια αύξηση του 92% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το 2018 η MIT είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας μόνο 3,8 δισ. λιρών, με τον Οργανισμό να σημειώνει αύξηση κατά 761%(!) μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα χρήματα που διοχετεύονται προς την Οργάνωση μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορεύεται. Βασίζεται δηλαδή, όπως επισημαίνεται, όλο και περισσότερο στις μυστικές υπηρεσίες για να εκφοβίσει αντιπάλους, να διεξαγάγει μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και να κατασκοπεύσει επικριτές στην Τουρκία και το εξωτερικό.

Η έκθεση έδειξε, επίσης, ότι η ΜΙΤ ξόδεψε το 2020 1,3 δισεκατομμύρια λίρες σε επιχειρησιακά στελέχη, και 756,1 εκατ. λίρες σε κάτι που περιγράφεται ως «απόρρητο» στον προϋπολογισμό.

Η Οργάνωση δαπάνησε πολλά περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό των 2,2 δισ. λιρών που διέθεσε το κοινοβούλιο για το 2020, υπερβαίνοντας το ανώτατο όριο δαπανών της κατά 274 εκατομμύρια.