Το Βερολίνο δεν αποδέχεται την πρόταση της Λευκορωσίας για την υποδοχή από την Γερμανία 2.000 μεταναστών που βρίσκονται στο λευκορωσικό έδαφος, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για την τύχη των δύο χιλιάδων μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι σε λευκορωσικό έδαφος στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Οι Δυτικοί κατηγορούν την Λευκορωσία ότι δημιούργησε τεχνητά την κρίση οργανώνοντας την ροή μεταναστών από την Μέση Ανατολή προς το Μινσκ και διοχετεύοντάς τους στην συνέχεια προς τα πολωνικά σύνορα με την υπόσχεση της εύκολης διέλευσης στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εκδικηθούν την Ένωση για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά του λευκορωσικού καθεστώτος για την καταστολή του κινήματος της αντιπολίτευσης.

Η δηλώσεις του Αλεξάντρ Λουκασένκο

«Περιμένω από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στην ερώτηση που αφορά τους 2.000 μετανάστες», δήλωσε σήμερα ο Αλεξάντρ Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta κατά την διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχθεί τους μετανάστες.

«Η Μέρκελ μου υποσχέθηκε ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επρόκειτο να εξετάσουν το πρόβλημα σε επίπεδο ΕΕ», διαβεβαίωσε ο Λουκασένκο, ο οποίος επικοινώνησε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

«Αλλά δεν το κάνουν», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες αρνούνται κάθε επαφή για το θέμα παρά τις εκκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

«Θα ζητήσουμε από τους Γερμανούς να τους δεχθούν», ανέφερε.

Η Γερμανία διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Λουκασένκο

Η Λευκορωσία διαβεβαίωσε την περασμένη βδομάδα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας επρόκειτο να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση την δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την διέλευση 2.000 μεταναστών που παραμένουν στα σύνορα προς την Γερμανία.

Ο ισχυρισμός αυτός διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από την γερμανική κυβέρνηση.

«Η ιδέα ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Γερμανία για 2.000 μετανάστες – και εμείς το είπαμε την περασμένη εβδομάδα – δεν αποτελεί αποδεκτή από την Γερμανία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ αντιδρώντας στους ισχυρισμούς του Λουκασένκο.

Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητά τους ιρακινοί Κούρδοι, είχαν εγκλωβισθεί στα παγωμένα δάση στα σύνορα ανάμεσα στην Λευκορωσία και την Πολωνία ελπίζοντας να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι 400 από αυτούς επαναπατρίσθηκαν την Πέμπτη με αεροπλάνο στο Ιράκ και περίπου 2.000 μεταφέρθηκαν σε υπόστεγο κέντρου επιμελητείας κοντά στα σύνορα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ