Για τα νέα μέτρα κατά που αφορούν στους ανεμβολίαστους και τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα μίλησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, τα νέα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με τον περιορισμό στην κινητικότητα των ανεμβολίαστων που συμβάλλουν στην διασπορά του ιού, αλλά και με το μέτρο για το ωράριο στο λιανεμπόριο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα μέτρα θα αποδώσουν και θα ανακόψουν την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, όπως είπε «αν δεν αποδώσουν θα πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα και ενδέχεται να πάμε σε νέο ιδιότυπο lockdown».

Νωρίτερα, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως τα μέτρα θα εξεταστούν και πάλι από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα, οι οποίοι και κάνουν τις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και το ΕΣΥ το οποίο ενισχύεται συνεχώς θα αντέξει, Παράλληλα επανέλαβε ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει.

Χειρότερη η κατάσταση για την Αθήνα στο άμεσο μέλλον

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι περιμένουμε να δούμε αποκλιμάκωση από τον Δεκέμβρη αλλά πρέπει και μετά να συνεχίσουν να ισχύουν και να τηρούμε τα μέτρα, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα επειδή θα είναι γιορτές.

Σημείωσε ακόμα ότι στην Θεσσαλονίκη είμαστε σε φάση κορύφωσης και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη αναμένεται αρχή αποκλιμάκωσης από το τέλος της αυτής εβδομάδας. Τόνισε ότι το πρόβλημα θα είναι στα νοσοκομεία αναφέροντας ότι χθες το βράδυ στην Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ – covid.

Για την Αθήνα είπε ότι η εικόνα θα γίνει χειρότερα στο άμεσο μέλλον, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τις επόμενες ημέρες στα 2.300 την ημέρα. Ο κ. Σαρηγιάννης, τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ στα μέσα του Δεκεμβρίου.