Προς το τέλος του φετινού Νοέμβρη με τις 60.000 κρούσματα και τις 4.000 νοσηλευόμενους με κοροναϊό, διαπιστώνουμε πόσο πολύ μοιάζουν τα πράγματα με τον περυσινό Νοέμβρη. Ομως τότε η χώρα θρηνούσε πάνω από 660 νεκρούς ενώ τώρα πάνω από 1.200 νεκρούς.

Η Δευτέρα ξεκίνησε

Και την Δευτέρα η εβδομάδα ξεκίνησε με 105 νεκρούς, με έναν 31χρονο να παλεύει άνισα επί 15 μέρες στη ΜΕΘ, με μία 53χρονη μάνα τριών παιδιών στο Βόλο να αγωνίζεται για 10 μέρες να κερδίσει τη ζωή της, με έναν 75χρονο νεκρό και τον 59χρονο γαμπρό του να ακολουθεί ύστερα από λίγες μέρες, προτού προλάβει η οικογένεια να γυρίσει από τη μία κηδεία να σέρνεται στην άλλη. Το τέλος της θυσίας μπροστά στο τείχος ανοσίας δεν διακρίνεται από τον αχό της επέλασης του μολυσματικού ιού.

20 δραματικές μέρες

Η μάχη γίνεται για να σωθούν τα Χριστούγεννα και να χορτάσει η λίστα του θανάτου μέχρι τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, να μην κορυφωθεί η πανδημία μέσα στις γιορτές γιατί πλέον η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγξτη, όπως δεν είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος  Πλεύρης αλλά άφησε να εννοηθεί ότι το καλό σενάριο μπορεί να υπερισχύσει, 20 δραματικές ακόμη μέρες, γιατί εκεί στη Βόρεια Ελλάδα όπου τα νοσοκομεία ξεκινούν τις εφημερίες χωρίς καμία διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ, αχνοφαίνεται μία τάση σταθεροποίησης.

Σωριάζονται

Ομως οι νεκροί στα θεμέλια του τείχους ανοσίας σωριάζονται καθημερινά και οι πόρτες από τις αποθήκες πυρομαχικών δεν κλείνουν ποτέ, είναι συνεχής ο εφοδιασμός με εμβόλια, φτάσαμε το απόγευμα της Δευτέρας να έχουμε 6.550.000 πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, δηλαδή το 62,4% του γενικού πληθυσμού. Ποσοστό καθόλου ικανοποητικό, απογοητευτικό για ό,τι θα έρθει, όμως τα 1,2 εκατομμύρια ραντεβού για την τρίτη δόση που κλείστηκαν τις τελευταίες 30 μέρες, δίνουν ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει ταβάνι και φραγμός στον όλεθρο.

Ηδη από το τρίτο 24ωρο της χορήγησής της, η τρίτη δόση δημιουργεί εντυπωσιακή ανοσιακή ανταπόκριση, όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, καθιστώντας μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερους ανθρώπους θεωρητικά αλώβητους, και είναι άνθρωποι όχι μόνο ηλικιωμένοι αλλά και μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι άθελά τους συμβάλλουν στην διάδοση του ιού όταν προσβάλλονται και κυκλοφορούν στο δρόμο με πολύ ήπια συμπτώματα ή με καθόλου συμπτώματα.

Κενό στην οθόνη

Ολες οι αναφορές από τη μάχη, αριθμοί και δεδομένα, τροφοδοτούν προγνωστικά μοντέλα για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της κατάστασης και κανένα τους δεν εμφανίζει στην οθόνη κάποιο αισιόδοξο μήνυμα για τα επόμενα 24ωρα, όπου οι διασωληνωμένοι μπορεί να φτάσουν ή να υπερβούν τους 800 ανθρώπους και οι θάνατοι να αγγίξουν επίπεδα ρεκόρ.

Πλησιάζουμε ολοταχώς προς τις 17.500 θανάτους και η Μίνα Γκάγκα αναγνωρίζει ότι κανένα lockdown δεν μπορεί να κάνει θαύματα, και πως αυτό που θα μπορούσε να κατευθύνει τη μάχη σε άλλο πιο προνομιακό πεδίο είναι η ατομική ευθύνη, η χρήση μάσκας από τον καθένα, τα μέτρα προστασίας όταν βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο, είτε στο δρόμο είτε στη δουλειά.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι στο τέλος του Νοεμβρίου η πανδημία θα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους μπορεί και περισσότερους. Στις 68 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, το ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού είναι κάτω από 70%. Η Ευρυτανία είναι στο 37%, η Φωκίδα στο 52%, η Αρκαδία στο 59%. Τις τελευταίες 30 μέρες, κλείστηκαν 440.000 ραντεβού για την πρώτη δόση. Ανέλπιστη βοήθεια από το πουθενά.

Στο μέλλον

Στο μέλλον, τελικά, όπως παρατηρεί ο Θανάσης Δημόπουλος, ίναι πιθανό ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται αλλά εφόσον έχει αναπτυχθεί κάποια ανοσία μέσω φυσικής  μόλυνσης ή εμβολιασμού, δεν θα υπάρχει κίνδυνος σοβαρής νόσου. Ο ιός θα θυμίζει ό,τι συμβαίνει τώρα με τα παιδιά που συνήθως προκαλεί ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη. Ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας θα σηματοδοτηθεί από την επίτευξη ενός ισχυρού τείχους συλλογικής ανοσίας.

Ομως άλμα στο μέλλον δεν μπορούμε να κάνουμε. Και πόσοι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, στον κόσμο, θα είναι εκεί, με ένα χαρτομάντηλο στην τσέπη. Οι περισσότεροι σίγουρα.