Οι εργάτες τέχνης κατεβαίνουν για ακόμα μία φορά στον δρόμο, καθώς όπως τονίζουν τα σωματεία σε ανακοίνωσή τους, ο κλάδος των καλλιτεχνών είναι από τους πλέον πληττόμενους παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή lockdown. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Αυγούστου και Σεπτεμβρίου που ο κλάδος υπολειτουργούσε με τα τοπικά lockdown αλλά και τα ζητήματα ασφαλείας με αφορμή με τα εργατικά ατυχήματα στα γυρίσματα της ταινίας «Αναλώσιμοι».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) «εάν και θεωρητικά δεν υπάρχει πλέον lock down, ο κλάδος του Πολιτισμού εξακολουθεί να είναι ο βαρύτερα πληττόμενος. Με τις απαγορεύσεις στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και στην εστίαση, αλλά και με την άνοδο των κρουσμάτων που προκαλεί αβεβαιότητα, η αγορά εργασίας έχει συρρικνωθεί, ενώ παρατηρείται καταστρατήγηση και αυτών των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει».

Και συνεχίζουν: “Μετά τις δύο επιστολές – υπομνήματα του Σωματείου μας προς τον ΟΑΕΔ – Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (17/9/2021 & 12/11/2021) και τις τέσσερις κοινές επιστολές της ΠΟΘΑ, αντίστοιχα προς ΟΑΕΔ και Υπ. Εργασίας (4/10, 20/10, 26/10 & 2/11/2021), σχετικά με τα προβλήματα των εργαζόμενων στον Πολιτισμό και τα τεράστια προβλήματα στις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το εποχικό επίδομα 2021 και τις εργασιακές σχέσεις, που όλες παρέμειναν επιδεικτικά αναπάντητες.

Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να ενωθούμε για να διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματά μας, την εργασία μας, τη ζωή μας.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 23/11 και ώρα 12 με θέματα:

– Διόρθωση λαθών που οδήγησαν στον αποκλεισμό συναδέλφων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού μηνών Ιουνίου- Ιουλίου και το εποχικό επίδομα.

– Επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβρη, όπου ο κλάδος μας υπολειτουργούσε, με συνεχή τοπικά lockdown και απαγορεύσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων ακόμη και σε περιοχές που δεν υπήρχε έξαρση της πανδημίας.

– Άμεση επίλυση και του θέματος των εγγεγραμμένων στο Μητρώο μετά τις 10 Ιανουαρίου 2021 και ένταξή τους με πλήρη δικαιώματα στα μέτρα στήριξης.

– Ζητήματα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας με αφορμή τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των γυρισμάτων της ταινίας «Αναλώσιμοι» στη Θεσσαλονίκη.

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί!

Τα Σωματεία είναι τα μέλη τους και απαιτείται η παρουσία όλων για την δυναμική διεκδίκηση ικανοποίησης των αιτημάτων μας!»