Αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 3,5 δισ. ευρώ προβλέπει για το 2022 ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή και αναμένεται να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια τα μεσάνυχτα της 18ης Δεκεμβρίου.

Η αύξηση δικαιολογείται σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση από τη γενναία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το επόμενο έτος, ενώ για εφέτος προβλέπεται να αυξηθεί η ελληνική οικονομία σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά κατά 6,9%.

Αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ της χώρας το 2021 θα ανέλθει σε απόλυτους αριθμούς σε 177,6 δισ. ευρώ και το 2022 θα είναι περίπου 10 δισ. ευρώ παραπάνω, στα 187,2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο πριν από περίπου έναν μήνα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η αύξηση των εσόδων το 2022 σε σύγκριση με το 2021 ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι οι αρνητικές εξελίξεις της πανδημίας έχουν βάλει φρένο σε θετικότερες προβλέψεις.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές-πιέσεις από υπουργούς και βουλευτές να δοθεί στο τέλος του έτους ένα κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους και νέους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν αν τελικά υπάρξει η δημοσιονομική δυνατότητα στο τέλος του έτους να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί