«Σκαρφάλωσαν» στους 91 οι θάνατοι, στους 575 οι διασωληνωμένοι και στα 7.805 τα νέα κρούσματα, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την εφαρμογή των νέων μέτρων που εξήγγειλε με το τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός.

Το ερώτημα βεβαίως που ακούγεται όλο και περισσότερο από χθες είναι εάν και με τα νέα μέτρα δεν μειωθούν τα κρούσματα και οι θάνατοι, τι ακολουθεί; Εκείνο όμως που συγκλονίζει που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο είναι η περιγραφή της Χριστίνας από την Πάτρα για τον ανεμβολίαστο δικηγόρο σύζυγό της που έχασε τη ζωή του μόνον και μόνον επειδή δεν εμβολίαστηκε: Ο εν λόγω δικηγόρος είχε πειστεί από αρνητές να μην εμβολιαστεί.

«Φοβόταν, είχε επηρεαστεί από διάφορους που λένε διάφορα για τα εμβόλια. Από αυτούς που του έλεγαν να μην κάνει το εμβόλιο, αποδείχθηκε ότι πολλοί πήγαν και το έκαναν. Το καταλαβαίνετε; Και τον πήραν στο λαιμό τους», επισημαίνει η κυρία Χριστίνα στο Mega. Όπως τόνισε ο δικηγόρος κόλλησε κορωνοϊό σε ένα μνημόσυνο. Μαζί του νόσησαν ακόμα 25 άτομα. Ακόμη η σύζυγός του πρόσθεσε στο Mega πως το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει απλώσει τα πλοκάμια του και μέσα στις εκκλησίες.

***
Η απώλεια ενός πιλότου είναι αφόρητη, ανυπολόγιστη

Με δραματικό τόνο έγινε η περιγραφή στη Βουλή τι ακριβώς συνέβη και ένα F16 (από τα πλέον σύγχρονα που διαθέτει ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας), καταστράφηκε κατά την προσγείωση: ««Ο χειριστής», είπε ο υπουργός Άμυνας , «επιχείρησε επανειλημμένως να προσγειωθεί στο διάδρομο της Ανδραβίδας σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Ο διάδρομος σχεδόν δεν φαινόταν, σχεδόν όλος. Κατά την τελευταία απόπειρα ενώ είχε σχεδόν ακουμπήσει στο έδαφος το σκάφος παρουσίασε κλίση με τάση να φύγει εκτός διαδρόμου». Και πρόσθεσε: «Το έμψυχο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας κρίνεται ότι είναι πιο πολύτιμο από τα υλικά και τα μέσα. Η απώλεια ενός πιλότου είναι αφόρητη, είναι ανυπολόγιστη και ευτυχώς αποφεύχθηκε» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την πτώση του πολεμικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

***
Στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Σήμερα αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος προσεκλήθη επίσημα στην Αθήνα από την Εκκλησία της Ελλάδος, κατόπιν πρότασης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να τιμηθεί δεόντως επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης «τριακονταετούς συνεχούς ενδόξου, θεοφιλούς και τετιμημένης Πατριαρχίας στον Αποστολικό, Πατριαρχικό και Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως». Η έναρξη των τελετών για την επέτειο θα πραγματοποιηθεί εκκλησιαστικά, αύριο Κυριακή στη Μητρόπολη με την τέλεση Πατριαρχικής, Αρχιεπισκοπικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας.

***
DuoDay και ο 26χρονος που συνόδευε τον Πρωθυπουργό

Δεν πήγε μόνος του αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη (μηνιαία) συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνοδευόταν από τον Κωνσταντίνο Ρόζη 26 ετών άνεργο, έναν νέο με ειδικές δεξιότητες. Ήταν προχθές η ημέρα του DuoDay και ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Κωνσταντίνο να μένει μαζί του για ένα οκτάωρο στους χώρους εργασίας για να βλέπει, όπως είπε, «πως δουλεύουμε». Έτσι τον έφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον γνωρίσει. Προηγουμένως παρακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίμου τη σύσκεψη με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, εν συνεχεία παρακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης (για τη βεβαίωση της υπογραφής τους με ένα κλικ). Ο Πρωθυπουργός εξήγησε λοιπόν στον 26χρονο Κωνσταντίνο ότι κάθε μήνα γίνεται δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις και αυτό το μήνα αφορούν τα μέτωπα της πανδημίας. Έτσι λοιπόν ένα χρόνο μετά τη θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία για τη βελτίωση της καθημερινότητά τους σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση υιοθετεί το Duoday, μια γαλλική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ομαλή ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση στην αγορά εργασίας. Ουσιαστικά, δίνεται η ευκαιρία σε νέους που αντιμετωπίζουν κινητικά, αισθητηριακά ή νοητικά προβλήματα να γνωρίσουν διαφορετικά επαγγέλματα και εργασιακούς χώρους.

***
Χωρίς τους εμβολιασμούς θα είχαμε 11.000 θανάτους

Ο κορωνοϊός επιμένει να «πολιορκεί» την Ελλάδα, όπως και τις άλλες χώρες του πλανήτη, με τον εμβολιασμό να είναι το μεγαλύτερο όπλο απέναντι στην πανδημία. Αυτό τόνισε και ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης, εξηγώντας πόσο πιο άσχημη θα ήταν η κατάσταση με τους θανάτους αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια. «Το παρόν κύμα που ακόμα δεν έχει φτάσει στην κορυφή του, έχει 4.279 θανάτους. Αν δεν είχαμε εμβολιασμένο το 60% του πληθυσμού θα είχαμε με μια απλή αναγωγή πάνω από 11.000 νεκρούς», επεσήμανε ο καθηγητής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

***
Το μετάλλιο της Προέδρου

Ενα μετάλλιο έλαβε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και το παρέλαβε σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Πρόκειται για το μετάλλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η Πρόεδρος παρέλαβε επίσης από τον Αρχιεπίσκοπο και τους δέκα τόμους των αντίστοιχων επιστημονικών συνεδρίων τα οποία αναφέρονται στην τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση,

*Την Κυριακή (21 Νοεμβρίου) γιορτάζει η Παναγία, γιορτάζουν όμως και Ένοπλες Δυνάμεις. Θα τελέσουν δοξολογία στον Άγιο Διονύσιο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων το ΓΕΕΘΑ συνεχίζει την σειρά των podcasts στρατιωτικής θεματολογίας που έχει εγκαινιάσει, με ένα αφιέρωμα στην ιερότερη και σημαντικότερη στιγμή στη ζωή κάθε στρατιωτικού. Το τρίτο podcast έχει τον τίτλο «Ούκ Ελάσσω παραδώσω την Πατρίδα» και αναφέρεται στους Στρατιωτικούς Όρκους που έδωσαν διαχρονικά οι Έλληνες στον διάβα των αιώνων, παρουσιάζοντας τα κοινά τους στοιχεία που ενώνουν ως αόρατος δεσμός αυτούς που υπερασπίστηκαν την Πατρίδα στο παρελθόν με αυτούς που την υπερασπίζονται σήμερα και θα την υπερασπισθούν στο μέλλον.

***
Το χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Σύνταγμα ύψους 19 μέτρων

Είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα στολίζεται για τα Χριστούγεννα τόσο νωρίς. Άλλες φορές στολιζόταν εκεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή στην γρήγορη εκδοχή εκεί γύρω στα Νικολοβάρβαρα. Ήδη ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης φρόντισε και εφέτος να φέρει το χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Σύνταγμα (από πού αλλού;) από το Καρπενήσι. Αυτό το καρπενισιώτικο δένδρο μου φαίνεται πως χρόνο με τον χρόνο… ψηλώνει. Πέρυσι ήταν 17 μέτρα ενώ εφέτος είναι 19, του χρόνου πιθανόν να ανακαλύψουν ένα δένδρο 20 μέτρων και να το φέρουν με νταλίκα στην Αθήνα. Συνολικά ο Δήμος Αθηναίων θα τοποθετήσει (ή ήδη τοποθέτησε) 30 δένδρα σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Από αυτά τα δέκα είναι φυσικά δένδρα, τα άλλα (περιλαμβανομένου και αυτό της Ομόνοιας) ψεύτικα (αλλά εντυπωσιακά). Όπως και πέρυσι έτσι και εφέτος το στοίχημα του Δημάρχου της Αθήνας είναι να στολίσει χριστουγεννιάτικα όσο το δυνατόν περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

***

Αγγλόφωνη Ιατρική με δίδακτρα

Σας έχω νέα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πολυτεχνείου. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπέγραψε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ για συνεργασία του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι θα μπορούν οι φοιτητές να έχουν αποφοιτώντας δύο πτυχία. Ενα από το Πολυτεχνείο και ένα από το Κολούμπια (με ξεχωριστές εξετάσεις). Αλλά εκείνο που κάνει εφέτος τη διαφορά στα πανεπιστήμια είναι αφενός το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών (πάνω από 82%) και καθηγητών (πάνω από 93%), αλλά και η έναρξη λειτουργίας του πρώτου αγγλόφωνου τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, αφού για 60 θέσεις στο αγγλόφωνο τμήμα υπήρξαν πάνω από 1.000 αιτήσεις απ΄όλον τον κόσμο. Του χρόνου θα λειτουργήσει αγγλόφωνο τμήμα Ιατρικής και στην Αθήνα. Και βεβαίως τα αγγλόφωνα τμήματα είναι με δίδακτρα. Φανταστείτε τι θα γινόταν στην χώρα μας εάν επιτρέπονταν από το Σύνταγμα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

***
Το βόλεϊ της Νίκης στη Φλώρινα

Ήταν η ώρα της Γυμναστικής στο Γυμνάσιο της Φλώρινας, όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έφθασε στο σχολείο. Έπαιζαν εκείνη την ώρα κορίτσια και αγόρια βόλεϊ και η υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία και βρέθηκε στην ομάδα τους. Εντυπωσίασε τα παιδιά, τόσο που την ρώτησαν εάν έπαιζε από μικρή βόλεϊ. Εντυπωσιάστηκε και η ίδια και όπως έλεγε στα παιδιά «δεν θέλω να φύγω από εδώ». Τώρα εάν ρωτάτε εάν κέρδισε η ομάδα παιδιών στην οποία μετείχε η υπουργός θα σας γελάσω. Αυτό που το ξέρω είναι ότι η υπουργός μπήκε στο γήπεδο με ένα… disadvantage. Φορούσε τακούνια.

***
Της ζητήθηκε να κάνει rapid test και αυτή απάντησε με… καράτε

Δείτε τώρα αυτό το απίστευτο γεγονός που συνέβη με μια νεαρή στο Μεσολόγγι, η οποία αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test. Η νεαρή (18 χρονών), που γνωρίζει πολεμικές τέχνες, είχε πάει να εξεταστεί από γιατρό στο περιφερειακό ιατρείο Νεοχωρίου επειδή παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα. Της ζητήθηκε όπως ήταν φυσιολογικό να κάνει rapid test, αλλά αντί να κάνει test φέρεται να «απάντησε» στη γιατρό με λαβή και κλωτσιά στο στήθος. Ήδη η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία σε βάρος της και του πατέρα της για πρόκληση σωματικής βλάβης και εξύβριση, για τον φερόμενο ξυλοδαρμό γιατρού στο περιφερειακό ιατρείο Νεοχωρίου, στο Μεσολόγγι.