Έχει φουντώσει ο δημόσιος διάλογος για τη νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Φαίνεται το όνειρο θερινής νυκτός για το μεγάλωμα της παράταξης να γίνεται βήμα το βήμα πραγματικότητα.

Οι δημοσκοπικές μετρήσεις καταλαμβάνουν μεγάλο επικοινωνιακό χώρο δημοσιότητας (GPO στα Νέα, Μέτρο Ανάλυσης στο ΒΗΜΑ, Opinion Poll στο μανιφέστο κ.ά.). Το διαδίκτυο έχει πάρει φωτιά από τους οπαδούς των υποψηφίων. Ένα μεγάλο σημαντικό ρεύμα πολιτών δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει. Στο φιλόξενο vima.gr έχω πολλάκις αναφερθεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του λαού μας.

Η παρουσία των υποψηφίων στα ΜΜΕ και οι αναλύσεις των δημοσιολόγων, όπως και ο ηλεκτρονικός διάλογος των φίλων, (πέρα από τις ακρότητες) έχουν προκαλέσει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Έχουν διαμορφώσει μάλιστα δυναμική διεύρυνσης της εκλογικής βάσης της παράταξης σε διψήφιο αριθμό (10). Το 10 το καλό!!

Αναλυτές και δημοσκόποι φαίνεται να πιστοποιούν, ότι αυτή τη φορά το εγχείρημα της επανίδρυσης και διεύρυνσης της παράταξης, είναι εφικτό. Είναι κρίμα να χαθεί και αυτή η ευκαιρία. Ακόμη και οι πλέον συντηρητικοί στις εκτιμήσεις, αποδέχονται ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη ένα ποσοστό 13 έως 15%, με ανατροπές στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πολιτική συγκυρία αφήνει μεγάλο πολιτικό χώρο για την ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ. Αρκεί η ηγεσία να ακολουθήσει τη ρήση «Καιρόν Γνώθι|»: Μάθε τι συμβαίνει γύρω σου. Η κυβερνώσα παράταξη και η αξιωματική αντιπολίτευση χάνουν έδαφος. Η ΝΔ κάτω από 30% (28%) και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 20% (18%). Ελπίζω αυτή τη φορά να μην επιτεθούν στις δημοσκοπικές εταιρείες ένθεν – κακείθεν.

Το ΠΑΣΟΚ «σκαρφαλώνει» από το 6-7% (σε ελάχιστο χρόνο) στο 10% και ακόμη δεν έχει εκλεγεί η νέα ηγεσία και το κόμμα δεν έχει ανασυνταχθεί. Φαίνεται να βάζει στόχο η νέα ηγεσίανα κερδίσει το πρώτο σκαλοπάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αν διασφαλισθεί η ενότητα είναι στόχος εφικτός και δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός.

Όλα θα εξαρτηθούν από τρεις βασικούς παράγοντες. Τη μαζικότητα  στην κάλπη. Την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου των υποψηφίων. Και το νέο πολιτικό στίγμα που θα αναδειχθεί από τη νέα ηγεσία. Το πολιτικό περιβάλλον για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα είναι ευνοικό. Ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα στο κέντρο της πολιτικής ζωής ζητάει πολιτική εκπροσώπηση. Ρεαλιστικές και εφικτές πολιτικές που να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Προσαρμογή σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Κουράσθηκε με τον λαϊκισμό και τον καταγγελτικό λόγο του μαύρου άσπρου. Κουράσθηκε με τον πολιτικό «συντεχνιασμό» και τις καταστροφικές πολιτικές «φύγετε εσείς να έρθουμε εμείς». Λίγο το κλίμα του θανάτου της Φώφης, λίγο με την υποψηφιότητα Παπανδρέου διαμορφώθηκε κλίμα συμμετοχής των πολιτών στην κάλπη. Ελπίζω η πανδημία και οι καιρικές συνθήκες να μην προκύψουν ως εμπόδιο. Ο αναμενόμενος πήχης της συμμετοχής έχει ανέβει ψηλά στις 180 με 200 χιλιάδες και πέραν.

Ο δημόσιος πολιτικός διάλογος των υποψηφίων, παρά τις αψιμαχίες και τις «μπηχτές» παραμένει σε ένα καλό επίπεδο. Πρέπει όμως οι υποψήφιοι να λένε τα πράγματα με το όνομά τους και να συναγωνίζονται για το καλύτερο. Η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου μεταξύ τους θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την προσέλευση των πολιτών στην κάλπη.

Το «πολιτικό στίγμα» της παράταξης, όπως εκφράζεται από τους υποψηφίους, αποτελεί την κινητήρια δύναμη, το «προσκλητήριο» για τη συσπείρωση, όλων των δημοκρατικών δυνάμεων από τις παρυφές της αριστεράς έως το «πολιτικό κέντρο», χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις

Το επόμενο βήμα μετά την εκλογή του ηγέτη της παράταξης, είναι ποιος θα σηκώσει το μεγάλο βάρος της ανασύνταξης του κόμματος και της κοινοβουλευτικής μάχης μέχρι τις εκλογές, που όπως δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης θα γίνουν το 2023.

Σίγουρα η ρήση «η αρχή ήμισυ του παντός» έχει σημαντική θεωρητική και πρακτική σημασία. Κάθε αρχή είναι το ήμισυ του όλου. Για να ανασυνταχθεί η δημοκρατική παράταξη πρέπει η κάλπη να «γεμίσει». Ο 12κάλογος μιας νέας αρχής για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα περιστρέφεται γύρω από ορισμένες ενότητες θεμάτων, που αποτελούν sine qua non, προϋποθέσεις:

  1. Η διασφάλιση της Ενότητας της παράταξης, από όλους τους υποψηφίους να γίνει πράξη. Με λόγια απλά, να γίνει κατανοητό:

Ουδείς υποψήφιος μόνος δεν μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα. Όλοι μαζί είναι απαραίτητοι κανένας δεν περισσεύει και πρέπει να βλέπουν όλοι στην ίδια κατεύθυνση στο μεγάλωμα της παράταξης. Η ενότητα δεν είναι μια στατική κατάσταση, αλλά μια δυναμική σχέση που θα συσπειρώσει και θα αγκαλιάζει κάθε δημοκράτη στον κοινό αγώνα για να γίνει μεγάλη η παράταξη.

  1. Κατάργηση της νυν τρισυπόστατης οργανωτικής έκφρασης (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΔΗΣΟ – ΚΙΝΑΛ και ΣΙΑ) και η διαμόρφωση ενιαίας οργανωτικής δομής, είναι φαίνεται όρος οργανωτικός, αλλά είναι βαθύτατα πολιτικός. Βήμα – βήμα να διαμορφωθεί συλλογική συνείδηση για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα και το πολιτικό του στίγμα.
  2. Να ανοίξει ένας νέος κύκλος ιδεών και πολιτικών προτάσεων. Να προσγειωθεί και να προσαρμοσθεί η παράταξη στις πραγματικές συνθήκες. Με βάση τις συνθήκες που αλλάζουν διαρκώς να προσαρμοσθεί το κόμμα στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και επιβάλλουν οι ανάγκες των πολιτών.
  3. Το κόμμα να διαμορφώσει στρατηγική εξουσίας και επανασύνδεσης με τα λαϊκά στρώματα και τις παραγωγικές δυνάμεις. Όλα τα κόμματα στοχεύουν την εξουσία και δεν αποτελούν εκλογικές λέσχες. Αντικειμενικές και κοινωνικές συνθήκες συνηγορούν για φιλόδοξους στόχους. Στις επόμενες εκλογές να κερδίσει η παράταξη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
  4. Να οριοθετήσει με συνεδριακές αποφάσεις το κόμμα, εκ νέου τη σχέση του με τους πολιτικούς του αντιπάλους δεξιά και αριστερά, αφ’ενός για να γνωρίζουν τα μέλη και οι φίλοι ποιο κόμμα θέλουμε, αλλά και αφ’ ετέρου ο λαός, οι πολίτες ποιο κόμμα ψηφίζουνε.
  5. Ο Πρόεδρος και η ηγεσία να χαράξουν τις στρατηγικές επιλογές της παράταξης, αλλά να σέβονται και να διασφαλίζουν τις δημοκρατικές λειτουργίες και να λογοδοτούν στα κομματικά όργανα. Τα ηγετικά χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο μεγάλωμα της παράταξης στη συσπείρωση του πολιτικού κέντρου και στις νίκες στις κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες.
  6. Να συνδιαμορφώσει το κόμμα με τα μέλη και τους φίλους του, τους βασικούς προσανατολισμούς του κυβερνητικού προγράμματος με άνοιγμα δημόσιου διαλόγου σε φορείς και πολίτες.
  7. Να διαμορφώσει συγκεκριμένο κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό πρότυπο δημοκρατικής διακυβέρνησης στα πλαίσια των αρχών και αξιών μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας με ρεαλιστικές πολιτικές και προτάσεις. Το μεγάλωμα της παράταξης θα κριθεί στο πολιτικό κέντρο και στις κοινοβουλευτικές μάχες.
  8. Στην τωρινή ρευστότητα του πολιτικού τοπίου το κόμμα πρέπει να αφουγκρασθεί τη φωνή του εκλογικού σώματος που έχει στραμμένο το βλέμμα στο λεγόμενο «πολιτικό κέντρο». Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στην Ε.Ε. πέτυχαν την πολιτική διακυβέρνηση κερδίζοντας το «πολιτικό κέντρο» (Μακρόν, Σουλτς κ.ά.).
  9. Στρατηγική επιλογή: «Ανοιχτός «πόλεμος» με τη συντηρητική διακυβέρνηση δεξιά και αριστερά, τον λαϊκισμό και τον «πολιτικοσυντεχνιακό» πολιτικό λόγο. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής θα ακυρωθεί η αυτοδυναμία Μητσοτάκη, καθώς και το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ στην καρδιά της κεντροαριστεράς και του κέντρου.
  10. Προσκλητήριο στη νέα γενιά και τα περήφανα γηρατειά. Να αφουγκρασθεί το κόμμα την αμφισβήτηση και τα όνειρα της νέας γενιάς και να δημιουργεί διαρκώς νέες ευκαιρίες κοινωνικής και οικονομικής ένταξης. Να αφουγκρασθούμε τις ανάγκες και τα συναισθήματα της νέας γενιάς, που αναζητούν μια θέση κοινωνικής και επαγγελματικής αποκατάστασης και έναν ρόλο ενεργό στις εξελίξεις στη χώρα τους.

Το εκλογικό σώμα 2.7 εκ. Πολιτών αναζητά Σεβασμό, Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη. Να αξιοποιήσουμε τη σοφία και την εμπειρία του.

  1. Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι: Να ανασυντάξουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Να κερδίσουμε την πολιτική μάχη, «το πολιτικό κέντρο» για να μεγαλώσουμε την παράταξη. Να πρωταγωνιστήσουμε στις κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες έως τις εκλογές το 2023. Να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη σοφία των δυνάμεων της παραγωγής, της μόρφωσης και των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού. Να αλλάξουμε το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης κόντρα στον δεξιό και αριστερό συντηρητισμό. Να αποκεντρώσουμε τις εξουσίες του κράτους και να δώσουμε βήμα και λόγο στην Περιφέρεια, στην Ύπαιθρο, και στις επαγγελματικές και κοινωνικές συλλογικότητες. Να συζητάμε και να συνδιαμορφώνουμε τις θέσεις και τις πολιτικές μας προτάσεις με τους θεσμούς και τον λαό. Να δημιουργήσουμε νέες γέφυρες εμπιστοσύνης με τα λαϊκά στρώματα, τον κόσμο της εργασίας, την νέα γενιά, τα περήφανα γηρατειά, τις δυνάμεις της παραγωγής, του πνεύματος και της δημιουργίας. Με τη γλώσσα της αλήθειας και καθαρό πολιτικό λόγο να οριοθετήσουμε τις σχέσεις μας με τους πολιτικούς αντιπάλους. Κοινός μας στόχος να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της πατρίδας και τις ανάγκες των πολιτών. Να δημιουργήσουμε συνθήκες Ασφάλειας, Απασχόλησης και Βεβαιότητας, Ελπίδας στους πολίτες για μια καλύτερη ζωή. Στόχος άμεσος και εφικτός να κερδίσουμε, στις επόμενες εκλογές, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στρατηγικός μας στόχος η δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας.

Στον 12κάλογο των απαραίτητων αλλά και ρεαλιστικών βημάτων, για να κερδίσουμε το μέλλον μαζί με τον λαό, μπορούν να προστεθούν πολλά άλλα, που αφορούν τη νέα πραγματικότητα που συνεχώς αλλάζει. Πρέπει όμως να διαμορφώσουμε συλλογική συνείδηση για την πορεία της παράταξης, καθώς και για τους στόχους της.

Με την παρέμβασή μου αυτή, στοχεύω να προβληματίσω και να ενεργοποιήσω σ’ ένα βαθμό τις αστείρευτες δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης να πάρουν στα χέρια τους τη μοίρα τους και το μέλλον της πατρίδας.