Ένα νέο καραβάνι μεταναστών, το δεύτερο μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, αναχώρησε χθες Πέμπτη από την παραμεθόρια πόλη Ταπατσούλα, στο νότιο Μεξικό, προς το κεντρικό τμήμα της χώρας, με τα μέλη του να ζητούν να τους δοθούν χαρτιά για να κινούνται ανεμπόδιστα στη μεξικανική επικράτεια.

Η ομάδα των μεταναστών αποτελείται από περίπου 2.000 ανθρώπους καταγόμενους από κράτη της κεντρικής Αμερικής, καθώς και από την Αϊτή και τη Βενεζουέλα. Έχει σκοπό να ενωθεί με άλλο καραβάνι που αναχώρησε την 23η Οκτωβρίου κι έχει περάσει στην πολιτεία Βερακρούς, στο νότιο Μεξικό.

Πολλά παιδιά ανάμεσά τους

«Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει το καραβάνι είναι το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM) να υπογράψει και να μοιράσει χαρτιά για να είναι ελεύθερη η μετακίνηση σε όλη την επικράτεια», δήλωσε ο ακτιβιστής Λουίς Γκαρσία Βιγιαγκράν, από τους οργανωτές του εγχειρήματος.

Το καραβάνι, μέλη του οποίου είναι αρκετά παιδιά, βαδίζει κατά μήκος παραθαλάσσιου αυτοκινητόδρομου στην πολιτεία Τσιάπας. Πέρασε από σημείο ελέγχου μεταναστών χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο.

«Οι μετανάστες είναι αποφασισμένοι, θεωρούμε πως οι αρχές δεν θα μας σταματήσουν», είπε ο Λουίς Γκαρσία Βιγιαγκράν.

Στο δρόμο για τις ΗΠΑ

Αρκετοί μετανάστες του πρώτου καραβανιού, το μέγεθος του οποίου έχει πλέον μικρύνει σε περίπου 800 ανθρώπους, δέχθηκαν να τους δοθούν χαρτιά που τους επιτρέπουν προσωρινή διαμονή και εργασία στο Μεξικό· άλλοι όμως σκοπεύουν να συνεχίσουν τον δρόμο ως τις ΗΠΑ.

Η ροή των παράτυπων μεταναστών αυξήθηκε ραγδαία αφότου την προεδρία των ΗΠΑ ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν, κυρίως εξαιτίας της υπόσχεσής του ότι θα τους επιφυλάξει πιο ανθρώπινη μεταχείριση απ’ ό,τι επί των ημερών του προκατόχου του.

Οι μεξικανικές αρχές καταμέτρησαν πάνω από 190.000 μετανάστες μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, τριπλάσιους από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Κάπου 74.300 άνθρωποι απελάθηκαν.

Από την πλευρά τους οι αρχές των ΗΠΑ λένε πως κατέγραψαν την παράνομη είσοδο στην επικράτειά τους 1,7 εκατ. ανθρώπων ερχόμενων από το Μεξικό μεταξύ του Οκτωβρίου του 2020 και του Σεπτεμβρίου του 2021, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ.

Πηγή: ΑΠΕ