Αισιόδοξη για την πορεία της πανδημίας, εμφανίστηκε η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, εκτιμώντας ότι πιθανόν εως τις αρχές Δεκεμβρίου να δούμε αποκλιμάκωση.

Η ίδια, ανέφερε ότι θα κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα με μέτρα και υπογράμμισε την σημασία της τρίτης δόσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν δεν γίνει η τρίτη δόση, όλοι θα αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν ανεμβολίαστοι και δεν θα τελειώσουμε ποτέ».

Τα οφέλη του εμβολίου

«Η εντύπωση είναι ότι τα κρούσματα που βλέπουμε κάθε μέρα έχουν μία σταθεροποίηση. Αυτό είναι πολύ αργό, αλλά σου δίνει την ελπίδα ότι φτάνουμε την κορύφωση του κύματος. Γιατί μετά την κορύφωση θα αρχίσει η πτώση», δήλωσε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι δεν είναι γνωστό το πότε ακριβώς θα υπάρξει αποκλιμάκωση, ίσως στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, αλλά αυτό που απασχολεί τους επιστήμονες είναι το πώς θα αυξήσουν τον αριθμό των εμβολιασμένων.

«Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Παγκόσμια έχουν εμβολιαστεί, με πάνω από μία δόση, 6 δις. άνθρωποι. Και πάλι όμως υπάρχει δισταγμός. Πολλοί λένε “εμβολιάστηκες και κόλλησες”. Εκείνος ο οποίος έχει εμβολιαστεί και δεν έχει ξεπεράσει τους έξι μήνες από το εμβόλιο είναι μέσα στο εξάμηνο της ασφάλειάς του. Θα κολλήσει πάρα πολύ ελαφρά. Δεν θα χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο. Η πιθανότητα του θανάτου είναι κατ’ ουσία κάτι το ανύπαρκτο. Σε ένα ποσοστό 80 – 85% είσαι τελείως καλά και υπάρχει ένα ποσοστό που μπορείς να κολλήσεις αλλά δεν θα κινδυνεύσει η ζωή σου. Σε αντίθεση με τον ανεμβολίαστο», δήλωσε η κ. Γιαμαρέλλου. Και όπως είπε, «στις ΜΕΘ το 85% είναι ανεμβολίαστοι και διασωληνωμένοι το 98%. Τι άλλη απόδειξη θέλεις κανείς;».

Μετά το εξάμηνο πέφτει η ανοσία των εμβολιασμένων

Μιλώντας για την τρίτη δόση, η κ. Γιαμαρέλλου, είπε ότι μετά «το εξάμηνο πέφτουν τα αντισώματά μας. Δεν είναι ποιο είναι το επίπεδο που σου λέει αν έχεις ανοσία. Άλλα είναι τα αντισώματα του εμβολίου και άλλα τα αντισώματα αν νοσήσεις. Επομένως, δεν κάνω τεστ αντισωμάτων για να δω αν θα κάνω την τρίτη δόση».

Σύμφωνα με την ertnews, η ίδια δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τέταρτη, πέμπτη ή έκτη δόση.

«Εφόσον ο κόσμος κάνει και την τρίτη δόση του, τότε θα μπορέσει η πανδημία να μετατραπεί σε μια ενδημική νόσο. Εξαρτάται από εμάς. Αν δεν γίνει η τρίτη δόση, όλοι θα αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν ανεμβολίαστοι και δεν θα τελειώσουμε ποτέ».

Όπως τόνισε, η ευθύνη είναι μεγάλη για τους εμβολιασμένους που έχουν εμβολιαστεί.

Ρεβεγιόν με μέτρα

Απαντώντας για τους ανεμβολίαστους που εξακολουθούν να μη θέλουν να κάνουν το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού η Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας να μην εγκαταλείπουν τα μέτρα προστασίας.

Σχολιάζοντας την συμπεριφορά του κόσμου είπε ότι εμβολιάζεσαι για να προστατεύσεις τον εαυτό σου αλλά και τους άλλους. «Δεν πιέζουμε κανέναν. Δεν διατάζουμε. Τους ζητάμε να σκεφτούν. Τους ζητάμε να μας πουν τις απορίες τους. Και οι ψυχολόγοι θα έπρεπε να προστεθούν σε αυτές τις ομάδες γιατί μπορεί να κάνουν μια διαφορετική προσέγγιση και να πειστεί ο κόσμος περισσότερο».

Και επειδή τα Χριστούγεννα είναι πια κοντά, τόνισε ότι θα κάνουμε ρεβεγιόν με μέτρα. «Οι εμβολιασμένοι μπορούν να βρεθούν όλοι μαζί και πιθανόν οι ανεμβολίαστοι, με τεστ, να μπορούν να προστεθούν. Ας είμαστε αισιόδοξοι. Οι εμβολιασμένοι να βοηθήσουν τους εμβολιασμένους να προχωρήσουν».