Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζει το ΚΙΝΑΛ και ο γραμματέας του, Μανώλης Χριστοδουλάκης για τη στάση του Πέδρο Σάντσεθ αναφορικά με την πώληση όπλων στην Τουρκία.

Να την ξανασκεφτεί και να την τερματίσει

Μάλιστα καλούν τον «ομοϊδεάτη» τους, πρωθυπουργό της Ισπανίας να τερματίσει τις συμφωνίες του με τον Ερντογάν επισημαίνοντας ότι ότι η στήριξη της Ισπανίας στην Τουρκία αντίκειται στις αποφάσεις της ΕΕ αλλά και στην ηθική μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

«Η στήριξη που παρέχει η Ισπανία στη Τουρκία του αυταρχικού Ερντογάν με εξοπλισμούς και αλλά μέσα αντίκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και στην ηθική που πρέπει να διέπει την εξωτερική πολιτική μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

»Καλούμε τον πρωθυπουργό @sanchezcastejon να την ξανασκεφθεί και να την τερματίσει. Τα όπλα αυτά στρέφονται ενάντια σε μια άλλη χώρα μέλος την Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα».

Ερωτήματα από Παπανδρέου

Μάλιστα και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχολίασε με δηκτικό τρόπο τη συμφωνία του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και ναυπήγηση πολεμικών πλοίων στην Ισπανία για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κ. Παπανδρέου σε δήλωση του διατυπώνει τα εξής ερωτήματα: «Πως είναι δυνατόν κράτη-μέλη της ΕΕ να κάνουν εξαγωγές όχι μόνο οπλικών συστημάτων αλλά και τεχνολογίας σε μια χώρα που απειλεί την ασφάλεια άλλων κρατών-μελών; Τη στιγμή μάλιστα, που υπάρχει κοινή θέση για την αποτροπή της εξαγωγής στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, διεθνείς επιθετικές ενέργειες ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση;».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι η πρόσφατη συμφωνία για εξαγωγή οπλικών συστημάτων μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, αναδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα που είναι απαραίτητο να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έτσι, υποστηρίζει, ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα για την οικοδόμηση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, με πυξίδα την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη συνεργασία των λαών και το σεβασμό στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Πριν να είναι αργά».