Στο δώμα της Τραπέζης της Ελλάδος, αυτό με την ομορφότερη θέα την Ακρόπολη παρέθεσε γεύμα στον Πρωθυπουργό ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας. Ως καλός οικοδεσπότης ο διοικητής της Τραπέζης πρόσφερε στον Πρωθυπουργό ψάρι με βραστά λαχανικά, κάπως διαφοροποιημένο μενού από την προηγούμενη φορά (στις 26 Απριλίου) που αντί σφυρίδα, ο σεφ Νίκος Φωτιάδης ετοίμασε ένα φιλέτο λαβράκι μαριναρισμένο σε λάδι βανίλιας μαζί με ένα… κύβο λαχανικών και επιδόρπιο γλυκό με μια σύνθεση κόκκινων φρούτων του δάσους. Ήπιαν και οι δύο από ένα ποτηράκι λευκό κρασί Ασύρτικο. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως ενθουσιάστηκε από το γεύμα, αφού φώναξε τον σεφ και του έδωσε συγχαρητήρια.

Πρωθυπουργός και κεντρικός τραπεζίτης συζήτησαν για τον πληθωρισμό με τις εκτιμήσεις του κ. Στουρνάρα ότι ο πληθωρισμός δεν θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο για να μην περάσει σε μόνιμη βάση και ότι θα αποκλιμακωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Θα είναι χαμηλός, είπε ο πληθωρισμός.

Έγινε συζήτηση για την ανάπτυξη με την πρόβλεψη του κ. Στουρνάρα ότι θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα εκεί γύρω στο 7% (στο τέλος του έτους). Συζήτησαν για όλα τα ανοικτά θέματα της οικονομίας, δηλαδή τις επιπτώσεις από την πανδημία, τα κόκκινα δάνεια, τις γενικότερες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα καθώς και για τις διεθνείς εξελίξεις.

Τώρα εάν ρωτάτε ποια εντύπωση αποκόμισε ο κεντρικός τραπεζίτης από τον Πρωθυπουργό (που μόλις είχε επιστρέψει από το Λονδίνο), έχω να σας πω ότι βρήκε (όπως εκτίμησε) με αυτοπεποίθηση… «αεράτο» και χωρίς διάθεση για… εκλογές, Πάει για εκλογική αναμέτρηση το 2023: «Με έπεισε απόλυτα πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023», έλεγε αργότερα ο κι. Στουρνάρας στους συνεργάτες του.

***
Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε

Σε ολικό αποκλεισμό από όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς χώρους τίθενται από τη Δευτέρα οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, όπως ανακοίνωσε στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών θα παύουν να ισχύουν μετά τους επτά μήνες, ενώ στις εκκλησίες η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Εκείνο που δεν ακούσατε από το πρωθυπουργικό μήνυμα είναι ότι σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου πρόκειται να εξειδικεύσουν τα νέα μέτρα. Δηλαδή τι σημαίνει ότι θα απαγορεύεται στους ανεμβολίαστους να πηγαίνουν σε κλειστούς χώρους; Τι εννοεί με τον όρο κλειστούς χώρους; Τα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα και τα κομμωτήρια δεν είναι κλειστοί χώροι; Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι στα καταστήματα πρώτης ανάγκης όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα κομμωτήρια θα επιτρέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους με την επίδειξη όμως τεστ. Επίσης θα ανακοινωθεί πώς θα λειτουργήσει ακριβώς το κυλιόμενο ωράριο (ποιες υπηρεσίες δηλαδή θα αρχίζουν τη λειτουργία τους στις 8, στις 9 και στις 10 το πρωί). Ήταν στην ουσία ένα μήνυμα προτροπής για εμβολιασμό και για το λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός τελείωσε με τη φράση «εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε».

***
Γιατί θέλουν και άλλα αποβατικά οι Τούρκοι

Σφοδρή είναι η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για την στάση της Ισπανίας και συγκεκριμένα της κυβέρνησης Σάντσεθ η οποία ουσιαστικά κινείται σε τροχιά αναβάθμισης των σχέσεων της με την Τουρκία και της στρατιωτικής τους συνεργασίας. Για να ξέρετε ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι τόσο η ναυπήγηση αεροπλανοφόρου για την Τουρκία (έτσι κι αλλιώς χωρίς τα F-35 το αεροπλανοφόρο όταν και όποτε παραδοθεί στους Τούρκους θα χρησιμεύσει ως βάση των drones ή των ελικοπτέρων), ούτε η ναυπήγηση υποβρυχίων (που Ισπανοί δεν φημίζονται όσο για παράδειγμα οι Γάλλοι ή οι Αμερικανοί στην κατασκευή υποβρυχίων), αλλά η ναυπήγηση, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, αποβατικών σκαφών. Αυτή είναι η ανησυχία γιατί εάν κοιτάξει κανείς τους σκοπούς της Άγκυρας τα αποβατικά σκάφη τα προορίζει είτε για τα ελληνικά νησιά, είτε για την Κύπρο είτε για την Λιβύη. Να σημειώσω εδώ ότι απέναντι από τα ελληνικά νησιά η Τουρκία διαθέτει ήδη στόλο αποβατικών σκαφών, τα οποία εδώ και χρόνια όχι μόνον δεν τα απομακρύνει αλλά συνεχώς τα ενισχύει.

***
Το ελληνικό αβύθιστο αεροπλανοφόρο

Την ώρα που οι Τούρκοι συζητούν για ένα mini, medium ή large αεροπλανοφόρο με τους Ισπανούς, στην Ελλάδα άρχισαν οι συζητήσεις για το μοναδικό αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Μεσογείου, αυτό της Κρήτης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε στην Κρήτη για να εποπτεύσει των εργασιών για τη δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου: Αυτό, έλεγε, στους επιτελείς του « τι η Σούδα τους πονάει, τους πονάει πολύ, αλλά ο ναύσταθμος θα γίνει κι ας κλαίει ο κόσμος».

***
Η ξαφνικά αδιαθεσία του Τρύφωνα

Ξαφνική αδιαθεσία αισθάνθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνας Αλεξιάδης, μέσα στην αίθουσα την Ολομέλειας της Βουλής. Ο ίδιος είπε «Δεν αισθάνομαι καλά» και ζήτησε να κατέβει από το βήμα της Βουλής. Αμέσως έσπευσαν οι υπόλοιποι βουλευτές για να τον βοηθήσουν. Ο βουλευτής μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής υποβασταζόμενος από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε ταχυκαρδία αλλά τελικά το καρδιογράφημα βγήκε καθαρό, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

***
Το ενδιαφέρον των Βρετανών επενδυτών για την πράσινη ενέργεια

Είχε γεμίσει ο δρόμος έξω από το σπίτι του Έλληνα πρεσβευτή στο Λονδίνο Γιάννη Ραπτάκη με πολυτελή αυτοκίνητα (Daimler, Jaguar, Range Rover, Mercedes κτλ.) και το ρολόι έδειχνε μόλις 8 το πρωί. Δεν είχε καλά – καλά ξημερώσει και η πρεσβευτή κατοικία στην οδό 1Α Holland Park στο Μέιφερ υποδεχόταν τους Βρετανούς επενδυτές (αλλά και τους βρετανούς βουλευτές) που θα συνομιλούσαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για επενδύσεις. Τα κάθε λογής κρουασάν, τα φρούτα και οι καφέδες καθώς και το τσάι είχαν ήδη απλωθεί στο τραπέζι όταν ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η υποδοχή από τους Βρετανούς ήταν καλή, αν και έως τώρα δεν υπήρχε κανένα ισχυρό βρετανικό fund που είχε επενδύσει στην χώρα μας. Αλλά όλοι ήλπιζαν ότι αυτό θα αλλάξει, τη στιγμή που στη συνάθροιση των βρετανών επενδυτών ήταν εκπρόσωποι μεγάλων fund, τραπεζικών ομίλων, εταιριών ενέργειας, real estate, τουριστικών επιχειρήσεων κ.α. Και ξέρετε πού οι Βρετανοί έδειξαν περισσότερο ενδιαφέρον; Στην ενέργεια, ρώτησαν για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και το ενεργειακό καλώδια με την Σαουδική Αραβία, για την πράσινη ενέργεια, για την Ελλάδα που μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βεβαίως για τα τραπεζικά δρώμενα, τώρα με το Brexit, αλλά και για τον τουρισμό. Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Κάραν Μπιλιμόρια, έκανε ένα tweet «φωτιά» για τον Βρετανό πρωθυπουργό: ποστάροντας φωτογραφία με τον Μητσοτάκη, έγραψε πως είχε την τιμή να γνωρίσει έναν «παγκόσμιο ηγέτη» που «καταλαβαίνει και υπερασπίζεται πραγματικά τις επιχειρήσεις και την οικονομία». Το καρφί πήγαινε συστημένο στην Ντάουνινγκ Στριτ στον αριθμό 10.

***
Αμερικανοί στρατηγοί και ελικόπτερα έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη

Καταφθάνουν σταδιακά οι Αμερικανοί στρατηγοί και πεζοναύτες στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί τους και τα πρώτα αμερικανικά ελικόπτερα. Ήδη έφθασαν οκτώ από αυτά τύπου Balckhawks, τόσο στο λιμάνι όσο και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Σε λίγες ημέρες θα γίνει η μεγαλύτερη αμερικανική απόβαση στα Βαλκάνια, όπως την χαρακτήρισε ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος θα βρεθεί στις 3 Δεκεμβρίου και αυτός στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ίσως να είναι και η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα. Τα ελικόπτερα θα αποσυναρμολογηθούν ώστε να γίνει η εκφόρτωσή τους στο θηριώδες μεταγωγικό πλοίο το οποίο αναμένεται να αγκυροβολήσει στο λιμάνι στις 25 Νοεμβρίου. Τα ελικόπτερα και τα άρματα μάχης θα προωθηθούν στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τον Βόσπορο, ενώ στο στρατόπεδο Γιαννούλη θα φιλοξενηθεί η νέα βάση των Αμερικανών. Κάτι βεβαίως που σφόδρα ενόχλησε τον Ερντογάν που θα έχει σε ευθεία 20 χιλιομέτρων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά ενόχλησε και τους Ρώσους με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρώφ να κάνει παράπονα στον κ. Δένδια, για συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.

***
Αναχώρησαν από την Λάρισα τα F-15

Στο μεταξύ, θα πρέπει αν σας πω ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών F–15Ε της USAFE και του προσωπικού υποστήριξης που είχαν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα από την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο της άσκησης «CASTLE FORGE». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και κατόπιν συντονισμού μεταξύ EUCOM και ΓΕΕΘΑ. Κατά την διάρκεια της παραμονής των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ελλάδα, εκτελέστηκαν συνεκπαιδεύσεις και με τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

***
Το σαρδάμ της Μίνας Γκάγκα που προκάλεσε σύγχυση

«Να προσέχουμε όλοι αλλά κυρίως οι εμβολιασμένοι! Κολλάνε περισσότερο και αρρωσταίνουν πολύ περισσότερο», δήλωσε στην τηλεόραση του Mega η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένως σύγχυση. Είναι δυνατόν; Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια πειθούς για να εμβολιασθούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί (δηλαδή περίπου 4 στους δέκα Έλληνες) και λίγες ώρες πριν από το μήνυμα του Πρωθυπουργού για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν να βγαίνει η κυρία Γκάγκα και να λέει τέτοιο πράγμα; Δεν το λέει ένας τυχαίος πολιτικός, ή έστω ένας γιατρός, αλλά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας,, διευθύντρια μέχρι πρότινος της 7ης κλινικής στο Σωτηρία για την covid.. Άφησε επιστήμονες και πολιτικούς «παγωτό» από την αμηχανία.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, προς το τέλος της συνέντευξης της ανέφερε το αντίθετο: ότι ο κίνδυνος νόσησης των ανεμβολίαστων είναι 13 φορές μεγαλύτερος και το ίδιο και ο κίνδυνος να νοσηλευτούν και να πεθάνουν. Κάτι το οποίο είναι, προφανώς, το σωστό. Η αρχική δήλωσή της, ωστόσο, μάλλον “εκ παραδρομής ”έκανε τον γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε την σύγχυση για την οποία σας ανάφερα.

***
Ένα νέο σπιτάκι στο Μαξίμου

Από μακριά νομίζει κανείς πως πρόκειται για γραφείο με μια γλάστρα πάνω σε αυτό. Αλλά όταν το πλησιάσεις βλέπεις ένα ξύλινο σπιτάκι μια μεγάλη είσοδο σε αυτό. Είναι το σπιτάκι του Peanut. Είναι ένα όμορφο σκυλίσιο σπιτάκι που το έφτιαξαν και το δώρισαν στο σκυλάκι του Μεγάρου Μαξίμου άνδρες του καταστήματος κράτησης Αλικαρνασσού.