Ο Κώστας Λειβαδάς και η Ανδριάνα Μπάμπαλη συμπληρώνουν εφέτος 18 χρόνια από την εποχή που πρωτοσυναντήθηκαν. Εμφανίζονται και ηχογραφούν μαζί, τραγουδούν και «παράγουν» τραγούδια που έχουν λόγο ύπαρξης και παραμένουν πάντα παρόντα, όσο κι αν περνούν τα χρόνια.

Τα Σάββατα 20 και 27 Νοεμβρίου, ανεβαίνουν στη σκηνή της Σφίγγας με αγαπημένα τραγούδια στις «αποσκευές» τους  και με πιο  πρόσφατη  τη συνεργασία τους στο τραγούδι –  ντουέτο «Αν εμείς χωρίσουμε» που περιλαμβάνεται στον νέο δίσκο του Κώστα Λειβαδά με τίτλο «Περιοδεία εντός». Από το «Μοίρα μου έγινες» και το «Είσαι εσύ ο άνθρωπος μου» μέχρι το «Δεν είναι αργά» και το «Spell» και από το «Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα», το «Σαν να μη πέρασε μια μέρα» και το «Για να σε συναντήσω» ως το «Η επιμονή σου», το «Είναι εντάξει μαζί μου» και τα «Παιδιά των δρόμων».

Καλεσμένη τους το Σάββατο 20 Νοεμβρίου η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Από τις σταθερές και αγαπημένες συνεργάτιδες του Κώστα Λειβαδά, η μεγάλη του αδερφή όπως συνηθίζει να λέει, είναι εκείνη με την οποία τον δένουν τόσα αγαπημένα τραγούδια, αξέχαστες παραστάσεις και μια φιλία ζωής. Μάλιστα η ερμηνεύτρια μοιράστηκε στον τελευταίο δίσκο του Κώστα δύο ντουέτα μαζί του που έχουν ήδη ξεχωρίσει και θα ακούσουμε για πρώτη φορά και με τους δύο στη σκηνή. Το «Όσο δεν είμαστε μαζί» σε στίχους του Κώστα Φασουλά και το αιώνια καλοκαιρινό «Σαν το νησί του καθενός» . Από το «Πιάσε με» και το «Παραμιλητό» ως το «Εγώ σ’ αγάπησα εδώ» και το «Τράβα ρε μάγκα», μια γεμάτη 15ετια.

Συνοδοιπόρος το Σαββατο 27 Νοεμβρίου, θα είναι και ο εκρηκτικός, ενστικτώδης, ρομαντικός και σύγχρονος παλιομοδίτης, Ρένος Χαραλαμπίδης που συνδέεται με τον Κώστα από την εποχή που έκαναν μαζί το «Μπλέντερ», παράσταση η οποία πάντρεψε μουσική με πρόζα και διαδρομές σε τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Μάλιστα αυτό τον καιρό σχεδιάζουν και την ηχογράφηση ενός καινούργιου τραγουδιού ενώ μαζί με τα τραγούδια που θα τραγουδήσει ο Ρένος (του Κώστα και άλλων που έχουν αγαπήσει από παιδιά) μας φυλάει για έκπληξη μοναδικά κείμενα και απολαυστικές διηγήσεις.

Ο Κώστας Λειβαδάς, συνθέτης, ερμηνευτής, στιχουργός, μουσικός είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στο χώρο της ελληνικής μουσικής. Κάνει τη δουλειά του, όπως κρίνει εκείνος, αποφεύγει τα πολλά, αυτά που τον απομακρύνουν από το έργο του, δεν ξεχνά και δεν τον ξεχνούν φίλοι και συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια και με τον τρόπο του, έχει βάλει το αξιοπρόσεκτο λιθαράκι του στην σύγχρονη ελληνική μουσική και τραγούδι. Μιλώντας στο vima.gr για τα δύο Σάββατά του στη μουσική σκηνή Σφίγγα, ο δημιουργός, επικέντρωσε σε μία φράση. «Να πιάσουμε το νήμα από την αρχή». Για αυτό μαζί του έχει και τρεις ανθρώπους που έχει μαζί τους μοιραστεί πράγματα και εμπειρίες. Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Ρένος Χαραλαμπίδης. Για να πουν από την σκηνή όχι μόνο δικά του κομμάτια, αλλά κομμάτια όσων οι ίδοι αγαπούν.

Αλλωστε, ο Κώστας Λειβαδάς όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, αυτά τα δύο χρόνια του κορονοϊού, υπολειτουργούσαν. ΟΙ συναυλίες δεν ήταν πολλές, ελάχιστες για να ακριβολογούμε και από ότι φαίνεται ο ίδιος το διάστημα αυτό το χρησιμοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τον Νοέμβριο του 2020, κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ του «Περιοδεία εντός» που όπως σημειώνει ο ίδιος : «θα πει αρχίζω πάλι από την αρχή, περνάω μέσα μου ξανά από όλες τις μεγάλες μου αγάπες και εντοπίζω ξανά αυτά που με σημάδεψαν και με διαμόρφωσαν… Άλλοτε όπως τα νιώθω σήμερα, άλλοτε χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα, άλλοτε επαναπροσδιορίζοντάς τα. Και μέσα από τους σταθμούς, πόση δύναμη έχει και τι μεγάλη γιορτή γεννάει – μέσα από πληγές και συγκρούσεις – το να βρίσκεις ότι όλες σου οι αγάπες έχουν γίνει μια. Ένα πρόσωπο, μια ταυτότητα, ένας εαυτός… Περιοδεία εντός θα πει σερφάρω μέσα μου ακολουθώντας το πνεύμα των μεγάλων μου ηρώων και των πολύ δικών μου ανθρώπων, στο ποτάμι της μουσικής και του τραγουδιού, εκεί που καμιά εξωτερική συνθήκη δεν μπορεί να με απειλήσει». Μάλιστα, ήταν από εκείνους τους δημιουργούς που δεν περίμενε να περάσει ο κορονοϊός για να κυκλοφορήσει το άλμπουμ του, πιστεύοντας ότι «ποιος ο λόγος να περιμένω να κυκλοφορήσει. Τι νόημα θα είχε; Σε ανάλογες καταστάσεις σαν και αυτές που βιώνουμε έχουμε ανάγκη πιο πολύ τα τραγούδια πυξίδες για να μας κρατήσουν όρθιους».

Στο «Πορεία Εντός» ο Κώστας Λειβαδάς, έχει κάνει προσκλητήριο άλλοτε υποσυνείδητα και άλλοτε συνειδητά σε φίλους μου μουσικούς που από το «Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα» μέχρι σήμερα τον έχουν επηρεάσει και ήταν ήρωές του. Υπάρχουν μέσα οι δύο απροσάρμοστοι του Παύλου Σιδηρόπουλου ο Κυριάκος Δαρίβας και ο Αλέκος Αράπης, ο Φώτης Σιώτας, ο Τιγκράν Σαρκισιάν, ο Γιάννης Παπαναστασίου, ο θρυλικός Τσίκο, Οδυσσέας Τσάκαλος με τον οποίο είχαν κάνει τον πρώτο μου δίσκο «Κάθε Μπαλκόνι έχει άλλη θέα» μαζί, μέχρι πιο πρόσφατους συνεργάτες και φίλους όπως ο Δημήτρης Σιάμπος ο οποίος ενορχήστρωσε και τρία τραγούδια και ο κολλητός λυράρης Ανδρέας Αρβανίτης. Τραγουδά επίσης ο Κώστας Μακεδόνας ενώ συμμετέχει τέλος και ο bluesman Τάσκος Σκούρας.

Στο άλμπουμ αυτό, περιέχεται και ένα τραγούδι που δεν αναφέρεται στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι που δεν συνηθίζεται από τους συναδέλφους του. Ο λόγος για το τραγούδι με τίτλο «George Floyd», σε στίχους της Αγλαΐας Σφήκα. «Ήταν τόσο μεγάλο το σοκ της εικόνας του θανάτου του (που εγώ δεν την είδα σε real time) ώστε η Αγλαΐα που την είδε στην ώρα της δεν κοιμήθηκε όλο το βράδυ και το πρωί βρήκα στο τραπέζι τα λόγια του τραγουδιού που είχε γράψει μέσα στη νύχτα. Είναι προφανές ότι την επόμενη μέρα που είδα τη σκηνή και εγώ, η φρίκη αυτής της βίας μαζί με την αγάπη που έχω χρόνια μέσα μου για τη μουσική προσφορά των αφροαμερικανών και τον κατατρεγμό τους με οδήγησε χωρίς να το καταλάβω σχεδόν να γράψω ένα blues – λαϊκό θρήνο για τον άνθρωπο αυτό που τελικά σημάδεψε αυτήν την εποχή. Το τραγούδι σήμερα που το ακούω εκπλήσσει και εμένα γιατί ενώ είναι ένα blues που κυλάει πραγματικά αβίαστα, έχει πέντε διαφορετικά θέματα και αλλαγές στη σύνθεσή του κάτι που συμβαίνει σπάνια στα blues.»

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

sfigamusic@gmail.com

Ώρα προσέλευσης: 21.30

Ώρα έναρξης: 22.30

Είσοδος στο μπαρ: 10 ευρώ

facebook: https://www.facebook.com/sfigamusictheatre

instagram: https://www.instagram.com/sfigamusictheatre_official/

*Για τη διεξαγωγή της παράστασης, εφαρμόζονται στον χώρο, τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από την Covid-19, καθώς και το πρωτόκολλο, που απαιτεί είσοδο μόνο με βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης.