Αναβρασμός επικρατεί για δεύτερη συνεχή ημέρα στα τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και τις φήμες ότι δηλητηριάστηκε και είναι νεκρός.

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες αρχές και δεν αποκλείεται να αποτελούν μέρος κάποιας προσπάθειας αποπροσανατολισμού. Σημειώνεται πως ανάλογες πληροφορίες είχαν δει τη δημοσιότητα και στο παρελθόν.

Από τον στενό κύκλο του Γκιουλέν διαψεύδεται οποιαδήποτε τέτοια φήμη, με τον δικηγόρο του να προβαίνει σε σχετική ανακοίνωση, και την οργάνωση να δίνει στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει το ιεροκήρυκα να προσεύχεται.

Ωστόσο, τα πλάνα φέρεται να είναι παλιά, ενισχύοντας τις φήμες περί δηλητηρίασής του στα τουρκικά ΜΜΕ.

Μια λεπτομέρεια που δείχνει την προχειρότητα του video είναι ότι ο Γκιουλέν προσπαθεί να δροσιστεί με ένα ανεμιστηράκι στο χέρι. Αυτό είναι πλάνο από το μήνα του Ραμαζανιού που εδώ και 10 χρόνια είναι την περίοδο του καλοκαιριού. Την τελευταία εβδομάδα, ο καιρός ήταν κρύος μεταξύ 10 και 2 βαθμών στην Πενσυλβάνια, όπου ζει ο Γκιουλέν.

Δείτε το βίντεο

Ερευνά την υπόθεση η CIA;

Στο μεταξύ, ο αρθρογράφος της «ΧαμπέρΤουρκ», Φατίχ Αλταϊλί, ισχυρίζεται ότι ακόμη και η CIA ασχολείται με τη φήμη ότι είναι νεκρός ο Γκιουλέν.

«Νομίζω ότι η πηγή αυτής της φήμης πρέπει να ήταν κάποιος από την ίδια την οργάνωση του Γκιουλέν. Έφτιαξαν και διέρρευσαν μια τέτοια βλακεία για να τεστάρουν τα αντανακλαστικά της οργάνωσης. Και να είστε σίγουροι ότι οι φήμες αυτές συζητούνται σήμερα στους διαδρόμους της CIA!» υποστήριξε ο Αλταϊλί.

Οι φήμες

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν όταν ο τουρκικός δικτυακός ιστότοπος Oda TV μετέδωσε την Τετάρτη ότι ο Γκιουλέν είναι νεκρός εξαιτίας δηλητηρίασης και πως ένα άτομο από τον κύκλο των πιστών του που διέμενε στο ίδιο αγρόκτημα μαζί του έχει αυτοκτονήσει.

Άλλες αναρτήσεις στο Twitter και σε τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για κινητικότητα στο σπίτι του στενού συνεργάτη του, Τζεβντέτ Τούρκγιολου, αποδίδοντάς την στο ενδεχόμενο ο Γκιουλέν να είναι νεκρός.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Burak Bekiroğlu έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ένας αξιωματικός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών εισχώρησε στην έπαυλη, όπου διέμενε ο αρχηγός του FETO, στην Πενσυλβάνια, και τον δηλητηρίασε.

Διαψεύδει ο δικηγόρος του Γκιουλέν

Σχολιάζοντας τις φήμες, η ιστοσελίδα TR724 -η οποία είναι γνωστή για τις επαφές της με το FETO- προχώρησε σε διάψευση για τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν, υποστηρίζοντας ότι είναι καλά στην υγεία του. Ανάλογη διάψευση, δε, ήρθε λίγα λεπτά αργότερα και από τον δικηγόρο του.

«Οι ισχυρισμοί σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν δηλητηριάστηκε και πέθανε, και ότι ένας από τους συνεργάτες του αυτοκτόνησε, είναι αβάσιμοι, μη ρεαλιστικοί και κατασκευασμένοι» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετική δήλωση έκανε και το «δεξί χέρι» του Γκιουλέν, Τζεβντέτ Τούρκγιολου.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter δήλωσε ότι ο ιμάμης είναι μια χαρά και ότι η είδηση είναι ψεύτικη.