Τράβηξαν μια φωτογραφία το παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Συνελήφθησαν, κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και προφυλακίστηκαν. Τελικά λίγες μέρες αργότερα, αφέθησαν ελεύθεροι και γύρισαν στην πατρίδα τους.

Ο λόγος για ένα ισραηλινό ζευγάρι που φωτογράφισε την κατοικία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδρομής στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ σήμερα.

Παρέμβαση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού

Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, διέψευσε κατηγορηματικά πως το ζευγάρι, ο Μόρντι και η Νάταλι Οκνίν, επιδίδονταν σε κατασκοπεία, διαβεβαιώνοντας πως δεν εργάζονται για καμιά ισραηλινή κρατική υπηρεσία. Η κυβέρνηση έστειλε υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Τουρκία για να συμβάλει να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του ζεύγους.

«Έπειτα από προσπάθειες που καταβλήθηκαν από κοινού με την Τουρκία, ο Μόρντι και η Νάταλι Οκνίν αποφυλακίστηκαν και επιστρέφουν σπίτι, στο Ισραήλ», ανέφεραν ο κ. Μπένετ και ο ισραηλινός ΥΠΕΞ, ο Ναφτάλι Μπένετ, σε κοινή ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν.

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Τουρκίας και την κυβέρνησή του για τη συνεργασία τους και αδημονούμε να καλωσορίσουμε το ζευγάρι στην πατρίδα», πρόσθεσαν.

Το χρονικό της σύλληψης

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση του ζεύγους τη 12η Νοεμβρίου απαγγέλλοντάς του κατηγορίες για κατασκοπεία διότι τράβηξε φωτογραφίες της κατοικίας του κ. Ερντογάν από τον Πύργο Τσάμλιτζε, τηλεπικοινωνιακή εγκατάσταση όπου βρίσκονται παρατηρητήρια, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, υπάλληλος τηλεφώνησε στην αστυνομία όταν είδε το ζευγάρι να φωτογραφίζει την κατοικία του αρχηγού του κράτους από εστιατόριο που λειτουργεί στον Τσάμλιτζε.

Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, είχε επίσης συλληφθεί τούρκος υπήκοος, που ήταν μαζί με το ζευγάρι· του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία. Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος ή όχι.