Τους ενήλικες, κυρίως τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν, βάζει στο στόχαστρο η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Το δεύτερο από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιλέγει τον έμμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό με την 3η δόση των ενήλικων, των άνω των 60 ετών. Κι αυτό γιατί όταν περάσουν 7 μήνες από τον πρώτο τους εμβολιασμό και δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση, τότε το πιστοποιητικό τους δεν θα ισχύει.

Δηλαδή δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά, σε κλειστούς χώρους, αφού το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα είναι άκυρο.

Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα στους ενήλικες άνω των 60 ετών να σπεύσουν να κάνουν και την τρίτη δόση προκειμένου να είναι απόλυτα προστατευμένοι.

Είναι, μαζί με το πρώτο μέτρο για όλους τους ανεμβολίαστους ενήλικες οι οποίοι μπαίνουν σε lockdown, η ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού -στους ενήλικες- να εμβολιαστεί, είτε με την πρώτη και δεύτερη δόση είτε με την τρίτη – αναμνηστική δόση.