Δεν πρόλαβε να… στεγνώσει το μελάνι στην υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έδωσε εντολή στο επιτελείο του να την ξαναγράψουν.

Τα 470 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τον «κουμπαρά» των ρύπων του περίπου ενός δισ. ευρώ, τελικά δεν επαρκούν για την ελάφρυνση των τιμολογίων ρεύματος. Ετσι, το Ταμείο αναμένεται να απορροφήσει άλλο ένα 15% ψαλιδίζοντας περαιτέρω τα κονδύλια που κατευθύνονται προς τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ώστε συνολικά το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 να διατεθούν 620 εκατ. ευρώ στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η καταιγίδα

Το είχαν άλλωστε προβλέψει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης οι προμηθευτές ενέργειας, οι οποίοι είναι εκείνοι που κατ’ αρχάς έχουν επωμιστεί το βάρος των επιδοτήσεων δίχως ακόμη να γνωρίζουν πότε θα τις εισπράξουν καθώς εκκρεμεί η υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους. Εβλεπαν εξάλλου την… καταιγίδα να έρχεται, ειδικά από τις αρχές Οκτωβρίου οπότε η τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας πήρε τον ανήφορο και ξεκίνησε σταθερά να κινείται πάνω από τα 200 ευρώ/MWh – την Παρασκευή έπιασε τα 221,66 ευρώ/MWh, παραμένοντας η ακριβότερη στην Ευρώπη.

 

Ενίσχυση

Το ανεξέλεγκτο ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τελικά εξανέμισε τις αρχικές επιδοτήσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, δηλαδή  των 9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και των 18 ευρώ ανά μήνα για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.  Ετσι, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη νέα αύξηση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος στα 39 ευρώ ανά μήνα στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh, για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου και περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου (ΚΟΤ) από τα 24 ευρώ τον Οκτώβριο στα 45 ευρώ το τελευταίο δίμηνο του έτους.  Επιπλέον, προβλέπεται οριζόντια επιδότηση στα σταθερά τιμολόγια της τάξεως των 6 ευρώ τον μήνα για το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Ωστόσο, ακόμη και έτσι ο λογαριασμός για τα νοικοκυριά παραμένει «φουσκωμένος».

Δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας υπάγονται σε κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία διαθέτουν ρήτρες αναπροσαρμογής που μεταφέρουν το κόστος των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά στους τελικούς πελάτες, η εκτόξευση του κόστους ενέργειας κατά το τρέχον έτος έχει ήδη αποτυπωθεί στους λογαριασμούς και θα συνεχίσει να αποτυπώνεται εντονότερα στους επόμενους.

 

«Πάγωμα» τελών

Πέρα από τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια αποφασίστηκε και «πάγωμα» των τελών χρήσης δικτύου για Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου ενώ για τις επιχειρήσεις (βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης και άλλες χρήσεις μέσης τάσης) ανακοινώθηκε η αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) για το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2021 – Μαρτίου 2022.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορούν να ανασχέσουν τις βαριές απώλειες στο εισόδημα των πολιτών. Το νέο άλμα του πληθωρισμού, κατά 3,4% τον Οκτώβριο, ήρθε να επιβεβαιώσει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι ανατιμήσεις τον Οκτώβριο (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) ήταν τεράστιες σε φυσικό αέριο (132,3%), πετρέλαιο θέρμανσης (45,9%), καύσιμα (22,3%), ηλεκτρισμό (18,9%), ενώ εκρηκτικές είναι και οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο, στο κρέας, στα λαχανικά.