Οι πολίτες που θα διαθέτουν αποδεικτικό ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 θα μπορέσουν να παρευρεθούν στην Times Square της Νέας Υόρκης την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Μετά το σιωπηλό καλωσόρισμα του 2021, ο ντε Μπλάζιο δήλωσε πως η μακροχρόνια παράδοση της υποδοχής του νέου έτους στην Times Square, γνωστή και ως ball drop (η πτώση της μπάλας), επιστρέφει δυναμικά.

«Επιθυμούμε να καλωσορίσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά πρέπει όλοι να είναι εμβολιασμένοι» είπε χαρακτηριστικά ο ντε Μπλάζιο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Γίνετε μέρος του πλήθους, γίνετε μέρος της χαράς, γίνετε μέρος μιας ιστορικής στιγμής, καθώς η Νέα Υόρκη αποδεικνύει και πάλι στον κόσμο ότι έχουμε επιστρέψει 100%».

Οι παρευρισκόμενοι που δεν θα έχουν αποδεικτικό εμβολιασμού εξαιτίας κάποιας αναπηρίας θα πρέπει να έχουν λάβει αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ Covid εντός 72 ωρών πριν την εκδήλωση, ενώ τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον που να έχει αποδεικτικό εμβολιασμού.

Προειδοποιήσεις από ειδικούς

Όπως αναφέρουν οι New York Times, αρκετοί ειδικοί της δημόσιας Υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση του κοροναϊού, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πού θα βρίσκεται η πόλη στο τέλος του έτους, σε ό,τι αφορά τον αριθμό μολύνσεων.

«Δεν θα είναι τέλειο» δήλωσε ο Ντένις Νας, καθηγητής Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης. «Θα πρέπει να περιμένουμε πως θα υπάρξουν άνθρωποι με Covid που θα έρθουν σε επαφή με τους παρευρισκόμενους στον εορτασμό που θα γίνει σε εξωτερικό χώρο».

Επιπλέον, ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μόνο στην Times Square. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη τι θα συμβεί στη διαδρομή μέχρι να φτάσουν εκεί, με ανθρώπους να μπαίνουν και να βγαίνουν από κοντινά μπαρ και εστιατόρια για να φάνε, να ζεσταθούν και να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.

Και ενώ οι ΗΠΑ προέβησαν πρόσφατα στη χαλάρωση σημαντικών περιορισμών σε ό,τι αφορά τα διεθνή ταξίδια, το ball drop είναι πιθανό να προσελκύσει ανθρώπους από την υπόλοιπη χώρα καθώς και από ολόκληρο τον κόσμο, φέρνοντας κοντά άτομα από περιοχές με υψηλά ή χαμηλά επίπεδα επικράτησης του ιού.

Η Ντανιέλ Όμπαντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, είπε πως συμβουλεύει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν λάβουν την απόφαση για το αν θα παρευρεθούν.

«Καταλαβαίνω πως ο κόσμος αφήνει πλέον πίσω του αυτή την πανδημία, οι άνθρωποι εμβολιάζονται και τα επίπεδα εμβολιασμού είναι υψηλά», είπε η Όμπαντ. «Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε».