Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ – Επιλέγουν ασθενείς με ηλικιακά κριτήρια στη Βόρεια Ελλάδα

Οι εισαγωγές ασθενών έχουν αυξηθεί δραματικά ενώ την ίδια στιγμή στενεύουν τα όρια με αποτέλεσμα να διασωληνώνονται και ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς «σαρώνει» το νέο κύμα κορωνοϊού.

Οι εισαγωγές ασθενών έχουν αυξηθεί δραματικά ενώ την ίδια στιγμή στενεύουν τα όρια με αποτέλεσμα να διασωληνώνονται και ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, το ΕΣΥ βρίσκεται «στο έλεος του Θεού».

«Ασφυξία» στις ΜΕΘ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, «Με βάσει το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου υγείας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 584 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού και καλυμμένες είναι οι 526. Κενές 56.

Όταν οι διασωληνωμένοι είναι περί τους 560 και στις ΜΕΘ βρίσκονται 526, εκ των οποίων πολλοί μη διασωληνωμένοι, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι δεκάδες διασωληνωμένοι βρίσκονται στο έλεος του Θεού εκτός ΜΕΘ με τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας

Ο κ. Γιαννάκος έδωσε επίσης την εικόνα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της επικράτειας. Αναλυτικά:

«Αττική: 19 κενές κλίνες. Πως είναι δυνατόν όμως να μιλάμε για κενές κλίνες, όταν αρκετοί διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ αυτή τη στιγμή;

Ενδεικτικά, στη Νίκαια, έξι διασωληνωμένοι βρίσκονται στις κλινικές και πέντε στο «Γεννηματάς».

Στη Βόρεια Ελλάδα καμία κενή κλίνη και δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια. Η θνητότητα εκτός ΜΕΘ αγγίζει το 80%.

Χαρακτηριστικό τραγικό γεγονός αυτό που μου είπαν συνάδελφοι στο «Παπανικολάου». Χθες, έως το μεσημέρι, παρέδωσαν 15 νεκρούς εκ των οποίων οι 14 από κορωνοϊό.

Δεκάδες εκτός εντατικής και στη Θεσσαλονίκη. Στο «ΑΧΕΠΑ», έξι διασωληνωμένοι σε κλινικές και το νοσοκομείο εφημερεύει.

Στο «Ιπποκράτειο» άνοιξαν άλλες επτά κλίνες ΜΕΘ και γέμισαν αμέσως, ενώ έξι διασωληνωμένοι βρίσκονται στα χειρουργεία.

Στο «Παπαγεωργίου», εκτός ΜΕΘ είναι 13 διασωληνωμένοι.

Στο «Παπανικολάου», αρκετοί ασθενείς βρίσκονται στο όριο της διασωλήνωσης με την κλινική να υφίσταται μεγάλη πίεση.

Και στα περιφερειακά της κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, όπως στα Γιαννιτσά δύο άτομα.

Γεμάτες και οι ΜΕΘ της Θεσσαλίας. Συνολικά τρεις διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας στον ΒΟΛΟ.

Ανεπάρκεια Οξυγόνου

Όπως επεσήμανε επίσης ο κ. Γιαννάκος, τα νοσοκομεία του Βόλου και των Τρικάλων αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την επάρκεια οξυγόνου.

«Δεν παρέχεται η απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στους ασθενείς. Σε Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο γεμάτες οι κλίνες ΜΕΘ.

Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή εμφανίζονται δύο κλίνες κενές στην Ήπειρο, μία στη Δυτική Ελλάδα και μία στην Πελοπόννησο, αλλά την άλλη στιγμή καλύπτονται.

Οι τραγική αύξηση των θανάτων οφείλεται στη πλημμελή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα λόγω ελλείψεων προσωπικού, στην έλλειψη ΜΕΘ, στην έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης καθ’ ότι οι ασθενείς φθάνουν στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Οι ιδιώτες γιατροί έπρεπε να επιταχθούν από τον ΕΟΔΥ να παρακολουθούν περιστατικά κοροναϊού στο σπίτι τους, για να μην φθάνουν στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση.

Για να ανακουφισθούν τα νοσοκομεία θα πρέπει να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές για νοσηλεία περιστατικών κοροναού στις κλινικές και ΜΕΘ.

Οι εμβολιασμένοι νεκροί ασθενείς όπως μου λένε οι συνάδελφοι, είναι άνω των 80 ετών στη συντριπτική πλειονότητά. Αυτό δείχνει τη σημασία του εμβολιασμού και της τρίτης δόσης.

Χθες το Αττικό ξαναπλημμύρισε με ράντζα, 105 στον αριθμό εκ των οποίων 55 φορεία 40 πόντους πλάτος. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία