Πεντακόσιες χιλιάδες Αυστριακοί έσπευσαν να εμβολιαστούν μετά τις ανακοινώσεις για επιβολή lockdown στους ανεμβολίαστους, το οποίο βρίσκεται από σε ισχύ από τις 15 Νοεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει για τρεις εβδομάδες.

Όπως επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στο AFP ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, «την περασμένη εβδομάδα εμβολιάστηκαν επιπλέον 500.000 άνθρωποι. Είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να εμβολιαστούν, όταν πληροφορήθηκαν για το επικείμενο lockdown μη εμβολιασμένων.

Το μέτρο αφορά όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει από κορωνποϊό το τελευταίο εξάμηνο.

Στους ανεμβολίαστους επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο για να αγοράσουν απαραίτητα τρόφιμα, να εργαστούν, να πάνε στο γιατρό και να αθληθούν.

Πρόσφατα, μάλιστα, η αυστριακή κυβέρνηση έλαβε τα πρώτα περιοριστικά μέτρα ειδικά για ανεμβολίαστους, αποκλείοντάς τους από την πρόσβαση στην εστίαση, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κομμωτήρια και τα κουρεία.

«Θέλω να εμβολιαστούν, όχι να τους κλείσω στα σπίτια»

Ο Αυστριακός καγκελάριος απέρριψε τις κατηγορίες για διακρίσεις σε βάρος των ανεμβολίαστων, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του συμβουλεύθηκε νομικές υπηρεσίες και ειδικούς στο συνταγματικό δίκαιο: «Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Θέλω να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και όχι να τους κλείσω στα σπίτια τους», τόνισε ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα αποδέχονταν ένα καθολικό lockdown «από αλληλεγγύη» στο 33% του πληθυσμού που δεν εμβολιάζεται.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, στόχος του lockdown για ανεμβολίαστους είναι να «αποφευχθεί η κατάρρευση της ιατρικής περίθαλψης» στη χώρα. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα κοροναϊού στην Αυστρία εκτοξεύθηκαν, ξεπερνώντας το τελευταίο επταήμερο τα 800 ανά 100.0000, ενώ συγκριτικά στη Γερμανία βρίσκονται σήμερα, Τρίτη, στα 312.