Με βαθιά συγκίνηση υποδέχτηκε το κοινό την προβολή του δημιουργικού ντοκιμαντέρ «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια» του Γιάννη Σμαραγδή σε ανάθεση και δωρεά του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ. Η προβολή έγινε την περασμένη Πέμπτη στην υπερσύγχρονη αίθουσα του θεάτρου του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η ελληνική πρεμιέρα ακολούθησε την πρώτη παγκόσμια προβολή του έργου στη Γενεύη της Ελβετίας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος κυρίας Λίνας Μενδώνη και Ελβετών προσωπικοτήτων, με ιδιαίτερη επιτυχία επίσης, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κ.Ι.Κ.Π.Ε. η κυρία Αγγελική Παπαδοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους και έκανε αναφορά της σπουδαιότητας του έργου του Γιάννη Σμαραγδή να προβάλει με τις ταινίες του σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών του Ελληνισμού.

Φανερά τρακαρισμένος από το πολυπληθές κοινό που φαίνεται ότι δεν το περίμενε, ο Γιάννης Σμαραγδής εκτός άων είπε: «Αλίμονο στους λαούς που δεν αγαπούν τους καλύτερούς τους. Και ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι ο καλύτερος των καλυτέρων μας. Το δημιουργικό αυτό ντοκιμαντέρ, μέσα από τα πραγματικά στοιχεία, με βοήθησε να κατανοήσω το μεγάλο μέγεθος του Κυβερνήτη, αλλά και να συνειδητοποιήσω το εσωτερικό ύψος του ανδρός, καθώς και το μέγεθος της προαποφασισμένης θυσίας του. Κλείνοντας: όπως θα δείτε στην αρχή του ντοκιμαντέρ ακούγεται ο στίχος του Νομπελίστα Σεφέρη «Τι είναι Θεός; Τι μη θεός; Και τι το ανάμεσό τους;» στίχοι που εμπεριέχουν το αιώνιο ερώτημα της ανθρώπινης περιπέτειας για αυτούς που ξέρουν την προσευχή τους, πολύ δε περισσότερο για τα μεγάλα πρόσωπα όπως ο Καποδίστριας. Αφού αναφερθήκαμε στον Νομπελίστα Σεφέρη, επιτρέψτε μου να αναφέρω μια ρήση και του Νομπελίστα, επίσης ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: «Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδερφοί μου, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

 

«Δουλεύοντας για αυτό το έργο, κύκλωνε το μυαλό μου η παρακάτω φράση την οποία και σας καταθέτω: όπου και να σας βρίσκει το κακό, συν-Έλληνες, μνημονεύετε Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και μνημονεύετε Ιωάννη ΚαποδίστριαΓιατί μπορεί να είναι το γιατρικό της λαβωμένης πατρίδας».

 

Οι συντελεστές αυτού του δημιουργικού ντοκιμαντέρ για το ΚΙΚΠΕ είναι: Σενάριο-Σκηνοθεσία Γιάννης Σμαραγδής, Οργάνωση Παραγωγής Ελένη Σμαραγδή, Μοντάζ Στέλλα Φιλιπποπούλου, Μουσική Μίνως Μάτσας, Διεύθυνση Φωτογραφίας Αλέξανδρος Σμαραγδής. Για το έργο αυτό ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παραχώρησε εντελώς δωρεάν μέρος από το μουσικό έργο του “RAPSODIES”.

Η αφήγηση στο έργο έγινε από τους ηθοποιούς Μαρίνα Καλογήρου και Λεωνίδα Κακούρη. Επίσης, συμμετέχουν ως ομιλητές ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, η απόγονος του Καποδίστρια Ναταλία Καποδίστρια, ο Κερκυραίος ιστορικός και ερευνητής Γιώργος Σκλαβούνος, ο ιστορικός Παναγιώτης Πασπαλιάρης, ο μελετητής του Κυβερνήτη Δημήτρης Πλευράκης, ο Πάτερ Εμμανουήλ του Ιερού Ναού της Αίγινας, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Άντρεϊ Μάσλοβ και ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen.

 

Στην ελληνική πρεμιέρα παραβρέθηκαν η απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια, Ναταλία Καποδίστρια καθώς και η διευθύντρια του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα Ντάρια Κοσκόρου, επίσης απόγονος της οικογένειας Καποδίστρια.

 «Αυτή η πρ9οβλή είναι ένας κάλος βατήρας για την ταινία μας που καλπάζοντας, προετοιμάζεται» είπε στο «ΒΗΜΑ» ο σκηνοθέτης._