Τους Αμερικανούς… τρολάρουν κυριολεκτικά οι Ταλιμπάν με την εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση που οργάνωσαν σήμερα στο κέντρο της Καμπούλ, χρησιμοποιώντας τον πλούσιο στρατιωτικό εξοπλισμό σε οχήματα και όπλα που… «φρόντισαν» να τους αφήσουν οι Αμερικανοί κατά την εσπευσμένη έξοδο τους από το Αφγανιστάν. 

Η παρέλαση διοργανώθηκε προς τιμήν της… αποφοίτησης 250 νέων, καλά εκπαιδευμένων, στρατιωτών στο στρατό των Ταλιμπάν, οπότε οι πάλαι ποτέ αντάρτες αποφάσισαν να το… γιορτάσουν χρησιμοποιώντας αμερικανικά οχήματα Μ117 και ελικόπτερα τύπου ΜΙ-17. Οι δε, στρατιώτες που μετείχαν στην παρέλαση, κρατούσαν αμερικανικά όπλα.

Αν και δεν είναι βέβαιο το πόσα όπλα και οχήματα αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους οι Αμερικανοί τον περασμένο Αύγουστο, ο ίδιος ο Λευκός Οίκος είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί πως πρόκειται για «σημαντικές ποσότητες». Είναι δε, γνωστό πως η αμερικανική κυβέρνηση, από το 2002 έως το 2017, είχε μεταφέρει και… χαρίσει στο Αφγανιστάν όπλα, πολυβόλα, βόμβες, εξοπλισμό, προηγμένα τεχνολογικά συστήματα επικοινωνίας και παρακολούθησης, οχήματα, ελικόπτερα και αεροσκάφη συνολικής αξίας 28 δισ. δολαρίων.

Άτυπες αναφορές κάνουν λόγο για 600.000 όπλα, 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα και 40 ελικόπτερα και αεροσκάφη, κάποια από τα οποία οι Ταλιμπάν είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν σήμερα.

Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι πιλότοι και μηχανικοί εκπαιδεύονται στη χρήση τους, ενώ ήδη τα μέλη του στρατού τους έχουν ξεκινήσει να φορούν δυτικού τύπου στρατιωτικές στολές, ώστε η… αναβάθμιση τους, να τους ξεχωρίζει από την παραδοσιακή όψη του αντάρτη που είχαν μέχρι σήμερα.