Ας αρχίσω σήμερα με τα κακά μαντάτα μετά την αύξηση των κρουσμάτων: Επανέρχονται οι περιορισμοί στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, λίαν συντόμως θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 9 τετραγωνικά μετρά, όπως ίσχυε κατά τη διάρκεια του ολικού απαγορευτικού. Το περιοριστικό μέτρο για την είσοδο στα σουπερμάρκετ επισημοποιείται λίγο μετά και τα 6.862 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Παρασκευή, τα οποία «συνοδεύονταν» από 55 θανάτους και 508 διασωληνωμένους. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε καταργηθεί στις 25 Οκτωβρίου και είχε αντικατασταθεί από τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκκλήσεις για την τρίτη αναμνηστική δόση. Να σημειώσω εδώ ότι λόγω της τρίτης δόσης παρατηρήθηκε εντυπωσιακή μείωσή κρουσμάτων στο Λονδίνο.

***
Υπασπιστές γένους θηλυκού

Την αρχή την έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τοποθέτησε ως υπασπίστριά της, την υποπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Καλιόπη Πορόγλου. Είναι η πρώτη φορά που γυναίκα μάχιμη αξιωματικός αναλαμβάνει θέση υπασπιστή, καταρρίπτοντας ένα ανδρικό οχυρό. Η υπασπιστής της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει υπηρετήσει σε φρεγάτα, σε αρματαγωγό, στο θηριώδες αερόστρωμνα Zurb, κατάγεται από τον Πειραιά, είναι μητέρα δύο παιδιών και προέρχεται από ναυτική οικογένεια, αφού ο πατέρας της ήταν ναύαρχος και είχε μάλιστα υπηρετήσει και στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Ο σύζυγος της υποπλοιάρχου είναι επίσης αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

***
Γυναικεία υπόθεση και η ασφάλεια της Προέδρου

Αλλά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έμεινε μόνον σε γυναίκα υπασπιστή. Τοποθέτησε δύο γυναίκες στην προσωπική της ασφάλεια. Σχεδόν αόρατες οι δύο αστυνομικίνες (ειδικά εκπαιδευμένες στη φύλαξη VIP προσώπων) ακολουθούν την Πρόεδρο σε κάθε της βήμα. Δεν φέρουν στολή, είναι νεαρές και δύσκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει αντικρίζοντάς της πως είναι αστυνομικίνες στην ασφάλεια της Προέδρου.

***
Η πιλότος υπασπιστής του Χαρδαλιά

Όπως έπραξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτσι έπραξε και ο υφυπουργός Εθνική Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Τοποθέτησε υπασπίστριά του μία πιλότο. Πιλότο ελικοπτέρου Super Puma, με πολλές ώρες πτήσης στο ενεργητικό της. Πρόκειται για την σμηναγό πιλότο των Super Puma Χριστίνα- Αγάβη Κουσουράκη που δεν είναι άλλη από την κόρη του αειμνήστου Βατραχανθρώπου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού Ευριπίδη Κουσουράκη. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε στο πιλοτήρια του Super Puma, του ελικοπτέρου που σώσει ζωές.

***
ΑΟΖ με την Λιβύη

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, αυτό που ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό είναι ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να ξαναρχίσει με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Ακόμα ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύης.

***
Σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ

Πρώτα (την Πέμπτη) ήταν η ευθεία απειλή του Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας μας όταν μίλησε για την πιθανότητα ανοίγματος των συνόρων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Εν συνεχεία, την επομένη (την Παρασκευή) πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ (οι συσκέψεις που γίνονται στο Γενικό Επιτελείο κάθε Παρασκευή) υπό τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για επαγρύπνηση, εγρήγορση και γενικά «να έχουμε τον νου μας» στα σύνορα. Ζητήθηκε να υπάρξει άμεσα αναφορά περιστατικών από τις μονάδες τις παραμεθορίου που αφορούν σε αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Τίποτα το ανησυχητικό, τίποτα το έκτακτο. Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, όπως ειπώθηκε.

***
Όταν ο Μητσοτάκης συνάντησε την Κάμαλα

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις έγινε στο Παρίσι, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής για την Λιβύη. Όπως μας έλεγαν κυβερνητικές πηγές συζητήθηκε η πρόσφατη υπογραφή της πενταετούς επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η προσεχής επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σε χρόνο που θα καθοριστεί.

***
Εμβολιαστικό κέντρο το Προεδρικό

Την Δευτέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει και πάλι εμβόλιο. Όχι βεβαίως εμβόλιο κατά του covid (ήδη έκανε την τρίτη δόση) αλλά της εποχικής γρίπης. Ανταποκρίθηκε, βλέπετε, στην έκκληση της Πνευμονολογικής Εταιρίας για προληπτική προστασία κατά της γρίπης και έτσι αποφάσισε να κάνει το εμβόλιο. Εάν ρωτάτε πού θα εμβολιασθεί η Πρόεδρος σας πληροφορώ ότι θα εμβολιασθεί μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο. Μαζί με την Πρόεδρο θα κάνουν το εμβόλιο και όλοι οι συνεργάτες της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

***
Στο Λονδίνο και τα γλυπτά ο Πρωθυπουργός

Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, εκτός απροόπτου θα βρίσκεται στο Λονδίνο. Προσκεκλημένος του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Μαθαίνω λοιπόν πέραν των άλλων ο Πρωθυπουργός θα θέσει και πάλι ένα πάγιο ζήτημα της ελληνικής πλευράς, την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εάν αίτημα που σε κάθε ευκαιρία, με οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση τίθεται. Όχι πως περιμένει απάντηση, αλλά σου λέει, πρωτίστως το θέμα θα πρέπει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Μαθαίνω επίσης ότι στην Αγγλία οι θετικές γνώμες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα συνεχώς αυξάνονται. O θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στον εορτασμό για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO, στο Παρίσι.

***
Η Ολλανδέζα με το κόκκινο καπέλα πήγε… Σύνταγμα

Είπα να μην ασχοληθώ και πάλι με την Ολλανδέζα δημοσιογράφο με το κόκκινο καπέλο, μετά τα όσα απαράδεκτα έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η ίδια δεν με αφήνει να αγιάσω. Όλα, θα πείτε, για κάποιον λόγο γίνονται και τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε καν το κόκκινο καπέλο της Ολλανδής δημοσιογράφου Ινγκεμποργκ Μπέουγκελ η οποία επανεμφανίστηκε χθες σε υπαίθρια συνέντευξη των αλληλέγγυων στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Τέτοιο καπέλο λοιπόν, έλεγαν οι τριγύρω της, θα φορούν πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά, αριστεριστές, ακτιβιστές κτλ., που θα επιχειρήσουν να διεισδύσουν (εάν τελικά τα καταφέρουν) στην πορεία του Πολυτεχνείου την επόμενη Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου. Όλοι αυτοί θα κατέβουν μαζί στο ίδιο «μπλοκ», λέγοντας ότι η νέα επανάσταση έχει όμοια χαρακτηριστικά με εκείνη του ’74 μόνο που δεν θα αφορά τον γηγενή πληθυσμό αλλά και τον αλλοδαπό, την ανθρωπότητα και κάτι τέτοια. Η κυρία Μπέουγκελ χάρηκε τόσο πολύ από τη δημοσιότητα που δεν σταμάτησε στιγμή να ποζάρει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν το κάνει από φιλαρέσκεια αλλά για το καλό της «υπόθεσης». Δεν διευκρίνισε όμως γιατί δεν είπε το παραμικρό για τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι Τούρκοι στους μετανάστες, παρά μόνον εναντιώθηκε στον Ερντογάν, όταν τη ρώτησαν οι ρεπόρτερ. Πέταξε και κάτι τρανταχτά του τύπου: « έχω πάει αποστολή στην Άγκυρα κι επειδή κινδύνευα πήρα μαζί μου σωματοφύλακες» ή «η Τουρκία κάνει χειρότερα» αλλά δεν έπεισε. Για τις ευθύνες της χώρας της βέβαια όσον αφορά στη διόγκωση του μεταναστευτικού, έβγαλε μόνο μία κορώνα :« Φταίει και η Ολλανδία».

***
Από τον Αργυρό στον Χέντριξ μια κιθάρα δρόμος

Από την ραδιοφωνική συνέντευξη (στον Alpha) του Γιώργου Παπανδρέου, εντύπωση έκανε, πέραν των άλλων που είπε για το Facebook και την κάνναβη, η προτίμησή του που έδειξε στα τραγούδια. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ο πρώην Πρωθυπουργός να προτιμά να ακούει τραγούδια του Κωνσταντίνου Αργυρού, ανάμεσά τους και το γνωστό «Τελικά σε θέλω» το οποίο ξεκινά με τους στίχους: «τελικά σε θέλω/τελικά μου λείπεις/τελικά η ανάμνηση δεν φεύγει απ’ το μυαλό». Στίχοι όλο νόημα…Επιπλέον επέλεξε την διασκευή του Τζίμι Χέντριξ στο «All Along The Watchtower» του Μπομπ Ντίλαν, το οποίο μετέφερε στα ελληνικά ο Διονύσης Σαββόπουλος, με τίτλο «Ο παλιάτσος και ο ληστής». «Είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου προσθέτοντας για τον Χέντριξ ότι ήταν: «Δυστυχώς, ένας από τους πολλούς ροκάδες που φεύγουν από τη ζωή από τα ναρκωτικά». Τώρα πως κολλά ο Αργυρός με τον Τζίμι Χέντριξ είναι σίγουρα μια άλλη ιστορία.

***
Όταν μίλησαν οι αρχηγοί στη Βουλή

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη το πρωί της Παρασκευής στη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή για την εξεταστική επιτροπή. Ήταν η στιγμή που άρχισαν να ομιλούν οι αρχηγοί των κομμάτων, όταν σε αυτούς «παρείσφρησε» και ο Γιώργος Παπανδρέου. Θα πείτε ως πρώην Πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα εκ του κανονισμού της Βουλής να παίρνει τον λόγο όποτε θέλει; Ναι τον έχει, αλλά δείτε τι έγινε. Αφού μίλησαν ένας ή δυο πολιτικοί αρχηγοί, ζήτησε τον λόγο να μιλήσει ο κ. Παπανδρέου. Να σημειώσω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ήταν στη λίστα με τους ομιλητές. Μόλις άρχισε να ομιλεί εμφανίζεται στην αίθουσα ο Αλέξης Τσίπρας, κάθεται στο έδρανό του και παρακολουθεί την ομιλία του κ. Παπανδρέου. Μόλις τελείωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αρχίζει την ομιλία του ο κ. Τσίπρας. Για τους ανυποψίαστους τώρα (και ίσως για πολλούς τηλεθεατές) ο κ. Παπανδρέου φάνηκε να ομιλεί με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ωσάν να είναι και ο ίδιος αρχηγός και όχι υποψήφιος αρχηγός, κάτι βεβαίως που σχολιάστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ., αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ (και των άλλων κομμάτων) .

***
Το ζιβάγκο του Αλέξη

Ο Αλέξης Τσίπρας φορούσε ένα πουλόβερ ζιβάγκο, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, που δεν άργησε να γίνει viral, με δεκάδες χρήστες των social media και ειδικά του Twitter, να κάνουν λόγο για προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν εκείνος φορούσε ζιβάγκο τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.