«Εμείς, όπως ήδη έχουμε πει, θα ψηφίσουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να προκύψει και κάτι θετικό απ’ αυτή. Και δεν έχουμε αυταπάτες, γιατί εκτός όλων των άλλων, θυμόμαστε πολύ καλά και την τύχη που είχε η τροπολογία του ΚΚΕ, πριν 1,5 χρόνο, η οποία αντιμετώπιζε αρκετά από τα θέματα που θέτει η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην σημερινή του ομιλία στη Βουλή.

Με ποια κριτήρια δόθηκαν τα 42 εκατ. στα ΜΜΕ

Υπενθύμισε ότι η τροπολογία του ΚΚΕ προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων υποχρεωτικά σε όλα τα Μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά), όταν τα μηνύματα αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης και σημείωσε ότι αυτή απορρίφθηκε δύο φορές και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εγκάλεσε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλουν να συντηρείται αυτή η κατάσταση, δηλαδή, «ένα αδιαφανή μηχανισμό σχέσεων και διαπλοκής με τα ΜΜΕ ή με ένα μέρος αυτών. Και όλοι σας έχετε ανάγκη έναν τέτοιου είδους μηχανισμό χειραγώγησης του ελληνικού λαού. Ένα μηχανισμό με αποστολή να εξωραΐζει την αντιλαϊκή πολιτική σας».

«Βέβαια, δεν θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ζήτημα λύνεται με κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις -αλλά ακόμη κι αυτές τις αρνείστε. Δε λύνεται ουσιαστικά και στην έκταση που πρέπει, γιατί το ζήτημα είναι πολύ βαθύτερο κι έχει να κάνει με τη σύμφυση των κυβερνήσεων, του ίδιου του κράτους με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ανάμεσα τους και τα διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Είπε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί να εξεταστούν τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ – οι γνωστές λίστες Πέτσα – για τις διαφημιστικές καμπάνιες για την πανδημία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «τελικά η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, από μόνη της είναι μια «λίστα Πέτσα». Με την έννοια, όχι μόνο της σταθερής, πολλές φορές προκλητικής χρηματοδότησης, αλλά και των προνομίων που απολαμβάνουν μεγάλες επιχειρήσεις -ανάμεσά τους και επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης».

Ορισμένες δημοσκοπήσεις βγάζουν μάτι

«Για παράδειγμα: Ανεξάρτητα από το νόμιμο ή το παράνομο του πράγματος, ήταν ή δεν ήταν πρόκληση, εν μέσω πανδημίας με τα νοσοκομεία να έχουν γονατίσει λόγω των ελλείψεων, με τον κόσμο να στοιβάζεται στα μέσα μεταφοράς λόγω υποχρηματοδότησης και τόσα άλλα, η κυβέρνηση της ΝΔ να χαρίζει στους καναλάρχες μία ολόκληρη δόση από αυτή που έπρεπε να καταβάλλουν για τις άδειες;», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Χαρακτήρισε προκλητική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ «που ανακάλυψε ξαφνικά πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης, λες και πρόκειται για αποκλειστικό προνόμιο της κυβέρνησης της ΝΔ» και τόνισε ότι «όλες, μα όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην περίοδο της διακυβέρνησής τους επιδίδονται σ’ αυτή την πρακτική, στην προσπάθεια δηλαδή να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους αξιοποιώντας διάφορα κατά καιρούς μέσα, όπως είναι και οι δημοσκοπήσεις που μάλιστα ορισμένες βγάζουν μάτι».

Χαρακτήρισε πράξη χειραγώγησης της κοινής γνώμης την «ενιαία, πανομοιότυπη σχεδόν, προβολή ότι όλοι σας ψηφίζατε τα μνημόνια στο όνομα δήθεν της σωτηρίας του λαού» το γεγονός ότι «τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, όλοι σας τις ονομάσατε αμυντικές -ενώ είναι καραμπινάτα επιθετικές- αφού μετατρέπουν τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο» τον ισχυρισμό «ο ένας, σε συνέχεια του άλλου, στο όνομα τού ότι δήθεν θα σώσετε τις συντάξεις των επόμενων γενιών την ίδια ώρα που διαλύατε την κοινωνική ασφάλιση».

Πρόσθεσε ότι χειραγώγηση είναι το να λέει ο πρωθυπουργός πως «η πολιτική της κυβέρνησης του, δηλαδή η πολιτική που εξασφαλίζει κέρδη και προνόμια στους λίγους, θυσιάζοντας τα εργατικά δικαιώματα, είναι προοδευτική».

Στα όρια της λογοκρισίας

«Για να μην αναφέρω αυτά που δεν λέγονται και δεν προβάλλονται, όπως η πρόσφατη είδηση του θανάτου ενός εργάτη την ώρα της δουλειάς, είδηση που απουσίασε από τα ΜΜΕ είτε παρουσιάστηκε, όπως ήθελε η συγκεκριμένη εταιρεία» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ως παρένθεση, αναφέρθηκε σε σημερινό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», για «εγκρίσεις προσλήψεων από πολιτικά γραφεία» στο λιμάνι του Πειραιά, και κατέθεσε στα πρακτικά τα σχετικά δημοσιεύματα προς έλεγχο και την αναγκαιότητα απαντήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν «πολλές συνωνυμίες» στο ζήτημα αυτό.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «η απουσία προβολής της δραστηριότητας, των θέσεων του ΚΚΕ ορισμένες φορές φτάνει στα όρια της λογοκρισίας».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας για εξεταστική – Τίποτα δεν θα μείνει κρυφό – Υπάρχει πανδημία απευθείας αναθέσεων

Ελεεινή πράξη χειραγώγησης

«Είναι τουλάχιστον υποκρισία να υποστηρίζει κανείς πως το δικαίωμα του λαού στην αντικειμενική ενημέρωση μπορεί να διασφαλιστεί όσο τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων» σημείωσε, τονίζοντας ότι «το καθεστώς ιδιοκτησίας -τα «μεγάλα πορτοφόλια» που είχε πει και ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ- δεν τα ακουμπάει κανείς. Ούτε εκείνος που το έλεγε βέβαια τα ακούμπησε».

«Οπότε, αυτά τα περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης, λες και προετοιμάζεστε να γράψετε έκθεση ιδεών στις πανελλήνιες ή στο γυμνάσιο, προσέξτε πώς τα πετάτε. Γιατί ράμματα υπάρχουν για τη γούνα όλων σας. Ολόκληρη η δήθεν αριστερή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλά μια πράξη χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ήταν κάτι πολύ χειρότερο. Ήταν μια ακόμη ελεεινή πράξη χειραγώγησης όλων όσοι τα προηγούμενα χρόνια αντιστάθηκαν με ειλικρίνεια, βγήκαν στους δρόμους ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στην ΕΕ και τους περίφημους συμμάχους σας» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε στην ομιλία του:

«Θα ψηφίσουμε την πρόταση για την εξεταστική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτά τα περί «δημόσιας ενημέρωσης η οποία είναι κοινωνικό αγαθό» και «αντικειμενικότητας των μέσων μαζικής ενημέρωσης ως προϋπόθεση της δημοκρατίας» που λέτε στην πρότασή σας, όταν μάλιστα κουμάντο στην ενημέρωση κάνουν συγκεκριμένα αφεντικά, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν πείθουν ούτε τα μικρά παιδιά.

Αλλά πού θα πάει. Ο λαός θα καταλάβει αργά ή γρήγορα, ότι «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα».

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο και την πατρίδα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ