Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε την Πέμπτη δύο θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της Covid-19, μία της αμερικανικής Regeneron και μια δεύτερη της νοτιοκορεατικής εταιρείας Celltrion.

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη έγκριση θεραπείας για τον κορωνοϊό μετά την περυσινή αδειοδότηση της ρεμντεσιβίρης της Gilead Sciences.

H θεραπεία Ronapreve της Regeneron, της οποίας την εμπορική αξιοποίηση ανέλαβε η ελβετική Roche, εγκρίθηκε για ενήλικους και έφηβους ασθενείς που δεν χρειάζονται παροχή οξυγόνου και αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Η θεραπεία Regkirona της Celltrion εγκρίθηκε μόνο για ενήλικες σε παρόμοια κατάσταση.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η έγκριση ήταν αναμενόμενη και οι δύο θεραπείες είναι ήδη διαθέσιμες για ορισμένους ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

Την Τετάρτη, η Ελλάδα παρέλαβε 2.000 δόσεις της θεραπείας των Regeneron-Roche.

Μελλοντικά, το ίδιο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την πρόληψη της Covid-19, καθώς η Regeneron ανακοίνωσε την Δευτέρα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που έδειξε ότι μία και μόνο δόση του Ronapreve προλαμβάνει το 81,6% των λοιμώξεων για διάστημα τουλάχιστον οκτώ μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι τα συνθετικά αντισώματα θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία διαρκείας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που δεν αποκρίνονται στον εμβολιασμό.

Στις αρχές του 2021 το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έλαβε επείγουσα άδεια σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ήπιας έως μέτριας Covid-19, ενώ τον Ιούλιο έλαβε έγκριση στις ΗΠΑ και για την πρόληψη της λοίμωξης σε άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς, καθώς και σε άτομα υψηλού κινδύνου έκθεσης όπως το προσωπικό οίκων ευγηρίας και οι φυλακές.

Το κόστος του ενέσιμου φαρμάκου είναι πάντως πολύ υψηλό. Τα συμβόλαια που έχει συνάψει η Regeneron με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία προβλέπουν τιμή γύρω στα 2.000 δολάρια ανά δόση.