Οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και το λιβυκό βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνικής διπλωματίας, όπως προκύπτει από την σημερινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.
Οι δύο περιοχές θεωρούνται άμεσου ενδιαφέροντος για την Αθήνα και στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Δένδιας, συζήτησε εκτενώς τις συγκεκριμένες θεματικές σε επαφές που είχε εσχάτως με ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Σερβία, την Σλοβενία και την Ιταλία.
Χθες, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε με την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, με την οποία συζήτησαν αποκλειστικά τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. «Βασικό ζήτημα ήταν η κατάσταση στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ενώ η συζήτηση αφορούσε και άλλες χώρες της περιοχής» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ. Το λήμμα «άλλες χώρες» αφορά στην Βόρεια Μακεδονία, με την πολιτική αναταραχή στην γειτονική χώρα να δημιουργεί ανησυχίες στην Αθήνα για την «πορεία» της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Στηρίζουμε την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία – Βόρεια Μακεδονία» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και οι ενδιαφερόμενες χώρες οφείλουν να καταβάλλουν τις προσήκουσες προσπάθειες και να τηρούν τα συμφωνημένα. «Τα κράτη μένουν οι κυβερνήσεις φεύγουν. Πρέπει να τηρούνται οι διεθνείς υποχρεώσεις» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση του «Βήματος» για το αν υπάρχουν παραβιάσεις στην εφαρμογή των «Πρεσπών» από την γειτονική χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε ότι στις διμερείς συζητήσεις πάντα υπάρχει και το θέμα εφαρμογής της συμφωνίας.«Το θέμα της εφαρμογής συζητήθηκε. Όμως είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται. Η ελληνική πλευρά πάντα θέτει όσον αφορά τα ζητήματα της εφαρμογής. Και ζητά την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας» συμπλήρωσε.
Ενδιαφέρον παρουσίασε η σύγκλιση απόψεων Ελλάδας – Ιταλίας για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Λιβύη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η ιτταλική πλευρά καταδίκασε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο σχολιάζοντας ότι είναι «εκτός κάθε λογικής», ενώ όπως είπε «διαπιστώθηκε μια μετατόπιση της ιταλικής στάσης έναντι της Τουρκίας και ένας προβληματισμός για την Άγκυρα» κάτι που η Αθήνα συγκρατεί.
Λιβύη
«Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πλήρους αποχώρησης μισθοφόρων και τακτικών στρατευμάτων από την Λιβύη. Θέση που συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που έχουν ενδιαφέρον για την Λιβύη» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου σχετικά με την αυριανή διάσκεψη για την βορειοαφρικανική χώρα που διεξάγεται στην Γαλλία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, χώρες όπως η Ιταλία και η Ρωσία έχουν συναντίληψη με την Ελλάδα στο συγκεκριμένο θέμα. «Ζητάμε διενέργεια εκλογών στην βάση όσων έχουν συμφωνηθεί από τους ίδιους τους Λίβυους» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την Λιβύη συνεχίζεται, και ως εκ τούτου, προγραμματίζεται νέα επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην χώρα. Στην αυριανή διάσκεψη για το λιβυκό η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μαζί του θα είναι και ο κ. Δένδιας.